Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Vandring – Packlista och utrustning

En vandring kräver en del utrustning, men att packa ryggsäcken på bästa sätt kan vara en utmaning i sig. För att hjälpa dig på traven har vi tagit fram packlistor med allt som du behöver för att vandringen ska bli så bra som möjligt.

Kopparkittel som står över öppen låga med termos, kexchoklad och konservburk bredvid.

Med bra utrustning, riktigt anpassade kläder och rejäla skor kan du njuta av allt vad naturen har att erbjuda året runt. I Sverige har vi många vackra fjäll att vandra i och de kan du besöka året runt. Vad gäller packning så kan den skilja sig lite åt beroende på var, hur länge och under vilken tid på året du ska ge dig ut på tur. Kika gärna på vår guide om populära vandringsleder i Sverige och planera in din nästa fjällvandring redan nu!

Nedan har vi sammanställt olika packlistor för olika sorts vandring. Baspackningen i den första listan kan användas vid all sorts vandring, komplettera den med någon av de andra listorna för att få en heltäckande packlista för din nästa vandringstur.

Packlista för vandring – baspackning

Vissa saker är bra att ha med sig oavsett väder eller om du ska vara ute på en dagstur eller en längre vandring med övernattning. Denna packlista innehåller allt som du behöver för din vandring, komplettera med någon av listorna längre ner.

En bra pannlampa kommer du ha användning för när du är ute och vandrar. Här kan du läsa mer om vilka pannlampor som är bäst i test.

Stormkök eller annat friluftskök är oftast inte nödvändigt för en vandringstur över dagen om du istället packar med snacks eller en fylld mattermos. Det hindrar givetvis inte att du tar med ett friluftskök ändå, det är riktigt mysigt att sitta och laga mat ute i det fria.

Packningstips för vandring på sommaren

När du ska ut och vandra på sommaren är det bra att packa ner lite extra saker och komplettera baspacklistan med följande saker:

  • Solglasögon
  • Extra vattenflaska
  • Solkräm
  • Keps eller hatt
  • Myggmedel

Packningstips för vandring på vintern

Vintern kräver lite annan typ av packning än den du har med dig på sommaren. Den största skillnaden är att du behöver tänka igenom vilken typ av kläder du ska vandra i frö att du ska slippa frysa. Även om du får upp värmen ordentligt när du promenerar kan det vara skönt med en extra varm tröja som du kan ta på när det är dags för paus så att du inte sitter och blir kall.

Utöver baspacklistan är det bra att även packa med:

När det kommer till skor och kängor för vandring på vintern är det bra att ta en generös storlek om du har valmöjligheten så att du får plats med ett extra par strumpor. Dessutom gör lång vandring att fötterna svullnar upp en aning, av den anledningen är det också skönt med lite extra utrymme i skorna.

Packlista för vandring med övernattning

Ska du ut på en längre fjällvandring där du även ska övernatta i det fria? Underbart! Se till att utrusta dig med allt som behövs för en natt eller två genom att bocka av följande lista:

Packlistorna är framtagna med hjälp av experter och Svenska Turistföreningen.

Packa och ställ in ryggsäcken rätt

Det finns bättre och sämre sätt att packa en ryggsäck på. En riktigt packad ryggsäck rymmer mer och känns välbalanserad på ryggen.

Ställ in ryggsäcken

När du ska ställa in ryggsäcken börjar du med att dra ut alla remmar i bärsystemet så långt det går till största möjliga storlek. Sedan spänner du åt midjebandet så att det sitter hyfsat hårt, tanken är att midjebandet ska bära 70-80 % av packningens vikt så se till att bandet runt midjan sitter ordentligt. Ta sedan axelremmarna och dra åt dem så att de ligger an mot axlarna vid sidan av bröstkorgen utan att klämma eller trycka för hårt. Det är bara en liten del av packningens vikt som ska bäras upp av axlarna. Sist av allt drar du åt den remmen som går mellan axelbanden för att stabilisera det hela.

Packa ryggsäcken

Även om du har en ryggsäck som rymmer en hel del, är det bra att hålla sig till tumregeln att inte packa den tyngre än en tredjedel av din kroppsvikt. Packar du tyngre kommer det bli riktigt jobbigt att bära under längre tid. Om du har möjlighet så är det optimala att inte packa tyngre än en fjärdedel av din vikt.

När du ska packa ryggsäcken bör du ha den tyngsta närmast ryggen och högt upp, i botten lägger du lätta saker som extra kläder eller sovsäck. Detta ger optimal balans och stabilitet. Saker som du vill ha lättillgängligt under vandringen placeras nära en öppning, exempelvis vattenflaska, solglasögon, kompass, snacks eller skoskavsplåster.

För att hålla ordning i ryggsäcken kan du med fördel packa saker i olika packpåsar, gärna med olika färger så att du enkelt kan se vad som är var. Packpåsar kan köpas i de flesta välsorterade friluftsbutiker, men det är enkelt att sy egna påsar med ett par sömmar och en dragsko. Det är ingen dum idé att skapa ett system för vart du har alla saker i ryggsäcken så du alltid har koll på vart allt är, det gör det enklare att hitta varje gång. Gula påsar för mat, röda för första hjälpen och så vidare.

Sådant som behöver hållas torrt förvaras bäst i plastpåsar eller drybags. Det kan handla om tändstickor, toalettpapper, torkad mat, sovsäck eller extra kläder. Många saker blir obrukbara när de är fuktiga, andra obehagliga men det kan vara besvärligt nog. Dessutom väger blöt packning mer och det gäller att spara på krafterna när du ska ut på lång vandring. Många ryggsäckar kommer med ett smart regnskydd som håller ryggsäcken torr, man kan emellertid inte helt lita på att ingen fukt tränger in i ryggsäcken varför det är viktigt att packa allt fuktkänsligt vattentätt. En alternativ lösning är att använda en sopsäck i ryggsäcken som en slags isolering.

Utrustning för vandring

Du kommer behöva bära med dig en del saker när du ska ut på vandring, allt ifrån mat och termosar till sittunderlag och skoskavsplåster. Det gäller att tänka igenom vilka saker du kan klara dig utan för att du ska slippa bära runt på onödigt slitsamma kilon. Det finns emellertid några saker som bör prioriteras i packningen.

Ryggsäck

Oavsett vilken typ av vandring du tänkt ägna dig åt, kortare dagstur eller längre vandring med övernattningar, kommer du behöva en riktigt bra ryggsäck. Ska du vandra över dagen räcker det oftast med en ryggsäck som rymmer mellan 30 och 40 liter, ska du vara borta längre kommer du behöva en större modell eftersom du då kommer behöva bära mer, runt 65 till 80 liter.

Det är viktigt att välja en ryggsäck med ett ordentligt bärsystem så att du kan spänna åt den runt midja. Ju fler remmar, desto fler möjligheter har du att ställa in ryggsäcken exakt efter din kropp och packning.

För att göra vandringen så praktisk som möjligt kan du kika på ryggsäckar som har många fack och andra förvaringsutrymmen för att det ska vara lättare att hålla ordning på allt som du bär med dig. Många ryggsäckar har också extra öppningar i botten och på delen som ligger an mot ryggen, detta gör det lättare att komma åt saker i ryggsäcken samtidigt som du bär den.

Ska du vandra över dagen finns det bra stolryggsäckar att köpa, de rymmer stor packning och gör att du alltid har med dig sittplats.

Vandringsskor eller vandringskängor

Ett par riktigt bra vandringsskor eller vandringskängor är en investering som du inte kommer ångra. De är bekväma, ger ett bra stöd för foten och tål alla väder. Vid längre fjällturer rekommenderas det att satsa på ett par kängor med högre skaft som ger fotleden ett ordentligt stöd, detta gör att risken för stukningar och vrickningar minskas.

Tänk på att använda ett par kängor som är minst 1,5 centimeter längre än vad foten är, det kan låta väldigt mycket men fötterna svullnar upp när du går och står länge vilket gör att du kommer behöva lite extra utrymme. När du vandrar i kallt väder är det också skönt att kunna få plats med ett par extra varma strumpor, för att hålla värmen i fötterna är det dessutom viktigt att du kan vicka på tårna för att få igång blodcirkulationen.

Glöm inte att gå in kängorna eller skorna ordentligt innan du ger dig ut på vandring! Ett par oanvända skor kan förorsaka besvärliga blåsor, och skoskav kan verkligen ta bort glädjen i att vandra.

Äger du ännu inte ett par vandringskängor hittar du de bästa vandringskängorna för dam här, givetvis har vi även valt ut de bästa vandringskängorna för herr!

Termos

En termos håller båda kyla och värme, du kan med andra ord använda den till att hålla dryck antingen kall eller varm. Under kalla vinterdagar är varm dryck ovärderligt för att hålla värmen och energin uppe, då är en riktigt bra termos precis det du behöver. Ska du vandra på sommaren kan gassande sol vara riktigt jobbig om du inte har möjlighet att svalka ner dig ordentligt med kall dryck.

Det finns även speciella mattermosar som du kan förvara mat i. Denna typ av termos har en större öppning för att du enkelt ska komma åt maten. Ät soppa direkt ur mattermosen eller häll upp den i skålar.

Vattenflaska

Det är viktigt att ge kroppen ordentligt med vätska när du är ute och vandrar, även när det är kallt ute. Satsa på en flaska som går att fästa i ryggsäcken med exempelvis en karbinhake för att det ska vara lätt att komma åt den under tiden du går.

Extra kläder

Man vet aldrig när vädrets makter slår till och bjuder på en rejäl regnskur, därför är det bra att ha med sig en eller ett par extra tröjor som du kan växla mellan. Ju längre du ska vara borta, desto viktigare med ombyten. Ta med kläder i funktionsmaterial och undvik bomull eftersom det tar mycket längre tid att torka.

Ett par extra strumpor är också bra att ha med. Genom att använda dubbla strumpor minskar du risken för skavsår samtidigt som foten håller sig torr. Använd en tunnare strumpa närmast foten och på den en tjockare socka.

Regnkläder

Du har troligtvis kollat väderprognosen både en och två gånger innan du ska ge dig ut på vandring, men även om det på förhand verkar lovande med uppehåll så kan himlen helt plötsligt öppna sig och du står helt plötsligt inför en blöt vandring. Det går inte att styra vädret, men du kan göra situationen mer dräglig genom att använda regnkläder.

Satsa på regnkläder i lätta funktionsmaterial för att de ska vara lätta att bära runt på, de tar också mindre plats i ryggsäcken. Ett riktigt bra regnställ kommer du ha användning för även när du inte är ute och vandrar, det är en investering som är värd varenda krona.

Ficklampa och pannlampa

Om dagsturen skulle dra ut på tiden kan det vara klokt att ha med både pannlampa och ficklampa. När mörkret faller blir det svårare att orientera sig, för att inte tala om hur svårt det är att läsa av en karta. Se till att ha med extra batterier till lamporna för säkerhets skull.

Liggunderlag eller sittunderlag

Du kommer vilja sätta dig ner för välförtjänt vila flera gånger under vandringen, då kan ett sittunderlag vara skönt att ha med. Inte minst under årets kallare dagar, även om det är skönt att vila benen så är det inte värt en urinvägsinfektion.

Solcellsladdare och powerbanks

När du är ute på längre vandringstur är det bra att tänka över vilken typ av elektronik du behöver och vad som krävs för att den ska fungera. Mobiler, kameror, smartklockor och andra elektriska enheter behöver fulladdade batterier för att de ska fungera. Om det är viktigt för dig att ha med är det ingen dum idé att packa ner powerbanks eller solcellsladdare så att du kan ladda även när du inte har tillgång till el. För att vara på den säkra sidan bör du alltid ta med dig en karta och kompass över det område som du ska vandra på för att vara säker på att hitta tillbaka.

Kikare

Förutom att spana på spännande djur i naturen, kan en kikare komma väl till pass om du exempelvis har kommit vilse. Det är både tids- och energibesparande att kunna se på långt håll för att vara säker på att du håller rätt kurs. Du kan välja en klassisk kikare som du använder båda ögonen för att se igenom, eller en lite mer praktisk tubkikare som ofta är mindre till storleken. Det finns även kikare för mörkerseende, en så kallad nattkikare.

Bra att ha-saker för vandringen

Utöver de grundläggande sakerna du behöver ha med dig på en vandring, finns det även annat som kan vara bra att ha med – saker som underlättar men som inte är någon katastrof om du skulle glömma.

Vandringsstavar

Det finns ett stort utbud av olika vandringsstavar på marknaden, och de har alla sina fördelar. Det finns speciella stavar som är utvecklade för att användas på längre vandringsturer, stavar av denna typ hjälper till att skona knäna när du går i upp- och nedförsbackar samtidigt som det är en skön avlastning för armar och rygg. Det finns vandringsstavar som är teleskopiska vilket gör att de enkelt fälls ihop så att du kan få plats med dem i ryggsäcken när du inte använder dem.

Nål, tråd och silvertejp

Rätt som det är så går något sönder och då är det bra om du direkt kan laga det, om än tillfälligt. En reva i tältet kan snabbt sys ihop och tejp kan användas till mycket.

Friluftsstol

Sitt bekvämt när du ska vila och få igen krafterna. Många friluftsstolar på marknaden är kompakta och tillverkade av lätta material, så som aluminium, så att de inte är betungande att ta med på vandringen. En friluftsstol kan vara extra skönt att ha med sig om du ska vandra i områden där det inte finns många anlagda rastplatser.

Kamera

De allra flesta har en smart telefon i besittning och de har bra inbyggda kameror. När du är ute på vandring kan det dock vara smart att spara på batteriet i telefonen. Genom att ta med en kamera kan du föreviga de magiska ögonblicken utan att tjuva av telefonens dyrbara batteritid. Ta med en kamera i kompakt storlek som inte väger så mycket, gärna med en halsring så att du snabbt kan ta fram kameran om det är något du vill ta kort på.

Guidade fjällvandringar

Om du aldrig varit ute på fjällvandring innan, eller om du känner dig lite osäker på området, finns det gott om föreningar runt om i Sverige som tillhandahåller guidade turer. Med en utbildad ledare som känner till området väl kan du känna dig tryggare när du vandrar. Det anordnas alltifrån dagsturer till längre vandringar och toppturer på skidor eller snöskor. Många lokala föreningar håller dessutom träffar och studiecirklar där du kan få hjälp med att förbereda din fjällvandring. Undersök vad det finns för möjligheter där du tänkt vandra. Tänk på att vara ute i hyfsat god tid eftersom det kan vara hög efterfrågan på platserna.

Fler artiklar inom ämnet vandring

Ta gärna del av våra övriga artiklar som berör ämnet vandring.

Vintervandring - den perfekta guiden när du ska vandra på vintern med flera tips och råd.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel