Så hittar du marknadens bästa termos 2021


Ju längre en termos kan hålla värme eller kyla, desto bättre är den. Det finns även andra saker som avgör hur bra termosen är - läs vidare för att lära dig mer och se vilken termos som är bäst i test.


Om du vill ta med dig kaffe, te eller någon annan varm dryck när du är ute på vintern är en termos perfekt. Den klarar även att hålla kyla under heta sommardagar. Därför passar den utmärkt att ta med sig på alla slags utflykter, oavsett om du ska vara borta flera dagar eller endast några timmar.

Det finns flera olika modeller på marknaden och det är inte alltid så lätt att veta vilken som är bäst. En bra modell ska hålla dina drycker varma under lång tid och inte läcka oavsett hur den förvaras. Den bör även ha ett smart munstycke så du enkelt kan hälla upp drycken även när det är minusgrader ute. Du vill inte hålla på och krångla med vantar och korkar när temperaturen rör dig ned mot -20 grader.

Dessa punkter är viktiga att tänka på inför köpet

Det är vissa egenskaper du ska vara lite extra uppmärksam på. Dessa är följande:

  • Storleken: Om drycken ska hålla sig varm så länge som möjligt är det viktigt att hela termosen är fylld. Den minsta storleken på 0,5 liter ger ungefär två stora koppar. En modell på en liter ger cirka 4 stora koppar.
  • Isoleringsförmåga: Det är stor skillnad på olika modeller när man tittar på hur bra de håller värme och kyla. De främsta modellerna håller drycken varm i upp till ett dygn utan problem.
  • Hur den ska användas: Om du bara ska ut på en kortare picknick med familjen behöver du inte ställa lika stor krav på din termos i jämförelse med en längre expedition. Om du ska ha med dig mycket dryck kan du överväga att ta med två mindre flaskor istället för en stor.
  • Rätt munstycke Du brukar kunna välja mellan en smidig klickkork och en skruvkork. Det är en smaksak vilket du föredrar. Dock brukar man säga att den skruvkork släpper ut lite mer luft än en klickkork.

Värmeisoleringen spelar stor roll

En termosmugg är uppbyggd med en vakuumkammare och dubbla väggar för att hålla värme eller kyla så länge som möjligt. Öppningen kallas ofta den svaga länken eftersom det är där som omkringvarande luft kan släppas igenom, vilket påverkar innehållets temperatur. Men eftersom du har locket öppen så kort tid åt gången brukar detta inte vara något problem. Det är viktigt att modellen du köper har en bra kork som inte läcker in för mycket luft. Faktum är att det kan skilja flera timmar mellan de bra och sämre modellerna. Ska du vara ute en längre tid och vill ha varm dryck är det därför viktigt att välja med omsorg.

Drycken blir snabbt kall efter första koppen

Så snart du har hällt upp din första kopp kommer resterande dryck att börja kylas ner. Det beror på att behållaren inte längre är fylld med dryck utan luft. Därför kommer alltid den sista koppen du häller upp vara kallare än den första. Det finns inget som kan råda bot på detta. Därför rekommenderas du ta med två mindre modeller istället för en stor om du ska dricka en större mängd kaffe eller te.

Skillnaden mellan olika material

Det vanligaste materialet som termosar tillverkas i är rostfritt stål. Vissa dyrare varianter kan dock vara tillverkade i glas vilket ger en lite lyxigare känsla. Nackdelen med glas är dock att det inte är lika stöttåligt som en modell i rostfritt stål. De stöttåliga modellerna är ofta något tyngre att bära men kan vara att föredra när du ger dig ut på vandringar och andra äventyr.

Så undviker du läckage

Det finns få saker som kan förstöra en vandring så fort som att upptäcka att det läckt ut kaffe eller choklad över hela packningen. En skruvkork är det som är säkrast om du vill undvika läckage. Om du väljer en som du måste skruva allt helt innan du häller upp innehållet kommer det aldrig råda några tvivel om muggen är stängd eller inte. Nackdelen med skruvkork är dock att den släpper in mer kyla än som du väljer en annan typ av lösning.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel