Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

20% rabatt på ett helt köp hos Outdoorexperten med koden SINGLESDAY. Giltig: 11-12/11. Klicka här >
Så väljer vi produkter
De bästa tälten 2021

Dagens olika tälttyper är minst sagt varierande i funktion och storlek. Valen är många och det är dina behov som avgör köpet - läs vidare för att lära dig mer och se vilka modeller som är bäst för dig.


När du ska göra inköpet bör du ta dig en funderare på vad du egentligen ska ha det till. Om du är en friluftsmänniska och ofta är ute i ur och skur och ska sova bör du välja en modell av riktigt hög kvalitet.

Frågor att ställa dig

Innan du köper det kan du fundera över några frågor som kan ha betydelse inför köpet.

1. Hur ser terrängen ut där du ska slå upp det?

2. Under vilken säsong ska du använda det?

3. Hur många ska sova där?

4. Vilka egenskaper behöver du?

5. Hur mycket väger det?

6. Hur stor komfort vill du ha?

Tälttyper för olika väder

Ett sommartält har inte samma funktioner och egenskaper som ett som ska sättas upp på fjällen i isande kyla. Då måste du ha en rejäl variant som tål både kyla och blåst och som du ändå kan känna dig trygg och kan sova i. Här fungerar kupoltält bra. Det kan vara bra att veta att den här sortens modell också kan förstärkas ytterligare med pinnar om det skulle råda rejäl vind.

Ett sommartält som ska följa med på campingen på sommarsemestern har andra egenskaper. Det ska inte släppa in mygg och knott samtidigt som det inte behöver vara alltför tätt. Ett tips är att köpa ett tunneltält som passar bättre där det inte blåser så mycket. Tänk på att skaffa en modell med fler ventilationsluckor så att det inte blir så kvalmigt.

Många väljer att köpa säsongstält som du kan använda under flera säsonger. Det finns exempelvis 3-säsongstält och 4-säsongstält som kan användas året runt. Dessa modeller har kraftigare yttervägg, kraftiga bågar och pinnar och är även gjorda av starkare och tåligare material.

Storleken - en avgörande faktor

Hur många är det som ska sova i tältet egentligen?

  • För en person räcker ett enmanstält. Det kan också räcka till en vuxen och ett litet barn om du som förälder vill ge dig ut på äventyr med barnet. Den här modellen brukar bara vara gjord för att sova i, du kan vanligtvis inte stå upprätt i det.
  • Om ni är två så kan du köpa ett tvåmanstält. Det är en vanlig modell och storlek som många par eller kompisar köper inför en festival, en campingsemester eller liknande.
  • Flermannatält passar er som är flera och ska dela. I sådana modeller kan du hitta de mest fantastiska egenskaper och även stå upprätt och vistas en lite längre tid där inne än att bara sova där.

Tänk på att ju mer du ska ta med dig i packningen och ju längre tid du är ute, desto mer komfort behöver du. Dock måste du göra en avvägning angående vikt på det eftersom ett riktigt tungt tält kan vara jobbigt att bära alltför länge.

Vikten spelar också roll

Tänk på att du ska gå och bära din utrustning under en viss sträcka om du ska ut och vandra. Därmed bör du välja en modell som har en anpassad vikt efter vad du orkar och kan bära. Ju mer komfort du önskar desto tyngre är produkten vanligtvis. Ett kupoltält kan dessutom ha en massa extrapinnar att ta med sig. Det finns två vikter du kan titta efter:

  • Minimumvikt
  • Maxvikt

Minimumvikten är endast innertältet medan maxvikten refererar till alla delar som pinnar, bågar och packpåse med mera. Läs alltid på vilka olika min- och maxvikter som gäller och gör en bedömning utifrån det, och hur mycket du orkar bära.

Förhoppningsvis har du fått lite mer kött på benen angående vilken tälttyp som passar dig bäst. Läs mer om våra olika produkter som vi presenterar i testet för att få en bättre förståelse.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel