Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Vandra bekvämt med bästa vandringsskorna 2024

Att ge sig ut i skog och mark för en vandringstur kräver bekväma skor. Skavsår och värkande fötter kan få den mest naturälskande person att längta hem till soffan. Läs mer och jämför vandringsskorna som är bäst i test i denna guide.

Redaktörens val:

Bästa Vandringsko Dam
Haglöfs
Ridge Gore-Tex Women
stars
Populära skor som har allt du behöver för en bekväm vandring
Bästa Vandringsko herr
Haglöfs
Ridge Gore-Tex Men
stars
Populär sko som passar i de flesta situationer.
Bästa Kängan Dam
Meindl
Kansas Lady Gore-Tex
stars
Kängor som håller i vått och torrt
Bästa Kängan Herr
Meindl
Kansas Men's Gore-Tex
stars
Alllround-känga som passar i de flesta terränger

Bäst i test vandringsskor - se testvinnande vandringsskor.
Redaktionen testar vattentäta vandringsskor från Ecco.

Bästa Vandringsko Dam
Bästa Vandringsko Dam

Haglöfs
Ridge Gore-Tex Women

Populära skor som har allt du behöver för en bekväm vandring
stars

Haglöfs
Ridge Gore-Tex Women

stars

Populära skor som har allt du behöver för en bekväm vandring

Produktegenskaper

 • Gore-Tex-foder som gör skorna vattentäta
 • GEL-dämpning i hälen
 • Förbättrad grepp i hälområdet
 • God vridstyvhet
 • Vikt per sko: 398 g

Produktöversikt

Vandrarskor med bra grepp från svenska Haglöfs. Skornas komfort, bra grepp och vattentäthet gör dem optimala för vandring.

Skorna är gjorda av flourkarbon-fritt premiumläder som har vattenavvisande egenskaper. Inuti skon finns ett Gore-Tex-foder som förutom god komfort, även ser till att skorna blir vattentäta och kan andas väl. Både tån och hälen har gummiförstärkningar som gör att du skyddas mot stötar och skorna tål mer påfrestning.
Med en mellansula i SpevaFoam™ får skorna en förbättrad stötdämpning som också ger dig en fjädrande effekt när du går. Hälen har också en extra GEL-dämpning för att du ska få en så skön och dämpande känsla som möjligt i varje steg.

Yttersulan är utrustad AHAR™ Plus i hälområdet för att ge extra bra grepp där. Detta gör att du kan känna dig säker när du är ute och går. Med ett chassi utformat för att skänka vridstyvhet och stabilitet i de flesta rörelser. Hälkragen har också en vaddering som skänker komfort, samtidigt som det ser till att skon sitter bra på foten när du bär den.


Bästa Vandringsko herr
Bästa Vandringsko herr

Haglöfs
Ridge Gore-Tex Men

Populär sko som passar i de flesta situationer.
stars

Haglöfs
Ridge Gore-Tex Men

stars

Populär sko som passar i de flesta situationer.

Produktegenskaper

 • Tillverkad i miljövänligt läder
 • Vattentäta tack vare Gore-Tex-membran
 • God andningsförmåga
 • Trusstic-chassi ger vridstyvhet
 • Vikt per sko: 472 g

Produktöversikt

Mycket populär sko med många goda omdömen på flera sajter, från svenska Haglöf. Skons kombination av utmärkt grepp, hållbarhet och vattentäthet och andningsförmåga har gjort den till mångas favorit när det kommer till vandringsskor.
Ovandelen av skon är gjord av miljövänligt och flourkarbon-fritt läder av högkvalitet. Lädret är vattenavvisande, men tillsammans med Gore-Tex-fodret blir det vattentäta. Fodret gör också så att skorna får en god andningsförmåga.

Skorna har många smarta funktioner för att ge dig stöd och komfort. Med ett Trusstic-chassi får skorna både vridstyvhet och stabilitet i varje steg. WET GRIP Rubber-element i yttersulan som ger dig ett fantastiskt grepp även i vått väder.


Bästa Kängan Dam
Bästa Kängan Dam

Meindl
Kansas Lady Gore-Tex

Kängor som håller i vått och torrt
stars

Meindl
Kansas Lady Gore-Tex

stars

Kängor som håller i vått och torrt

Produktegenskaper

 • Tillverkad av vaxad nubuck-läder
 • Gore-Tex-membran
 • Gummering vid tån för större slitstyrka
 • Löstagbar och tvättbar innersula
 • Vikt per känga: 570 g

Produktöversikt

Klassisk vandringskänga i dammodell från tyska Meindl. Skorna klassas av tillverkaren som kategori B, vilket innebär att de lämpar sig för lätt till medelsvår terräng. Kängorna är också mycket lätta att anpassa till vandringar på vintern, då det bara är att slänga i ullsula och ta på sig ett par ullsockor. Med snörningen är det enkelt att anpassa passformen.
Kängorna är tillverkade av vaxat nubuckläder, med ett Gore-Tex-membran som gör skorna vattentäta samtidigt som de andas väl. Med en extra gummering framtill skyddas skorna ytterligare mot stötar och påfrestningar.

Kängorna är utrustade med PU-mellansula som ger god stötdämpning, och gör dem bekväma även under längre vandringar. Innersulan är uttagbar samt tvättbar, vilket underlättar vid torkning och underhållning av skorna. Sulan är också speciellt anpassad för att ge god ventilation och transportering av fukt. Tack vare en yttersula av Vibram Multigrip®, får du ett bra grepp på de flesta underlag. Skorna kan upplevas som något små i storleken, så ta gärna större än mindre när du beställer.


Bästa Kängan Herr
Bästa Kängan Herr

Meindl
Kansas Men's Gore-Tex

Alllround-känga som passar i de flesta terränger
stars

Meindl
Kansas Men's Gore-Tex

stars

Alllround-känga som passar i de flesta terränger

Produktegenskaper

 • Gore-Tex-membran som gör skon vattentät och låter den andas
 • Gummiring framtill som skyddar mot stötar
 • Multigrip Rubber grip sole ger bra fäste
 • PU-mellansula för god stötdämpning genom hela skon
 • Vikt per sko: 760 g

Produktöversikt

En allround-känga för vandring från tyska Meindl. Enligt tillverkaren lämpar de sig till vandring i lätt till medelsvår terräng. Med hjälp av snörningen kan du enkelt anpassa passformen och det är lätt att göra plats åt varma sulor och sockor under vintern. Hakarna för snörningen är stadiga vilket underlättar vid snabbsnörning.

Kängorna är tillverkade av vaxat nubuckläder som skänker skorna extra lång hållbarhet, och med ett Gore-Tex-membran blir skorna 100% vattentäta samt ger dem en god andningsförmåga. Skorna är utrustade med en gummering framtill som både skyddar dig mot stötar och hjälper skon att hålla länge.
Skornas grepp är är mycket bra på grund av en yttersula av Multigrip Rubber grip sole, som ger dig fäste på de flesta underlag. Tack vare en mellansula av PU-material ger skorna dig också god stötdämpning genom hela skon, vilket kan vara mycket uppskattat om du rör dig i ojämn terräng. Innersulan är uttagbar och går att tvätta. Vikten per sko ligger på 760 g.


Bäst i test vandringsskor - se testvinnande vandringsskor.
Det finns många vandringsskor att välja mellan och redaktionen har testat vattentäta vandringsskor från Salomon.

Varför behövs vandringsskor?

Oavsett om du ska vandra en dagstur eller vara ute i flera veckor i skog och mark behövs det bekväma skor. Fötter är känsliga och kan lätt få skav, blåsor eller svullnader med fel skor. Vandringsskor hjälper dessutom till att skydda fötterna från vassa stenar samt stabiliserar även vristerna så att vrickningar kan undvikas. Att vara långt från civilisationen utan möjlighet att ta sig hem på annat sätt än genom vandring gör att fötterna måste vara i bra skick! Det är med andra ord en viktig säkerhetsfråga att välja rätt vandringsskor.

Läs också: Bästa vandringsskor dam
Läs också: Bästa vandringsskor herr

Skillnad mellan vandringsskor och vandringskängor

Står du i valet och kvalet om du ska köpa vandringsskor eller vandringskängor? Beroende på vilken typ av vandring eller promenader du brukar göra, krävs olika skor. En vandringskänga har en grövre sula och ett högre skaft än vandringskorna, som ofta är lättare. Skaftet hjälper till att ge stabilitet och underlättar när du ska bära tung packning. En känga kan dock uppfattas som klumpig om du oftast rör dig på mer anlagda vandringsleder, då passar en vandringsko bra mycket bättre. Den har ett nättare utförande och en lägre vikt än kängan, men har fortfarande smarta lösningar som gör dem stötdämpande och ger ett bra grepp. 

Vissa modeller av vandringsskor går till och med att använda som vardagskor om du vill. Vandringskor har oftast inte skaft, för att göra dem lättare och kännas mer följsamma, men det finns modeller som har ett medelhögt skaft. Dessa är bra om du känner att du behöver lite mer stöd, eller om du vandrar i ömsom anlagt och ömsom kuperad terräng. 

Bilden föreställer en närbild på ett par vandringskängor och en person som går över stenar vid ett vattenbryn. Man kan se att personen använder sig av en pinne som vandringsstav.
Välj mellan vandringsskor och vandringskängor.

Så väljer du rätt vandringsskor

När det kommer till vandringsskor handlar det om att ha rätt modell för ändamålet. Ibland behövs rejäla vandringskängor medan det ibland passar bättre med lättare skor för terräng. Med andra ord handlar det om att välja rätt sko för den typ av tur du planerar för tillfället.

Om du ska vandra med tung packning under flera dagar i en utmanande fjällmiljö behöver skorna vara stadiga och stötdämpande. Det är också bra om de har ett högt skaft som stödjer dina vrister. Eftersom underlaget kan vara blött i fjällmiljö, även på sommaren, bör du välja ett material som står emot väta bra och snabbt torkar upp. Helt vattentäta skor, till exempel gummistövlar, är dock inte optimala eftersom de blir för varma och de är inte heller så bekväma för långa vandringar. Gummistövlar kan däremot fungera bra om du ska gå kortare turer där du vet att underlaget är mycket blött.

När du vandrar på en enklare vandringsled och inte bär så mycket tung packning fungerar en sko med ett lågt till mellanhögt skaft. Fördelen med att ha en lägre vandringssko är att den är lättare och luftigare. Tänk dock på att den ska ge tillräckligt med stöd för din fot och ha ett bra grepp mot underlaget.

Vandringsskor sommar

Kommer du att vandra på sommaren? Då ska du köpa vandringsskor för sommar, och välja ett par som är lite lättare och mer anpassade efter varmare väder. Det är också en fördel om andningsförmågan är hög så att du inte blir för varm när du vandrar. 

Tips vid val av skor för vandring

 • Långa vandringsturer ställer högre krav på skornas kvalitet än kortare turer.
 • Vid en dagstur på en enkel vandringsled fungerar det med en promenadsko/löparsko för terräng.
 • Tung packning kräver en extra stabil sko och en sko med högt skaft.
 • Är vandringsmiljön blöt bör du välja en sko som står emot väta och torkar fort.

Undersök passform och gå in skorna

Det allra viktigaste vid val av vandringssko är att storleken passar din fot. Skorna får absolut inte vara för små eftersom det kommer att göra turen till en mardröm. Skorna bör ha cirka en centimeter framför den längsta tån när du har en strumpa på foten. När du beställer online är det smart att läsa kundernas recensioner av produkten, ofta brukar det stå hur de upplever skorna, till exempel om de är ovanligt stora eller små i storleken. Självklart ska du returnera skorna och beställa nya om du märker att de inte sitter tillräckligt bra när du har fått hem dem.

Ytterligare en viktig faktor vid valet av vandringsskor är sulans utformning. Vid vandringsturer brukar underlaget bestå av både hala rötter och klippor vilket innebär att sulan måste ha ett bra grepp. Den bör helst också vara böjlig samtidigt som den är stabil och den ska också vara tillräckligt tjock. Vassa stenar och andra ojämnheter ska inte kännas i foten när du använder skorna.

Innan du ger dig ut på din premiärtur med skorna är det smart att gå in dem. På så sätt undviker du problem med skavsår och upptäcker också snabbt om du behöver beställa en större modell. Testa dem därför först inomhus så att du inte smutsar ner dem. Även val av strumpor har stor betydelse för hur bekväm vandringen kommer att bli. För det mesta är ull eller syntetmaterial det bästa valet. Vana vandrare brukar använda en ullstrumpa närmast foten och dra på en vanlig strumpa ovanpå för att undvika onödigt skav.

Populära varumärken

Det finns flera populära varumärken att välja mellan när du ska köpa vandringsskor.

Salomon

Salomon är ett företag som grundades i franska Alperna 1947 av Francois Salomon och sonen George. Idag tillverkar de sportutrustning, kläder och skor för traillöpning, väglöpning, skidåkning, vandring och snowboardåkning.

Haglöfs

Svenska Haglöfs grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf och de har över 100 års erfarenhet inom friluftsliv. Företaget är idag en av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken.


Ibland kan det vara skönt att ta hjälp av gåstavar när du är ute och vandrar. Ta del av vårt test om de bästa gåstavarna


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel