Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Vandra långt med bästa vandringskängorna för dam 2024

Vill du ge dig iväg på en vandring i naturen? Börja att hitta ett perfekt par vandringskängor för dam. Vi har tagit fram modellen som är bäst i test, och ger dig massa råd inför ditt köp.

Bäst i test
Meindl
Kansas Lady Gore-Tex
stars
Kängor som håller i vått och torrt
Bästa breda
Hanwag
Women's Tatra II Wide Lady Gore-Tex
stars
Perfekt känga för dig med bredare läst
Populärt val
Lundhags
Tjakke Light Mid
stars
Klarar tuff terräng utan att tappa i komfort
Bästa Prisvärda
Haglöfs
Skuta Mid Proof Eco Women
stars
Prisvärd sko med god stötdämpning

Bäst i test vandringskängor - se de bästa kängorna för vandring.
Här testar redaktionen på Outdoor vandringskängorna Haglöfs Skuta Q Mid Proof Eco, som finns för både dam och herr.

Bäst i test
Bäst i test

Meindl
Kansas Lady Gore-Tex

Kängor som håller i vått och torrt
stars

Meindl
Kansas Lady Gore-Tex

stars

Kängor som håller i vått och torrt

Produktegenskaper

 • Tillverkad av vaxad nubuck-läder
 • Gore-Tex-membran
 • Gummering vid tån för större slitstyrka
 • Löstagbar och tvättbar innersula
 • Vikt per känga: 570 g

Produktöversikt

Klassisk vandringskänga i dammodell från tyska Meindl. Skorna klassas av tillverkaren som kategori B, vilket innebär att de lämpar sig för lätt till medelsvår terräng. Kängorna är också mycket lätta att anpassa till vandringar på vintern, då det bara är att slänga i ullsula och ta på sig ett par ullsockor. Med snörningen är det enkelt att anpassa passformen.
Kängorna är tillverkade av vaxat nubuckläder, med ett Gore-Tex-membran som gör skorna vattentäta samtidigt som de andas väl. Med en extra gummering framtill skyddas skorna ytterligare mot stötar och påfrestningar.

Kängorna är utrustade med PU-mellansula som ger god stötdämpning, och gör dem bekväma även under längre vandringar. Innersulan är uttagbar samt tvättbar, vilket underlättar vid torkning och underhållning av skorna. Sulan är också speciellt anpassad för att ge god ventilation och transportering av fukt. Tack vare en yttersula av Vibram Multigrip®, får du ett bra grepp på de flesta underlag. Skorna kan upplevas som något små i storleken, så ta gärna större än mindre när du beställer. 


Bästa med högt skaft
Bästa med högt skaft

Lundhags
Forest II

En trotjänare till vandringskänga
stars

Lundhags
Forest II

stars

En trotjänare till vandringskänga

Produktegenskaper

 • Vattentäta
 • 1-lagers konstruktion i fullnarvsskinn
 • Cellgummibotten med Rubbermac Defender

Produktöversikt

Svensktillverkad läderkänga från Lundhags. Kängorna är en så kallad 1-lagers känga, vilket gör att man kan se på dem som en skalkänga. Detta gör att de är mycket lätta att anpassa till årstid och aktivitet. Skorna passar perfekt för vandring samt andra aktiviteter i varierande terräng.

Skorna är tillverkade av fullnarvsskinn, och tack vare materialet, samt att de inte har vaddering, är de lättare att reparera. Detta gör att de kan hålla i riktigt många år. Kängorna är gjorda med en regular-läst vilket ger mer volym och passar dig med högre vrister mycket väl.
Skon har en cellgummibotten med Cartech® 2.5-konstruktion. Detta isolerar skon, gör den vattentät samt ger en mjuk och behaglig känsla när du bär dem. Yttersulan är utrustad med Rubbermac Defender vilket gör skon både vattentät och mer slittålig. Sulan har också inbyggt tåskydd som gör dina fötter extra skyddade mot stötar och yttre påfrestningar.
Det höga skaftet håller dig skyddad, samtidigt som det hjälper till att stabilisera foten. Du kan också enkelt anpassa passformen med hjälp av snörningen, smart och du vill vinteranpassa skorna mod tjocka sockor. Kängorna har en praktisk dragögla baktill på skaftet för lättare påtagning. Kängorna finns i storlekarna 36 - 48. Storlekarna 36 - 41 är dock mer damanpassade.


Bästa breda
Bästa breda

Hanwag
Women's Tatra II Wide Lady Gore-Tex

Perfekt känga för dig med bredare läst
stars

Hanwag
Women's Tatra II Wide Lady Gore-Tex

stars

Perfekt känga för dig med bredare läst

Produktegenskaper

 • Utvecklad för fötter med bredare läst
 • Gore-Tex-membran
 • Vridstyv men fortfarande lätt att bära
 • Grovt mönster som ger bra grepp
 • Vikt per känga: 640 g

Produktöversikt

Robust vandringskänga med bredare läst från tyska Hanwag. Skorna är mycket uppskattade bland de som haft svårt att hitta skor som passar fötter som är något bredare. Lästen är bredare men skorna är fortfarande i damstorlek vilket gör att de är anatomiskt korrekta och fortfarande tar hänsyn till andra aspekter som är unika för kvinnliga fötter.

Skorna är tillverkade i nubuckläder, med ett Gore-Tex-membran. Membranet gör dem vattentäta samtidigt som det släpper genom luft och låter skorna andas. Det finns även extra ventilationshål i skaftet som hjälper till att reglera temperaturen. Skornas snörning är intelligent utvecklad för att ge bästa passform och komfort.

Kängorna har vridstyvhet, bland annat tack vare en yttersula av Vibram® AW Integral, men bibehåller fortfarande sin lätthet och är bekväma att bära. Undersidan har också ett grovt mönster som ger dig bra grepp på de flesta underlag.


Populärt val
Populärt val

Lundhags
Tjakke Light Mid

Klarar tuff terräng utan att tappa i komfort
stars

Lundhags
Tjakke Light Mid

stars

Klarar tuff terräng utan att tappa i komfort

Produktegenskaper

 • Passar alla typer av vandring
 • Slimmad överdel för ökad komfort
 • Stabiliserande vaddering av areaprene
 • Fodrad överkant för komfort
 • Mjuk mellansula för god stötdämpning

Produktöversikt

En vandringskänga, från svenska Lundhags, speciellt utvecklad för en lättare känsla. Skon har många funktioner som Lundhags mer avancerade kängor har, men med hjälp av smarta lösningar också en mycket lättare vikt.

Kängorna har en 3-lagers konstruktion i splitskinn med ett stabiliserande mellanlager av areaprene. Detta tillsammans med en extra vadderad överkant på skaftet gör att skon sitter mycket bra på foten och ger dig optimalt med stöd. 
Nederdelen är slitstark och vattentät tack vare yttersulan av Vibram® Curcuma. Den är också mycket lätt, vilket gör skon mycket behaglig att bära. Utrustad med bra hälgrepp samt en mjuk mellansula med hälkil för att ge dig den bästa stötdämpningen. Insidan utgörs av ett lager av mikrofiber, vilket är mycket snabbtorkande. 


Bästa Prisvärda
Bästa Prisvärda

Haglöfs
Skuta Mid Proof Eco Women

Prisvärd sko med god stötdämpning
stars

Haglöfs
Skuta Mid Proof Eco Women

stars

Prisvärd sko med god stötdämpning

Produktegenskaper

 • Tillverkade av miljövänligt läder
 • PROOF ECO-membran som gör dem vattentäta
 • Gel-dämpning i häl som ger god stötdämpning och spänst i stegen
 • Noga utvecklat mönster på sulan för bra grepp
 • Vikt per känga: 400 g

Produktöversikt

Tålig vandringskänga i mellanhög modell från svenska Haglöfs. Skorna fick bra betyg av Råd och Rön i deras stora test av vandringskängor, och de har många goda omdömen på bland annat Outnorth och Amazon.

Kängorna är gjorda av miljövänligt läder av högsta kvalitet. Skorna är också utrustade med det flourkarbon-fria membranet PROOF ECO, vilket gör skorna vattentäta. Både tån och hälen är förstärkta med mocka för att stå emot extra påfrestning.
Yttersulan är tillverkad av AHAR+-gummi som ger bättre hållbarhet, samtidigt som ett noga utvecklat mönster ger bra grepp och bättre stabilitet. 
Framfoten i skorna är något bredare för att ge extra komfort. Med en gel-dämpning i hälen får du också god dämpning och spänst i stegen. Tack vare en mellansula i formad EVA, får kängorna god stötdämpning som gör dem sköna även under långa vandringar.
Kunder som köpt dem säger att de är normala till till något små i storleken, men också att de är breda nog för de som har bredare fötter.


Haglöfs Skuta Q Mid Proof Eco - bäst i test vandringskängor.
Redaktionen testar Haglöfs Skuta Q Mid Proof Eco som är lätta och bekväma vandringskängor gjorda i miljövänlig mocka.  

Köpa vandringskängor för dam – Att tänka på!

Vandringskängor för dam är anpassade till kvinnors fötter. Det innebär till exempel att kängorna är smalare vid hälarna än herrmodeller. När du ska köpa vandringskängor är det dock alltid viktigt att utgå från hur just din fot ser ut. Mät dina fötter noggrant och undersök storleksguiden hos leverantören. Olika modeller kan skilja sig åt trots att storleken är densamma. Ytterligare ett tips är att läsa recensionerna för att se vad användarna berättar om kängorna.

Läs också: Bästa vandringsskor dam

Läs också: Bästa vandringsbyxorna

Hur ska vandringskängor för dam sitta? 

När det kommer till vandringskängor är bekvämligheten det som är viktigast att tänka på. Självklart spelar utseende på kängorna också roll men passformen bör trots allt gå först. Att få skavsår eller blåsor på fötterna kan göra en trevlig vandringstur till en mardröm.

För att få optimal passform gäller det att mäta dina fötter och jämföra med leverantörens storleksguide. Rekommendationen är att kängorna ska vara cirka 1,5 centimeter längre än fötterna. Det kan låta stort men kom ihåg att fötterna svullnar upp när du går och står länge. Är det kallt ute är det dessutom skönt att ha plats för en extra socka eller för att kunna vicka på tårna.

bästa vandringskängorna för dam
Vandringskängorna ska helst vara cirka 1,5 centimeter längre än fötterna.

Satsa på kvalitet

Att försöka spara in pengar på att välja ett par billiga vandringskängor är inte en bra idé. Eftersom skor utsätts för hård belastning behöver de vara robusta och tåliga. Vandring på steniga stigar och genom leriga myrar utsätter kängorna för en hel del. Med andra ord behöver de klara av fukt, hårda stötar och kunna vridas i olika riktningar. När du väljer kängor bör du alltid kontrollera om de är vattentäta och har en sula med bra grepp. Säkerställ också att de har tillräcklig dämpning och ger dina fötter tillräcklig stabilitet. Du kommer kunna känna ett dåligt köp med varje steg du tar.

Låt aktiviteten avgöra valet av vandringskängor

Vilka vandringskängor som passar bäst beror på vilken aktivitet du har tänkt dig. Promenader eller kortare vandringsturer på sommaren ställer inte lika stora krav som veckovandringen i fjällen. Om du ska bära tung packning behöver du kängor som är extra stabila och har ett högt skaft. Kommer du använda dem i olika typer av väder? En vandring under vinterhalvåret fodrar att skorna håller dig varm och inte släpper in fukt och snö. 

– De flesta vandringskängor är tresäsongskängor, vilket betyder att de inte är gjorda för vintern och saknar isolering. Ska du ha vandringskängorna på vintern behöver du komplettera med en tjockare socka nummer två och byta till en ullsula, säger Johan Hagberg, som driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg.

Johan fortsätter:

– När du ska köpa vandringskängor ska du först ta reda på när du ska använda dem och till vad. Räkna inte med att ha samma känga när du går ut med hunden som när du är och vandrar eftersom du behöver olika stabilitet beroende på vad du gör.

Bäst i test vandringskängor - se testvinnande vandringskängor.
Välj vandringskängor efter vad du ska göra för aktivitet. En grövre sula är till exempel bra vid tuffare terräng.

Vad är vandringskängor med Gore-Tex?

Om dina vandringskängor för dam är i Gore-Tex innebär det att de har ett tunt membran som gör dem vattentäta. På samma gång har de förmågan att andas bra, vilket är en fördel när du är på vandring och blir varm och svettig. Kort och gott – du får ett par skor som både är vattentäta och som andas!

Vandringskängor dam bäst i test - Haglöfs Ridge Gore-Tex Women.
Vill du ha vattentäta vandringskängor kan du välja ett par med gore-tex.

Vandringskängor av skinn 

Vill du ha ett par vandringsskor som är slitstarna och tål lite tuffare vandringar ska du satsa på vandringskängor till dam i skinn. 

Vandringskängor för sommaren – Att tänka på!

När du vandrar på sommaren behöver köpa vandringskängor för sommaren, vilket brukar vara lätt eftersom de flesta är tresäsongskängor. Det är viktigt att de har en bra ventilation och är det riktigt varmt föredrar vissa en lägre modell som är lite mer luftig.

När ska man ha höga vandringskängor?

Vandringskängor har högre skaft än vandringsskor vilket passar särskilt bra när du ska vandra i terräng som är kuperad och våt eller om du bär tung packning. Det finns även olika höjder på skaftet bland vandringskängorna och ju högre desto mer stöd blir det för vristerna. Dessutom har du med höga vandringskängor möjlighet att ta dig fram även utanför lederna utan att riskera att bli blöt om fötterna. Nackdelen med höga vandringskängor är de är varmare, tätare och tyngre.

Haglöfs Skuta Q Mid Proof Eco - bäst i test vandringskängor.
Ju högre skaft vandringskängorna har desto mer stöd ger dem.

Klä dig rätt på vandringen

Innan en längre vandringstur är det viktigt att planera kläderna in i minsta detalj. Förutom att se till att vandringskängorna är bekväma behöver du ha kläder som är behagliga. När du går blir du varm och behöver kunna transportera bort svett. Om det drar in ett regnväder behöver du snabbt kunna få på dig regnkläder. En mycket bra princip är att klä sig lager på lager. På så sätt kan du anpassa dina kläder utifrån dagens temperatur. När du går har du färre lager på dig och när du sitter stilla tar du på dig ett extra. 

Läs också: Bästa täckkjolen 

Gå in vandringskängorna innan du vandrar

Även om kängorna känns bra när du först provar dem, är det inte detsamma som att det kommer vara bekväma under en lång vandring. Det är därför mycket viktigt att gå in kängorna väl innan du använder dem på riktigt. 

Gör så här:

 • Använd samma strumpor som du har tänkt att använda på vandringen.
 • Snöra kängorna lagom mycket så att de inte sitter för hårt. 
 • Börja med att gå med kängorna inomhus. Efter ett tag kan du testa dem på kortare dagsturer. 
 • Tänk på att för små kängor aldrig går att gå in. Då är det bättre att skicka tillbaka dem och byta till en större storlek.
Bäst i test vandringskängor - se de bästa kängorna för vandring.
Ett bra tips är att gå in vandringskängorna. Här testar vi Haglöfs Skuta Q Mid Proof Eco som beskrivs en tålig vandringskänga i mellanhög modell.

Så tar du hand om dina vandringskängor

För att dina vandringskängor ska ha en så lång livslängd som möjligt gäller det att ta hand om dem. Efter varje vandring bör du tvätta och torka av dem. Sand- eller gruskorn kan annars fastna och tryckas djupare in för att till slut nöta hål i kängorna. Läderkängor bör dessutom smörjas in regelbundet för att inte torka ut. Läs på vid köpet om hur du sköter om dina kängor på bästa sätt.

Tips när du köper vandringskängor

 • Prioritera bekvämlighet och passform.
 • Köp hellre en något för stor modell än en som är för liten.
 • Se till att kängorna har en sula med bra grepp och att de stabiliserar fötterna.
 • Välj hellre en dyrare modell av hög kvalitet än en billigare som riskerar att gå sönder på vandringen.
 • Låt typ av aktivitet styra valet av kängor.
 • Tvätta dina kängor efter vandringsturen så håller de längre.

Populära varumärken

Salomon

Salomon är ett företag som grundades i franska Alperna 1947 av Francois Salomon och sonen George. Idag tillverkar de sportutrustning, kläder och skor för traillöpning, väglöpning, skidåkning, vandring och snowboardåkning.

Meindl

Meindl är ett tyskt varumärke som gör skor och kängor för vandring, promenad, jakt och yrke. De har varit skomakare sedan 1683 och deras skor är av yttersta kvalitet och komfort och funktion av världsklass.

Lundhags

Lundhags är ett svenskt varumärke som grundades 1932 av skomakaren Jonas Lundhag och de gör friluftsprodukter tillverkade för det nordiska utomhusklimatet. Visionen är att deras kängor, friluftskläder och ryggsäckar ska bli en livslång följeslagare. Deras kängor är byggda med en känsla för kvalitet, passform och detaljer.

Haglöfs

Svenska Haglöfs grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf och de har över 100 års erfarenhet inom friluftsliv. Företaget är idag en av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken.

Merrell

Den amerikanska skotillverkaren Merrell grundades 1981 av Randy Merrell. De tillverkar kläder och skor utformade för komfort, hållbarhet, design och mångsidighet.

Läs också: Köpguide vandringskängor herr 

Har dina vandringskängor blivit blöta? Få dem torra snabbt med en skotork.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel