De bästa gåstavarna för trekking och promenader


Gör dina vandringar och promenader stabilare och mer effektiva med ett par högkvalitativa gåstavar. Här har vi valt ut de modeller som är bäst i test just nu och som passar olika aktiviteter, kroppstyper och preferenser.

Därför behöver du gåstavar

Det finns många anledningar till att skaffa sig ett par bra gåstavar, eller vandringsstavar som de också kallas. En enkel promenad görs effektivare eftersom du använder armarna mer när du går med stavarna och du får bättre stadga och balans. Är du ute på en längre vandring ute i naturen får du en skön avlastning och kan dessutom använda stavarna till att lyfta bort mindre grenar eller att känna på underlaget framför dig. I köpguiden här nedan går vi igenom några av de viktigaste kriterierna för att vandringsstavarna ska passa just dig, men vilken stav du än väljer bör du alltid tänka på följande:

  • Längd - det är viktigt att stavarna passar din kroppslängd
  • Vikt - bara några hundra gram kan göra stor skillnad under en längre tur
  • Motstånd - ska stavarna vara till för att endast ge balans eller vill du få ut regelrätt träning från dem?

Välj rätt stavar efter underlag

Gåstavar kan användas i många sammanhang men det är viktigt att de passar det underlag du framförallt kommer gå på. Om du ska gå hemma eller på asfalt kan det vara bäst med gummitippar medan stigar och landsvägar kräver vassare tippar som ger bra grepp. Vill du ha dina gåstavar till lite allt möjligt finns det modeller med utbytbara tippar som enkelt gör dem anpassningsbara för alla underlag.

Rätt stavar för olika aktiviteter

Du har kanske redan sett att gåstavar även kan kallas trekkingstavar, vandringsstavar eller promenadstavar? Det beror framförallt på att olika egenskaper hos stavarna passar olika aktiviteter men i princip är de alla likadana. En skillnad är att promenadstavar tenderar att vara lättare medan vandringsstavar bör vara lite robustare och ha en tipp som ger bra fäste.

Vad vill du få ut av stavarna - träning eller balans?

För äldre personer rekommenderas ofta gåstavar som ett värdefullt hjälpmedel under promenader då det ger bättre balans och får armar och axlarna att röra sig mer. Stavarna i sig bör vara relativt lätta och ha en tipp som inte halkar. För den som vill använda gåstavarna som ett träningsredskap finns det modeller som väger flera kilon och har en fjädring som ger ordentligt med motstånd.

Skaffa stavar med rätt längd

På ett ungefär bör stavarna vara 70% av din egen kroppslängd. Är du exempelvis 1.70cm lång bör de vara cirka 1.20cm medan du som är 1.90cm behöver ett par som är 1.33cm. När du köper vandringsstavarna kan du kolla deras minimum och maximum längd och när du väl fått dem bör du anpassa längden därefter. Ställ dig sedan med stavarna i vardera handen och se om din arm är böjd i 90% graders vinkel, då har du fått en perfekt längd.

Välj bra grepp på gåstavarna

En skillnad som ofta märks mellan billiga och dyra gåstavar är hur mycket tanke som lagts ner på handtagen. Välj en stav med bra grepp som inte glider och som känns skön att hålla i.

Stavar som förvaras enklast

Ska du resa med stavarna eller ha dem hemma hela tiden? Planerar du att använda dem under kortare kvällspromenader eller under långa vandringar? Ska de följa med till jobbet? Vissa stavar är som skidstavar och kan enkelt ställas mot väggen medan många andra antingen kan vikas ihop eller är gjorda i teleskopmodell. De som viks ihop brukar bli allra kortast medan teleskopstavarna förblir lite längre samtidigt som de är mycket smidiga.

Hur dags på dagen ska du gå?

Om du vet med dig att du enbart kommer vara ute med stavarna när det är ljust kan du välja vilken gåstav du vill vad gäller designen. För promenader under mörkare förhållanden är det fördelaktigt att välja gångstavar med reflexer.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel