Hitta marknadens bästa sovsäck 2021


En bra sovsäck är A och O för att du ska få en god natts sömn när du campar eller tältar. Du vill inte vakna upp huttrandes och upptäcka att sovsäcken inte håller värmen. Vi presenterar modeller som hjälper dig sova gott och vakna upp utvilad nästa morgon.

Redaktörens val:

Bäst i test
Marmot
Sawtooth
Storsäljande testvinnare som funkar för vår, sommar och höst.
Bästa syntet
Mammut
Nordic Oti 3-Season
Prisvärd sovsäck som fått många positiva recensioner.
Bäst i test
Bäst i test

Marmot
Marmot Sawtooth

Storsäljande testvinnare som funkar för vår, sommar och höst.

Marmot
Marmot Sawtooth

Storsäljande testvinnare som funkar för vår, sommar och höst.

Produktegenskaper

 • Tresäsongssovsäck
 • Fyllning: ankdun
 • Hellång dragkedja
 • Inre förvaringsfickor
 • Förvaringspåse

Produktöversikt

Se priser på Marmot Sawtooth


Bästa syntet
Bästa syntet

Mammut
Mammut Nordic Oti 3-Season

Prisvärd sovsäck som fått många positiva recensioner.

Mammut
Mammut Nordic Oti 3-Season

Prisvärd sovsäck som fått många positiva recensioner.

Produktegenskaper

 • Tresäsongssovsäck
 • Hellång dragkedja
 • Unisex modell
 • Material: 100% polyester
 • Med kompressionssäck

Produktöversikt

Se priser på Nordic Oti 3-SeasonDet finns många olika typer av sovsäckar och vilken som passar bäst beror lite på vad du ska göra. Om du ska ut och tälta mitt i vintern måste du ställa högre krav än om du bara ska tälta på en camping mitt under högsommaren. Det är vissa faktorer som du ska vara särskilt uppmärksam på vid köp.

Att den håller rätt temperatur

Detta är på många sätt den viktigaste punkten. Om du fryser under campingen har du inte valt rätt. Det finns normalt två olika temperaturer angivna på varje modell. Den ena heter extremtemperatur och den andra komforttemperatur. Komfort är alltså den temperatur du sover skönt i, om du är klädd i mössa och underställ. Den är lite högre för män eftersom kvinnor tenderar att frysa mer. Extremtemperatur är den lägsta temperatur som sovsäcken klarar. Här handlar det främst om din överlevnad och inte komfort. Det är ingenting du bör sträva efter men det ger dig ett bra hum om hur mycket säcken klarar av. Kom ihåg att du inte kan lita blint på dessa då det även finns andra faktorer som påverkar. Men det är en bra riktlinje att gå efter.

Tillverkad i dun eller syntet

De flesta säckar är tillverkade i något av materialen syntet eller dun. Här finns det inga rätt och fel utan du måste själv komma underfund med vad du gillar bäst. De har dock lite olika egenskaper som du kan gå efter:

Dunsäckar:

 • Lite lättare än en syntetsäck
 • Länge livslängd
 • Lite dyrare i inköp
 • Mer känsliga för fukt

Syntetsäckar:

 • Är tyngre och tar mer plats i ett tält
 • Håller inte lika länge
 • Billigare i pris
 • Isolerar bättre när det är vått ute

Så väljer du storlek och form

Om du vill hitta en modell som passar måste du titta på längden. Står det längd 185 centimeter får du vara max 185 centimeter. Välj en som är så nära din längd som möjligt. Det är onödigt att köpa en modell som är flera centimeter större än dig. Det betyder bara att du får släpa runt på onödig vikt.

Är du lite bredare än genomsnittet måste du även kolla på bredden på säcken. Du vill inte att den ska kännas trång och klaustrofobisk. Det finns flera modeller som är lite bredare just vid axlarna för att du ska få lite extra utrymme. Man brukar skilja på de två olika former som finns:

Mumieform Dessa är perfekta under vintern och när det är riktigt kallt ute. Modellen är kroppsnära och gjord i mindre tyg. Det innebär också att den är lättare att bära med sig. Nackdelen med denna typ av säck är du inte har så mycket utrymme att röra dig.

Rektangulär säck: Denna är lite större och passar för dig som vill ha lite mer utrymme. På dessa går dragkedjan ända ner så den kan extraknäcka som ett täcke. Dessutom kan den sättas ihop med en annan sovsäck så du kan sova tillsammans med någon. Nackdelen är att det kan bli ganska tungt och ganska jobbigt att bära under långa vandringar.

När du ska ut på fjällvandringar

Om du ska ut på en mer krävande vandring, till exempel i fjällen, måste du också ställa högre krav. Du kan inte välja en för tung modell eftersom det kommer bli jobbigt att bära. Dock får du inte heller välja en för tunn modell eftersom den också måste hålla dig varm om natten. Därför är det extra noga att du verkligen väljer en bra säck som är anpassad för lite tuffare vandringar. Annars kommer det snabbt bli jobbigt och inte alls den fantastiska upplevelse som du har förväntat dig.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel