Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 60% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Det bästa vindskyddet 2021

När du ska ut och tälta så kommer du eventuellt att behöva en tarp eller ett vindskydd. Det här skyddar dig från vinden, men i många fall även mot annat väder. Här guidar vi dig till det bästa vindskyddet.

Det här gör ett vindskydd

Ett vindskydd är såklart till för att skydda dig mot vind, men det finns gott om modeller som kan göra mer än så. Om du köper något som är i stil av en tarp så kan du använda skyddet som ett tält. Det här ger dig en lite mer öppen känsla eftersom du inte sover inuti ett stängt tält.

Andra vindskydd är istället mer som just ett tält och kan ofta stängas helt och hållet så att du är helt skyddad. Det här kan i vissa fall också skydda dig mot fukt, vilket är bra om du ska ut under en fuktiga period.

Vilken modell som fungerar bäst för dig beror mycket på vad du har för planer. Vissa kommer att ha mer nytta av en tjockare tarp för en mer öppen campingkänsla, medan andra har ett större behov av ett stängt vindskydd. Oavsett vilken typ du är ute efter så är det viktigt att du köper en modell av hög kvalitet som klarar av vädret den ska utsättas för.

Viktiga egenskaper hos det bästa vindskyddet

Det finns både bra och dåliga vindskydd, så det är viktigt att du är noga med vilken modell du väljer. Beroende på hur, var och när du ska tälta så kommer olika modeller att passa olika bra. Om du ska tälta i en väldigt kall eller fuktig miljö kan det till exempel vara bättre att ha ett mer stängt vindskydd som håller dig skyddad från det.

Om du istället ska tälta i en varm miljö kan det vara skönare att tälta i en mer öppen form, exempelvis med en tarp som är fäst i luften ovanför dig. Du har då inte ett tält men är skyddad från regn och vind. Det finns många viktiga egenskaper hos ett vindskydd men bland annat:

  • Att skyddet har en lagom vikt.
  • Att storleken räcker till för dig och eventuellt sällskap.
  • Att materialet är högkvalitativt och lämplig för vädret du räknar med.

Vikt

Vikten kan vara väldigt viktig när du köper ett vindskydd. Om den är för lätt så kan den blåsa bort och är den för tung kan du få problem med att fästa den.

Om du köper en tarp som ska hängas över en gren eller dylikt så kan vikten vara mer viktig, beroende lite på hur den ska fästas. Ett vindskydd som istället är helt slutet kommer vanligtvis att tyngas ned och kan alltså vara lite lättare.

Det du bör tänka på är att du också ska packa ned och bära på viktskyddet, utöver all annan packning. Om det är för tungt kan det här bli ett bekymmer. En del högkvalitativa skydd kan ligga på cirka 1,5 till 2 kilo vilket är ganska rimligt. För riktigt stora varianter så kan vikten däremot ligga på 7 kilo, det beror mycket på hur stor skyddet är.

Storlek

Storleken är viktig men det finns inte mycket råd att ge här eftersom det beror på hur stor yta du behöver. Om du ska vara själv kommer du antagligen klara dig med ett ganska litet, men om ni är flera så måste du räkna på hur mycket yta du behöver.

Material

Materialet är viktigt eftersom vissa skyddar bättre än andra. Det du får tänka på här är vad den ska skydda mot och hur vädret kommer att vara. Ett slutet vindskydd kan vara ganska varmt och fuktigt om det är i fel material.

Vindskydd kommer i olika material, bland annat polyester och bomull. Det kan även finnas specialmateriall som Cordura, en nylonväv.

Testa gärna vindskyddet innan du åker ut

Innan du ger dig ut med vindskyddet du har köpt så är det väldigt viktigt att du dubbelkollar det. Packa upp det ordentligt och försök sedan att sätta upp det på det viset du ska göra ute i skogen eller där du nu ska tälta.

Genom att göra det här så kan du försäkra dig om att den är hel och fungerar som den ska. Det låter dig också dubbelkolla att storleken och formen är rätt. Genom att göra det här innan du så slipper du obehagliga överraskningar när du redan är ute, exempelvis att den inte är tillräckligt stor eller att den inte kommer att duga för området där du ska tälta.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel