Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 60% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Vandra bekvämt med bästa vandringsskorna 2021

Att ge sig ut i skog och mark för en vandringstur kräver bekväma skor. Skavsår och värkande fötter kan få den mest naturälskande person att längta hem till soffan. Läs mer och jämför vandringsskorna som är bäst i test i denna guide.

Varför behövs vandringsskor?

Oavsett om du ska vandra en dagstur eller vara ute i flera veckor i skog och mark behövs det bekväma skor. Fötter är känsliga och kan lätt få skav, blåsor eller svullnader med fel skor. Vandringsskor hjälper dessutom till att skydda fötterna från vassa stenar samt stabiliserar även vristerna så att vrickningar kan undvikas. Att vara långt från civilisationen utan möjlighet att ta sig hem på annat sätt än genom vandring gör att fötterna måste vara i bra skick! Det är med andra ord en viktig säkerhetsfråga att välja rätt vandringsskor.

Så väljer du rätt vandringsskor

När det kommer till vandringsskor handlar det om att ha rätt modell för ändamålet. Ibland behövs rejäla vandringskängor medan det ibland passar bättre med lättare skor för terräng. Med andra ord handlar det om att välja rätt sko för den typ av tur du planerar för tillfället.

Om du ska vandra med tung packning under flera dagar i en utmanande fjällmiljö behöver skorna vara stadiga och stötdämpande. Det är också bra om de har ett högt skaft som stödjer dina vrister. Eftersom underlaget kan vara blött i fjällmiljö, även på sommaren, bör du välja ett material som står emot väta bra och snabbt torkar upp. Helt vattentäta skor, till exempel gummistövlar, är dock inte optimala eftersom de blir för varma och de är inte heller så bekväma för långa vandringar. Gummistövlar kan däremot fungera bra om du ska gå kortare turer där du vet att underlaget är mycket blött.

När du vandrar på en enklare vandringsled och inte bär så mycket tung packning fungerar en sko med ett lågt till mellanhögt skaft. Fördelen med att ha en lägre vandringssko är att den är lättare och luftigare. Tänk dock på att den ska ge tillräckligt med stöd för din fot och ha ett bra grepp mot underlaget.

Tips vid val av skor för vandring

  • Långa vandringsturer ställer högre krav på skornas kvalitet än kortare turer.
  • Vid en dagstur på en enkel vandringsled fungerar det med en promenadsko/löparsko för terräng.
  • Tung packning kräver en extra stabil sko och en sko med högt skaft.
  • Är vandringsmiljön blöt bör du välja en sko som står emot väta och torkar fort.

Undersök passform och gå in skorna

Det allra viktigaste vid val av vandringssko är att storleken passar din fot. Skorna får absolut inte vara för små eftersom det kommer att göra turen till en mardröm. Skorna bör ha cirka en centimeter framför den längsta tån när du har en strumpa på foten. När du beställer online är det smart att läsa kundernas recensioner av produkten, ofta brukar det stå hur de upplever skorna, till exempel om de är ovanligt stora eller små i storleken. Självklart ska du returnera skorna och beställa nya om du märker att de inte sitter tillräckligt bra när du har fått hem dem.

Ytterligare en viktig faktor vid valet av vandringsskor är sulans utformning. Vid vandringsturer brukar underlaget bestå av både hala rötter och klippor vilket innebär att sulan måste ha ett bra grepp. Den bör helst också vara böjlig samtidigt som den är stabil och den ska också vara tillräckligt tjock. Vassa stenar och andra ojämnheter ska inte kännas i foten när du använder skorna.

Innan du ger dig ut på din premiärtur med skorna är det smart att gå in dem. På så sätt undviker du problem med skavsår och upptäcker också snabbt om du behöver beställa en större modell. Testa dem därför först inomhus så att du inte smutsar ner dem. Även val av strumpor har stor betydelse för hur bekväm vandringen kommer att bli. För det mesta är ull eller syntetmaterial det bästa valet. Vana vandrare brukar använda en ullstrumpa närmast foten och dra på en vanlig strumpa ovanpå för att undvika onödigt skav.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel