Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 50% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

De bästa tälten 2022

Dagens olika tälttyper är minst sagt varierande i funktion och storlek. Valen är många och det är dina behov som avgör köpet - läs vidare för att lära dig mer och se vilka modeller som är bäst för dig.

Bäst i test tält - Outdoor.se besöker Viltskogens friluftsbutik.
När du ska köpa tält ska du först bestämma vad du ska använda det till. Här har redaktionen varit hos Viltskogens Friluftsbutik och testat tält.


När du ska göra inköpet av tält bör du ta dig en funderare på vad du egentligen ska ha det till. Om du är en friluftsmänniska och ofta är ute i ur och skur och ska sova bör du välja en modell av riktigt hög kvalitet. Fundera också på om du ska sova på ett liggunderlag eller välja en mer bekväm tältsäng

Frågor att ställa dig

Innan du köper det kan du fundera över några frågor som kan ha betydelse inför köpet.

1. Hur ser terrängen ut där du ska slå upp det?

2. Under vilken säsong ska du använda det?

3. Hur många ska sova där?

4. Vilka egenskaper behöver du?

5. Hur mycket väger det?

6. Hur stor komfort vill du ha?

Tälttyper för olika väder

Ett sommartält har inte samma funktioner och egenskaper som ett som ska sättas upp på fjällen i isande kyla. Då måste du ha en rejäl variant som tål både kyla och blåst och som du ändå kan känna dig trygg och kan sova i. Här fungerar kupoltält bra. Det kan vara bra att veta att den här sortens modell också kan förstärkas ytterligare med pinnar om det skulle råda rejäl vind.

Ett sommartält som ska följa med på campingen på sommarsemestern har andra egenskaper. Det ska inte släppa in mygg och knott samtidigt som det inte behöver vara alltför tätt. Ett tips är att köpa ett tunneltält som passar bättre där det inte blåser så mycket. Tänk på att skaffa en modell med fler ventilationsluckor så att det inte blir så kvalmigt.

Många väljer att köpa säsongstält som du kan använda under flera säsonger. Det finns exempelvis 3-säsongstält och 4-säsongstält som kan användas året runt. Dessa modeller har kraftigare yttervägg, kraftiga bågar och pinnar och är även gjorda av starkare och tåligare material.

Vad säger experterna själva? Johan Hagberg som driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg ger oss sina bästa tips och råd inför köp av tält:

– Vilket tält du ska köpa beror på vilken miljö du ska ha det i. Ska du ha det i fjällen ska du välja ett fjälltält som är anpassat för att stå på fjället och som är sytt för att ta emot vinden bättre. Ska du tälta på vintern ska du välja ett vintertält med sidor som går hela vägen ner till marken och som du kan täcka för ventilationshålen. Ska du ha tältet hemmavid i skogsmiljö är du skyddad mot vind och då går det bra att köpa ett billigare tält. Men väljer du ett tält av högre kvalitet är det såklart mer slitstarkt och håller i många år, säger han.

Storleken - en avgörande faktor

Hur många är det som ska sova i tältet egentligen?

  • För en person räcker ett enmanstält. Det kan också räcka till en vuxen och ett litet barn om du som förälder vill ge dig ut på äventyr med barnet. Den här modellen brukar bara vara gjord för att sova i, du kan vanligtvis inte stå upprätt i det.
  • Om ni är två så kan du köpa ett tvåmanstält. Det är en vanlig modell och storlek som många par eller kompisar köper inför en festival, en campingsemester eller liknande.
  • Flermannatält passar er som är flera och ska dela. I sådana modeller kan du hitta de mest fantastiska egenskaper och även stå upprätt och vistas en lite längre tid där inne än att bara sova där.

Tänk på att ju mer du ska ta med dig i packningen och ju längre tid du är ute, desto mer komfort behöver du. Dock måste du göra en avvägning angående vikt på det eftersom ett riktigt tungt tält kan vara jobbigt att bära alltför länge.

Bäst i test tält - Outdoor.se besöker Viltskogens friluftsbutik.
Förutom tält behöver du komplettera med ett bra liggunderlag och en varm sovsäck.

Kupoltält eller tunneltält

Det finns två olika typer av tält att välja mellan – kupoltält och tunneltält. 

- Tunneltält är lägre men rymligare än ett kupoltält vilket gör att du kan sprida ut dig mer. Det har en större absid, där du till exempel kan laga mat eller förvara packningen. Kupoltält har en rymligare sovdel och är oftast högre så längre kan detta vara ett bra alternativ. Fördelen med kupoltält är att det är självstagande och kan stå av sig själv så att det inte behöver sitta fast i marken, som ett tunneltält måste göra. Om du paddlar eller är på kusten är ett självstagande tält ett måste eftersom om du tältar på till exempel ett berg och inte har något att fästa det i, säger Johan Hagberg som driver Viltskogens Friluftsbutik i Vänersborg.

Vikten spelar också roll

Tänk på att du ska gå och bära din utrustning under en viss sträcka om du ska ut och vandra. Därmed bör du välja en modell som har en anpassad vikt efter vad du orkar och kan bära. Ju mer komfort du önskar desto tyngre är produkten vanligtvis. Ett kupoltält kan dessutom ha en massa extrapinnar att ta med sig. Det finns två vikter du kan titta efter:

  • Minimumvikt
  • Maxvikt

Minimumvikten är endast innertältet medan maxvikten refererar till alla delar som pinnar, bågar och packpåse med mera. Läs alltid på vilka olika min- och maxvikter som gäller och gör en bedömning utifrån det, och hur mycket du orkar bära.

Förhoppningsvis har du fått lite mer kött på benen angående vilken tälttyp som passar dig bäst. Läs mer om våra olika produkter som vi presenterar i testet för att få en bättre förståelse.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel