Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 50% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Hitta marknadens bästa sovsäck 2022

En bra sovsäck är A och O för att du ska få en god natts sömn när du campar eller tältar. Du vill inte vakna upp huttrandes och upptäcka att sovsäcken inte håller värmen. Vi presenterar modeller som hjälper dig sova gott och vakna upp utvilad nästa morgon.

Bäst i test
Marmot
Marmot Sawtooth
Storsäljande testvinnare som funkar för vår, sommar och höst.
Bäst för vinter
Marmot
Palisade
Mycket varm sovsäck med lång livslängd
Bästa Lättvikt
Haglöfs
Musca -1
Väger inte ens ett kilo
Bästa Rymliga
Urberg
Extra Wide Sleeping Bag
Ger dig extra utrymme
Formad för kvinnor
Marmot
Women's Angel Fire
Med speciell hänsyn till kvinnor och dess kroppar
Bäst i test
Bäst i test

Marmot
Marmot Sawtooth

Storsäljande testvinnare som funkar för vår, sommar och höst.

Marmot
Marmot Sawtooth

Storsäljande testvinnare som funkar för vår, sommar och höst.

Produktegenskaper

 • Tresäsongssovsäck
 • Fyllning: ankdun
 • Vikt: 1,13 kg
 • Max längd: 183 cm
 • Hellång dragkedja
 • Inre förvaringsfickor
 • Förvaringspåse

Produktöversikt

Marmot Sawtooth blev utsedd till testvinnare hos Pricerunner, bland annat för sina slittåliga och sköna tyger samt dess utmärkta passform. 

Sawtooth är en tre-säsongs sovsäck som funkar för vår, sommar och höst eller vid temperaturer mellan 5°C och -10°C. Tack vare en ankdunsfyllning på 650 cuin kan sovsäcken till och med klara av extremtemperaturer på -33,1°C. Yttermaterialet består av en blandning av Nylon Mini Ripstop och Nylon DWR som är behandlad, vilket gör det både tåligt och vattenavvisande. Fyllningen är även den behandlad med Marmots Down Defender vilket skänker den skydd mot fukt. Innertyger är ett mjukt och skönt 20D Nylon Plain Weave. 

Sovsäcken har en omkrets på 157 cm vid axlarna, 145 cm vid höften och 123 cm vid fötterna. Sovsäcken kan packas samman till en packstorlek på 25 x 41 cm, eller 6,9 liter, tack vare den medföljande förvaringspåsen.
Med smarta innefickor som låter dig förvara värdesaker eller stoppa in en handvärmare vid riktigt låga temperaturer. Den är också utrustad med upphängningsöglor som lättare låter dig hänga upp sovsäcken.  


Bäst för vinter
Bäst för vinter

Marmot
Palisade

Mycket varm sovsäck med lång livslängd

Marmot
Palisade

Mycket varm sovsäck med lång livslängd

Produktegenskaper

 • Säsong: Höst/Vinter under -10°C
 • Vikt: 1,05 kg
 • Max längd: 183 cm
 • Stoppning: Ankdun
 • Tvåvägs-dragkedja som gör det enkelt att reglera temperaturen
 • Trapetsformad fotbox som ger gott om utrymme för fötterna

Produktöversikt

En varm allround-sovsäck från Marmot som kan hålla dig varm även i så låga temperaturer som -10°C. Fyllningen består av ankdun på 650 cuin, som är stoppat i kanaler med stretchiga mellanväggar. Detta resulterar i ett följsamt foder som också har en lång livslängd. Fyllningen är också behandlad för göra den tålig mot vatten och kan därför användas även under fuktiga förhållanden.
Sovsäcken är utformad för att användas under de kallare årstiderna, men tack vare en praktisk tvåvägs dragkedja kan du enkelt reglera temperaturen och använda sovsäcken även när det är varmare ute. Tvåvägs-dragkedjan gör det också möjligt att koppla samman sovsäcken med andra säckar från tillverkaren, för att skapa en dubbelsovsäck. 

En anatomiskt utformad huva gör att den sluter om ansiktet mycket bra, medan en väl utformad innerkrage ser till att kallras inte bildas runt huvudet. Den trapetsformade fotboxen ger också god plats för fötterna och du har möjlighet att vicka på tårna. Utrustad med flera innerfickor, för antingen förvaring eller placering av handvärmare. Två upphängningsöglor finns i sovsäckens nederkant. 


Bästa Lättvikt
Bästa Lättvikt

Haglöfs
Musca -1

Väger inte ens ett kilo

Haglöfs
Musca -1

Väger inte ens ett kilo

Produktegenskaper

 • Säsong: Vår/Sommar 5°C till -10°C
 • Vikt: 995 g
 • Max längd: 175 cm
 • Svängd tvåvägs-dragkedja som gör det lätt att komma in och ur säcken
 • Fodrad kanal utefter blixtlåstet som förhindrar att kall luft letar sig in
 • Förvaringspåse med 4-vägs kompression medföljer

Produktöversikt

Mycket lätt sovsäck från svenska Haglöfs. Tack vare den högpresterande Tri-Fusion-fyllningen blir den både varm och lätt att bära. Vadderingen är något lättare i denna sovsäck och gör därför att den lämpar sig för vår och sommar, eller dig som är lite varmare i dig själv. Vadderingen är dock smart placerad för att ge mer värme vid fötterna och runt bröstet, där det ofta behövs som mest. Sovsäcken är tillverkad av tåligt 50D polyester ripstop, med ett mjukt innerfoder av 75D polyester. 

Med en något snävare mumie-passform passar sovsäcken dig som är lite mindre, och personer som är max 175 cm långa. Tack vare en ergonomiskt formad huva med elastisk justering, kan du få en både kroppsnära och bekväm passform som bättre håller dig varm. Dragkedjan är tvåvägs och trekvartslång, samtidigt som det är svängd, vilket resulterar i en säck som är lätt att ta sig in och ur. Dragkedjan är också tejpad för att undvika att den fastnar i tyget, och har en fodrad kanal utefter blixtlåset som förhindrar att kall luft letar sig in i sovsäcken. Utrustad med innerficka för kudde samt två två öglor för upphängning. Tack vara en påse med fyrvägskomprimering kan sovsäcken packas ned till en liten storlek.


Bästa Rymliga
Bästa Rymliga

Urberg
Extra Wide Sleeping Bag

Ger dig extra utrymme

Urberg
Extra Wide Sleeping Bag

Ger dig extra utrymme

Produktegenskaper

 • Säsong: Vår/Sommar 5°C till -10°C
 • Max längd: 190 cm
 • Vikt: 2,18 kg
 • Extra bred passform
 • Ergonomisk och justerbar huva

Produktöversikt

En extra rymlig sovsäck från Urberg Skandinavien. Med en omkrets på hela 208 cm vid axlarna får du gått om utrymme att röra dig. Sovsäcken är mumieformad med en bredd på 82 cm vid höften, och är 60 cm vid fotboxen. Trots extra utrymme är sovsäcken inte avsevärd större än andra sovsäckar på marknaden, utan har en packstorlek på 47 x 25 cm och kan enkelt packas ned i den medföljande kompressionspåsen.

Sovsäcken är tillverkad av 210T polyester ripstop, som har behandlats med en flourkarbon-fri impregnering. Fyllningen består av 7-hålig hålfiber, som har bra loft, vilket har packats med en täthet på 2 x 165 g/m². Detta gör att den passar sig för vår och sommar-säsongen, eller mellan temperaturerna på 5°C och -10°C.
Med hellång dragkedja som är tvåvägs är det enkelt att komma in och ur den. Huvan är ergonomiskt formad och passformen kan anpassas efter eget önskemål. Inuti sovsäcken finner du en förvaringsficka som låter dig ha de viktigaste saker nära till hands. Utrustad med öglor i fotänden, vilket underlättar vid upphängning.   


Formad för kvinnor
Formad för kvinnor

Marmot
Women's Angel Fire

Med speciell hänsyn till kvinnor och dess kroppar

Marmot
Women's Angel Fire

Med speciell hänsyn till kvinnor och dess kroppar

Produktegenskaper

 • Fyllning: Ankdun
 • Säsong: Vår/Sommar/Höst (5°C till -10°C)
 • Vikt: 1,16 kg
 • Max längd: 168 cm
 • Två innerfickor för förvaring eller handvärmare

Produktöversikt

En tresäsongssäck från Marmot som du kan lita på. Sovsäcken är nämligen speciellt utformad för att vara extra anpassad till kvinnor och dess kroppar. Speciell hänsyn har också tagits för att skapa en sovsäck där det finns extra isolering på punkter där värmeförlusten är som störst. Det finns till exempel mer isolering vid fötterna, och säcken är utrustad med två innefickor där du kan stoppa handvärmare för att klara av riktigt låga temperaturer. 

Yttermatterialet består av en blandning av Nylon Mini Ripstop och Nylon DWR, vilket gör säcken mycket tålig. Fyllningen utgörs av värmande ankdun med en cuin på 650. Sovsäcken har också en dunfylld värmekrage med dragsko som omsluter dig väl och ger både värme och god komfort när du ligger i den.

Sovsäcken är utrustad med en tvåvägsdragkedja som är både hellång och är tätad, för att inte släppa igenom värme. Den är också speciellt utformad för att inte fastna.
Sovsäcken passar personer med en max längd på 183 cm, och kan enkelt packas till en storlek på 23 x 41 cm, och förvaras i den medföljande transportpåsen. Finns i två utförande, med dragkedja antingen på höger eller på vänster sida.Det finns många olika typer av sovsäckar och vilken som passar bäst beror lite på vad du ska göra. Om du ska ut och tälta mitt i vintern måste du ställa högre krav än om du bara ska tälta på en camping mitt under högsommaren. Det är vissa faktorer som du ska vara särskilt uppmärksam på vid köp.

Att den håller rätt temperatur

Detta är på många sätt den viktigaste punkten. Om du fryser under campingen har du inte valt rätt. Det finns normalt två olika temperaturer angivna på varje modell. Den ena heter extremtemperatur och den andra komforttemperatur. Komfort är alltså den temperatur du sover skönt i, om du är klädd i mössa och underställ. Den är lite högre för män eftersom kvinnor tenderar att frysa mer. Extremtemperatur är den lägsta temperatur som sovsäcken klarar. Här handlar det främst om din överlevnad och inte komfort. Det är ingenting du bör sträva efter men det ger dig ett bra hum om hur mycket säcken klarar av. Kom ihåg att du inte kan lita blint på dessa då det även finns andra faktorer som påverkar. Men det är en bra riktlinje att gå efter.

Tillverkad i dun eller syntet

De flesta säckar är tillverkade i något av materialen syntet eller dun. Här finns det inga rätt och fel utan du måste själv komma underfund med vad du gillar bäst. De har dock lite olika egenskaper som du kan gå efter:

Dunsäckar:

 • Lite lättare än en syntetsäck
 • Länge livslängd
 • Lite dyrare i inköp
 • Mer känsliga för fukt

Syntetsäckar:

 • Är tyngre och tar mer plats i ett tält
 • Håller inte lika länge
 • Billigare i pris
 • Isolerar bättre när det är vått ute

Så väljer du storlek och form

Om du vill hitta en modell som passar måste du titta på längden. Står det längd 185 centimeter får du vara max 185 centimeter. Välj en som är så nära din längd som möjligt. Det är onödigt att köpa en modell som är flera centimeter större än dig. Det betyder bara att du får släpa runt på onödig vikt.

Är du lite bredare än genomsnittet måste du även kolla på bredden på säcken. Du vill inte att den ska kännas trång och klaustrofobisk. Det finns flera modeller som är lite bredare just vid axlarna för att du ska få lite extra utrymme. Man brukar skilja på de två olika former som finns:

Mumieform Dessa är perfekta under vintern och när det är riktigt kallt ute. Modellen är kroppsnära och gjord i mindre tyg. Det innebär också att den är lättare att bära med sig. Nackdelen med denna typ av säck är du inte har så mycket utrymme att röra dig.

Rektangulär säck: Denna är lite större och passar för dig som vill ha lite mer utrymme. På dessa går dragkedjan ända ner så den kan extraknäcka som ett täcke. Dessutom kan den sättas ihop med en annan sovsäck så du kan sova tillsammans med någon. Nackdelen är att det kan bli ganska tungt och ganska jobbigt att bära under långa vandringar.

När du ska ut på fjällvandringar

Om du ska ut på en mer krävande vandring, till exempel i fjällen, måste du också ställa högre krav. Du kan inte välja en för tung modell eftersom det kommer bli jobbigt att bära. Dock får du inte heller välja en för tunn modell eftersom den också måste hålla dig varm om natten. Därför är det extra noga att du verkligen väljer en bra säck som är anpassad för lite tuffare vandringar. Annars kommer det snabbt bli jobbigt och inte alls den fantastiska upplevelse som du har förväntat dig.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel