Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Tältsäng till camping bäst i test 2024

Med en tältsäng ökar du komforten när du ska sova i tält. Dessutom slipper du ligga direkt mot marken vilket kan vara skönt att slippa under den kalla delen av året. Läs vidare för att se vilka modeller som är bäst just nu.

Redaktörens val:

Bäst i test
Helinox
Cot One Convertible Long
stars
Kompakt och lätt tältsäng från experterna på Helinox.
Bästa lätta
Helinox
Helinox Lite Cot
stars
Ultralätt tältsäng som kan packas ner till mycket liten storlek.
Bästa budget
Grand Canyon
Grand Canyon Topaz L fältsäng Mörk blå
stars
Tältsäng med hög maxvikt och praktisk bärväska.
Bra val
Robens
Settler Bed
stars
Tältsäng med låg vikt och maxlast på 120 kilo.

Bäst i test tältsäng - se testvinnande tältsängar på Outdoor.se.
Sov gott utomhus med en tältsäng - här har redaktionen testat att bygga upp och vila på en tältsäng från Therm-a-rest.

Bäst i test
Bäst i test

Helinox
Cot One Convertible Long

Kompakt och lätt tältsäng från experterna på Helinox.
stars

Helinox
Cot One Convertible Long

stars

Kompakt och lätt tältsäng från experterna på Helinox.

Produktegenskaper

  • Smidigt format
  • Låg vikt
  • Maxlast: 145 kilo

Produktöversikt

Helinox är experter på ultralätt utrustning för friluftsliv, och är ett varumärke som är mycket populärt bland friluftsentusiaster och proffs världen över.

Cot One Convertible Long är en kompakt tältsäng från Helinox med en vikt på endast 2,7 kilo. Med denna smidiga tältsäng kommer du en bit från marken, och om du vill ligga ännu högre upp går det även att köpa till förlängningar till benen. Maxlasten för denna tältsäng ligger på 145 kilo. 

Notera att denna tältsäng finns i flera längder.

Se priser på Cot One Convertible


Bästa lätta
Bästa lätta

Helinox
Helinox Lite Cot

Ultralätt tältsäng som kan packas ner till mycket liten storlek.
stars

Helinox
Helinox Lite Cot

stars

Ultralätt tältsäng som kan packas ner till mycket liten storlek.

Produktegenskaper

  • Vikt: 1,2 kilo
  • Maxlast: 120 kilo

Produktöversikt

Om du är intresserad av teknologiskt avancerad och extra lätt utrustning för friluftsliv är produkter från Helinox ett bra val. Helinox Lite Cot är en ultralätt tältsäng som funkar bra såväl för vandring som för camping.

Tältsängen kan packas ner till liten och smidig storlek vilket gör den enkel att ta med sig. Maxlasten ligger på 120 kilo, och själva sängen väger 1,2 kilo. Yttermåtten ligger på 185 x 60 x 13 centimeter. 


Bästa budget
Bästa budget

Grand Canyon
Grand Canyon Topaz L fältsäng Mörk blå

Tältsäng med hög maxvikt och praktisk bärväska.
stars

Grand Canyon
Grand Canyon Topaz L fältsäng Mörk blå

stars

Tältsäng med hög maxvikt och praktisk bärväska.

Produktegenskaper

  • Maxlast: 150 kg
  • Vikt: 6,3 kg
  • Mått: L 210 x B 64 x H 42 cm

Produktöversikt

Vill du ha en prisvärd tältsäng rekommenderar vi Grand Canyon Topaz L fältsäng. Det är en robust tältsäng med en stark aluminiumram och en liggyta av slitstark Oxford Polyester. Sängen är i storleken L 210 x B 64 x H 42 centimeter och eftersom det inte finns några tvärstänger i huvud- eller fotändan kan du använda dig av hela liggytan. Något som också är positivt är att den har en hög maxvikt på 150 kilo.

Tältsängen är lätt att fälla både ut och ihop och är hopfälld i måttet L 104 x B 22 x H 10 centimeter. Den har en vikt på 6,3 kilo och det följer med en praktisk förvaringsväska med handtag att bära den i.

Se priser på Grand Canyon Topaz L fältsäng Mörk blå


Bra val
Bra val

Robens
Settler Bed

Tältsäng med låg vikt och maxlast på 120 kilo.
stars

Robens
Settler Bed

stars

Tältsäng med låg vikt och maxlast på 120 kilo.

Produktegenskaper

  • Maxlast: 120 kg
  • Storlek: 191 x 67 x 16 cm
  • Vikt: 4710 g
  • Packmått: 44 x 25 x 8 cm

Produktöversikt

Robens är ett danskt varumärke och en del av Oase Outdoors. Det är företag med några av Europas mest framgångsrika campingmärken. 

Robens Settler Bed är en tältsäng för dig som vill sova riktigt bekvämt när du tältar. Den gör att du kommer upp en bit från marken och slipper kylan och fukten därifrån. Det finns band i hörnen som håller liggunderlaget ordentligt på plats. 

Tältsängen är i storleken 191 x 67 x 16 centimeter, väger 4710 gram och har en maxlast på 120 kilo. Packmåttet är 44 x 25 x 8 centimeter och det följer med en praktisk förvaringsväska. 


Bäst i test tältsäng - se testvinnande tältsängar.
Det finns flera tältsängar att välja mellan - på bilden testar redaktionen Therm-a-rest Luxury Lite Mesh Cot Regular.


Glöm de gamla knarrande och vingliga tältsängarna från förr – idag kan du hitta de bästa modellerna till ett bra pris och med bra egenskaper. Tältsängen är räddaren i nöden när du får oväntat besök och en gäst som bara ska stanna över natten. Tältsängar kan vara uppblåsbara eller hopfällbara och vikas ut vid behov.

Olika typer av tältsängar

Den allra vanligaste typen av tältsäng är den hopfällbara, men det finns även bäddar som är uppblåsbara. Tältsängar som är hopfällbara ser ut som en enkel och vanlig säng när den viks ut. Den kan dock vara ganska otymplig, beroende på hur stor den är och vilken design den har. Å andra sidan kan det också vara en bra egenskap eftersom den på många sätt liknar en vanlig enkelsäng. Dagens hopfällbara tältsängar är utrustade med många moderna egenskaper och sköna madrasser.
Priset på en tältsäng kan självklart variera, men ligger ofta någonstans mellan 600-900 kr, men modeller på 3000 och uppåt förekommer också. Dessa dyrare sängar har ofta en mer robust och slitstark konstruktion och har innovativa lösningar som håller nere packvikten.

Den största fördelen med en uppblåsbar campingbädd är att den är mycket lätt att bära med sig och förvara. Nackdelen med denna typ av säng är att den inte är lika stabil som en hopfällbar modell. Oavsett vilken typ av säng du föredrar, är det bra att fundera på följande saker innan du väljer modell:

  • Hur stor säng behöver du?
  • Hur många kilo orkar sängen bära?
  • Får sängen plats i det tält du tänkt använda?
  • Hur mycket vikt vill/kan/orkar du bära på?

Ta med tältsängen på campingen

Om du tältar eller campar mycket kan en tältsäng vara fantastisk att ha för att få dig att sova gott. Ett vanligt liggunderlag kan ofta kännas för hårt och det kan vara svårare att ta sig upp på morgonen om du ligger på golvet. Med en tältsäng är det problemet löst. Du bör dock köpa en modell som fungerar för storleken på tältet.

Att sova i tält kan också ofta dessvärre bli en våt historia, men med en tältsäng kan du undvika att bli våt, och komma undan utan att behöva packa ned en våt sovsäck på morgonen. Du kan också använda sängen som en sittplats under dagen, eller som avlastning för packning och utrustning.

Bäst i test tältsäng - se testvinnande tältsängar.
En tältsäng höjer komforten och du får en bättre god natts sömn än på endast ett liggunderlag.

Produkt med många användningsområden

Man vet aldrig när man får oväntat besök. Då kan det vara trevligt att erbjuda en sovplats som mer påminner om än riktig säng än ett tunt liggunderlag, som ingen kan sova bekvämt på. Att ha en hopfällbar tältsäng är då en uppskattad överraskning, som garanterat låter dina gäster få en god natts sömn. 
Om du har ett mindre gästhus på tomten eller vill inreda ett gästrum lite spartanskt i huset rekommenderas du att köpa en stadigare och finare tältsäng. Idag finns det många modeller som i stort sett liknar en vanlig enkelsäng. Perfekt att ha när någon kommer under alla juldagar eller under en vecka på sommaren. En tältsäng passar också perfekt om du har barn som ofta har kompisar som sover över.

Väljer du en ihopfällbar modell kan du med enkelhet ta med den till stranden eller ut på altanen, och använda den för att ligga och sola på. Sängen kan också användas som ett avlastningsbord för packning vi campingturer, eller vid jobb i trädgården. Behöver du fort fler sitt platser till verandan funkar den också bra att smälla upp och lägga några kuddar på. Kontrollera bara vad maxvikten ligger på så den inte kollapsar när flera personer sätter sig på den.  

Olika konstruktioner

En tältsäng kan ha olika egenskaper och konstruktioner. Den kan till exempel ha extra mycket fjädring vilket ger en mjukare känsla. Andra modeller kan ha en hårdare sängbotten med träspjälor. Här är det dina behov som avgör. Vill du ha en mjukare eller en hårdare säng?

De flesta modeller avsedda för friluftsliv är dock mer spartanska, med mindre vaddering. Du kan istället välja att lägga till ett liggunderlag eller ha en sovsäck som ger en mjuk yta att sova på. Tänk dock på att en viss klämrisk kan finnas i de billigare och enklare modellerna. Kolla efter i konstruktionen hur det ser ut när du ska vika ihop och fälla ut sängen. Om det är mörkt i tältet kan det vara risk för att du gör dig illa, så tänk på hur sängen är skapt. Bekanta dig gärna väl med hur sängen funkar och hur man sätter upp den, innan du använder den på riktigt.

De flesta tältsängar har en konstruktion i form av en ram av aluminium, för att få en bädd som är lätt att bära med sig. Aluminium passar också bra då det inte rostar så lätt. Benen är även de ofta gjorda i aluminium, men ibland kan det även förekomma plastfötter. Vissa sängar har en stålram, vilket gör dem stadigare men också tyngre. Själva bädden är ofta gjord av nylon eller polyester, som är behandlad för att vara tålig och vattenavvisande. 

Bredden på en tältsäng ligger ofta på 55-67 cm. Det finns också dubbla tältsängar som passar två personer, eller någon som vill ha mer plats. Dessa kan också vara ett bra alternativ om man vill man ha en säng som klarar av en högre maxvikt i belastning. Tänkt dock på att de kan vara svåra att passa in i ett tält, då de ofta har en bredd på 140 cm eller mer.

Benen kan också vara avgörande för hur bekväm du tycker sängen är. I regel kan man säga att ju fler ben, desto stadigare känns sängen. De flesta tältsängar har åtminstone sex fötter, men de finns de modeller som har så många som tolv. Fler ben innebär mer montering, men kan vara avgörande för att du ska känna att sängen är säker och stabil nog för att du faktiskt kommer att använda den.   

Något som är viktigt att tänka på är hur högt ovanför marken man vill att sängen ska sträcka sig. Vill du ha en tältsäng som så mycket som möjligt liknar sängen du har hemma, eller går det bra med en låg modell som bara lyfter dig precis så du slipper sova på backen? De högre modellerna är kanske mer bekväma och lättare att resa sig ifrån, men kan kännas lite ostadigare och vara svårare att placera. De lägre sängarna är kanske mest så du slipper ligga direkt på marken, men de passar på fler ställen och tar ofta mycket mindre plats att förvara när du inte använder dem.

Lättviktstältsängar

Du som vill kunna bära med dig sängen i stort sett var som helst kan satsa på en lättviktstältsäng som du kan bära runt i en tygväska. Sängens ben är korta, och i mångt och mycket liknar den nästan en bår. Den här typen av lätta tältsängar är fantastiska om du är friluftsmänniska och är ute och går i naturen samtidigt som du måste bära med dig din utrustning. Sängarna fälls ut eller ihop på bara några sekunder och är sköna att ligga i en natt eller två.

Vikten hos dessa sängar ligger ofta på drygt 1,5 kg och har ofta smarta lösningar som gör att packstorleken blir mycket liten.

Håll koll på maxvikten

Det är viktigt att veta hur mycket sängen klarar av att bära, så den inte kollapsar mitt under användandet. Detta brukar producenter vara tydliga att klargöra, men kan vara värt att dubbelkolla innan du använder den. Maxlasten som en enkel tältsäng klarar av brukar ligga någonstans mellan 120 till knappt 160 kilo. Behöver du en säng som klarar av mer vikt kan det vara en god idé att kika på dubbelsängar. De tål ofta mer vikt och har dessutom större yta att ligga på. 

Har du tänkt att använda tältsängen vid vandringar eller andra dagsturer, kan det vara klokt att kolla hur mycket sängen i sig väger. De stadigare och högre sängarna har ofta en högre vikt, medan de lägre och enklare modellerna oftast väger mindre. Det är också viktigt att kolla hur kompakt och smidigt sängen kan packas ihop, med tanke på att du kanske ska bära på den en längre tid. Låt även gärna smarta handtag och spännen på förvaringsväskan vara en avgörande faktor när du ska välja tältsäng. 

Läs guider och hitta mer tips på hur du packar rätt och lätt hos Svenska Turistföreningen

Hur lätt är det att göra en säng redo för natten?

Du som är enkel av dig vill säkert få klar extrasängen så snabbt som möjligt utan knussel. Välj en säng som är lätt att fälla ut och ihop om du ska ge dig iväg snabbt eller om du ska sova i ett tält eller stuga. Här är det endast dina behov och preferenser som gäller. Du måste ta hänsyn till en rad olika faktorer som både gör sängen sovklar snabbt och där sängen samtidigt ger dig en god natts sömn.

Många tältsängar som är avsedda för friluftsliv använder sig av pinnar, likt de hos tält, för att monteras. Sedan finns olika typer av fötter som sätts på för att höja sängen ovanför marken. Vissa modeller behöver dock till ingen montering alls, utan viks endast ut när du vill använda den.

I videon kan du se CTM Hunting sätta samman en modell av tältsäng.

Så sätter du upp en tältsäng

Alla tältsängar sätts upp på lite liknande sätt och redaktionen har testat Therm-a-rest Luxury Lite Mesh Cot Regular, som är en modell med låg vikt. 

Bäst i test tältsäng - se testvinnande tältsängar.
Therm-a-rest Luxury Lite Mesh Cot Regular är en låg tältsäng som har fötter av plast och tyg i mesh. 
Enligt varumärket själva är tältsängen lätt att montera. Efter att ha vecklat ut tyget sätter du ihop pinnarna och trär in de längs sidorna på meshtyget.
Bäst i test tältsäng - Therm-a-rest LuxuryLite Mesh Cot Regular
Att få ihop tältsängen för redaktionen tog 10-15 minuter. 
När du väl har fått upp tältsängen en gång är det inga problem att göra det nästa gång. Det följer med en bra beskrivning på hur du ska göra. 
Therm-a-rest LuxuryLite Mesh Cot Regular har ett meshtyg som ger en god ventilation vilket uppskattas särskilt varma sommarnätter. 

Läs också: Test av campingtält


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel