Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bäst i test vindskydd och tarp för camping 2024

När du ska ut och tälta så kommer du eventuellt att behöva en tarp eller ett vindskydd. Det här skyddar dig från vinden, men i många fall även mot annat väder. Här guidar vi dig till det bästa vindskyddet.

Bäst i test
Hilleberg
Hilleberg Tarp 10 UL
stars
Vindskydd som är både lätt och rymligt.
Bästa prisvärda
Sydvang
Sydvang Tarp 9
stars
Rymligt vindskydd som är lätt att packa ihop.
Bästa lättvikt
Ticket To The Moon
Moontarp
stars
Mycket lätt men ger samtidigt bra skydd.
Bästa stora
Bergans
Tarp Large
stars
Få gott om skydd med detta populära vindskydd från Bergans.
Bäst i test
Bäst i test

Hilleberg
Hilleberg Tarp 10 UL

Vindskydd som är både lätt och rymligt.
stars

Hilleberg
Hilleberg Tarp 10 UL

stars

Vindskydd som är både lätt och rymligt.

Produktegenskaper

 • Vikt: 750 g
 • Yttermått: 3,5 x 2,9 m (10 m²)
 • Vattenpelare 5000 mm
 • Packpåse fastsydd direkt i tarpen

Produktöversikt

Mycket rymlig tarp som kan användas på flera olika sätt. Kan fällas upp och bidra med ett regelrätt vindskydd, eller sättas upp en bit från lägret för att skapa en separat matplats. Sätt det över ditt tält för att skapa en skyddad "uteplats" framför öppningen. 

Tarpen mäter 3,5 x 2,9 m vilket ger dig en yta på 10 m². Tillverkad av den lätta och tåliga nylonväven Kerlon 1200. Väven är också dubbelsidigt belag med hela tre lager silikon för att stå emot fukt, och gör att tarpen har en vattenpelare på 5000 mm. Praktisk packpåse som är fastsydd på själva vindskyddet så du alltid har det med dig. Väger 750 g.

OBS! Tarpstänger ingår ej.


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Sydvang
Sydvang Tarp 9

Rymligt vindskydd som är lätt att packa ihop.
stars

Sydvang
Sydvang Tarp 9

stars

Rymligt vindskydd som är lätt att packa ihop.

Produktegenskaper

 • Yta: 9 m²
 • Vattenpelare 3000 mm
 • Tillverkad av UV-säkert material
 • Förvaringspåse som är påsydd på tarpen

Produktöversikt

Vindskydd från Sydvang som ger dig skydd mot regn, sol och vind. Vindskyddet är gjord av 70D polyester som är UV-säkert ett material. Materialet är även vattentätt, och vindskyddet har en vattenpelare på 3000 mm.

Synliga rep samt en stor yta på 9 m² gör det enkelt att fästa tarpen mellan träd, gåstavar eller annat som finns i din omgivning. Repen förenklar även när du packar ner det igen. Tarpen kan packas samman till ett paket på 32 x 20 x 5 cm, tack vare den medföljande förvaringsväskan som är fastsydd i tarpen. 

OBS! Tältpinnar ingår ej.


Bästa lättvikt
Bästa lättvikt

Ticket To The Moon
Moontarp

Mycket lätt men ger samtidigt bra skydd.
stars

Ticket To The Moon
Moontarp

stars

Mycket lätt men ger samtidigt bra skydd.

Produktegenskaper

 • Vikt: 660 g
 • Vattentät
 • Levereras med fyra stormlinor och två tältpinnar

Produktöversikt

Vindskydd från Ticket to the Moon speciellt utformad för deras hängmattor, men kan även användas som ett vanligt vindskydd på egenhand. Tarpen är mycket lätt och väger endast 660 g. Trots den låga vikten är den både tålig och vattentät. Tillverkad av 210T vattentät nylon polyester med en PU-beläggning. Vindskyddet mäter 24,8 x 24,8 cm, och levereras med fyra stormlinor och två tältpinnar. 


Bästa stora
Bästa stora

Bergans
Tarp Large

Få gott om skydd med detta populära vindskydd från Bergans.
stars

Bergans
Tarp Large

stars

Få gott om skydd med detta populära vindskydd från Bergans.

Produktegenskaper

 • Yttermått: 440 x 400 cm
 • Tar liten plats i packningen
 • Lätt att sätta upp

Produktöversikt

Bergans är ett norskt företag som är specialister på att tillverka produkter för friluftsliv. Med över 100 år på marknaden kan man erbjuda funktionella produkter som gör vandringen eller campingen smidigare.

Bergans Tarp Large är, som namnet vittnar om, ett större skydd som effektivt håller borta väder och vind. Vindskyddet tar liten plats i din packning och har gott om fästpunkter. Det är enkelt att sätta upp, vilket gör att du snabbt kan ta skydd om vädret skulle ställa om. Yttermåtten ligger på 440 x 440 centimeter och vikten är endast 1,6 kilo. 


Bra val
Bra val

Hilleberg
Tarp 5

Smidig tarp som ger bra vindskydd för en person.
stars

Hilleberg
Tarp 5

stars

Smidig tarp som ger bra vindskydd för en person.

Produktegenskaper

 • Vikt: 320 g
 • Vattenpelare 5000 mm
 • Belagd med tre lager silikon för bättre skydd

Produktöversikt

Smidig tarp från Hilleberg som är speciellt utvecklat för en person. Välj själv om du vill sätta det högt upp för den äkta tarpkänslan, eller nära marken för att bättre stå emot tuffa väderförhållanden. Vindskyddet har ett yttermått på 3,15 x 2,15 m och väger 320 g.  

Vindskyddet är tillverkad av 20D nylon, som är speciellt behandlad för att vara UV-resistent. Materialet är också belagt med tre lager silikon för att bättre stå emot väta, och har i själva verket en vattenpelare på 5000 mm.


bäst i test vindskydd

När använder man vindskydd och tarp?

Ett vindskydd är till för att skydda dig mot vind och väder när du campar eller vandrar, samtidigt som du får en friare känsla. Du kan använda det för att sova under och den ger skydd mot regn och vind, samtidigt som du får en lite mysigare känsla. Den skyddar också mot solen en varm sommardag. Sover du i en hängmatta kan du använda vindskyddet som tak och väggar. Vindskydd och tarpar kan dessutom vara användbara för att ge skydd över lägerplatsen när du laga mat eller för att skydda packningen. 

Olika typer av vindskydd och tarpar 

Det finns flera olika vindskydd och de flesta skyddar mot vind. Köper du en tarp kan du använda skyddet som ett tält. Det här ger dig en lite mer öppen känsla eftersom du inte sover inuti ett stängt tält. 

Andra vindskydd är istället mer som just ett tält och kan ofta stängas helt och hållet så att du är helt skyddad. Det här kan i vissa fall också skydda dig mot fukt, vilket är bra om du ska ut under en fuktiga period.

Vilken modell som fungerar bäst för dig beror mycket på vad du har för planer. Vissa kommer att ha mer nytta av en tjockare tarp för en mer öppen campingkänsla, medan andra har ett större behov av ett stängt vindskydd. Oavsett vilken typ du är ute efter så är det viktigt att du köper en modell av hög kvalitet som klarar av vädret den ska utsättas för.

Viktiga egenskaper hos vindskydd och tarpar

Det finns både bra och dåliga vindskydd och tarpar, så det är viktigt att du är noga med vilken modell du väljer. Beroende på hur, var och när du ska tälta så kommer olika modeller att passa olika bra. Om du ska tälta i en väldigt kall eller fuktig miljö kan det till exempel vara bättre att ha ett mer stängt vindskydd som håller dig skyddad från det.

Om du istället ska tälta i en varm miljö kan det vara skönare att tälta i en mer öppen form, exempelvis med en tarp som är fäst i luften ovanför dig. Du har då inte ett tält men är skyddad från regn och vind. 

Det finns många viktiga egenskaper hos ett vindskydd men bland annat:

 • Att skyddet har en lagom vikt.
 • Att storleken räcker till för dig och eventuellt sällskap.
 • Att materialet är högkvalitativt och lämplig för vädret du räknar med.

Vikt

Vikten kan vara väldigt viktig när du köper ett vindskydd. Om den är för lätt så kan den blåsa bort och är den för tung kan du få problem med att fästa den.

Om du köper en tarp som ska hängas över en gren eller dylikt så kan vikten vara mer viktig, beroende lite på hur den ska fästas. Ett vindskydd som istället är helt slutet kommer vanligtvis att tyngas ned och kan alltså vara lite lättare.

Det du bör tänka på är att du också ska packa ned och bära på viktskyddet, utöver all annan packning. Om det är för tungt kan det här bli ett bekymmer. En del högkvalitativa skydd kan ligga på cirka 1,5 till 2 kilo vilket är ganska rimligt. För riktigt stora varianter så kan vikten däremot ligga på 7 kilo, det beror mycket på hur stor skyddet är.

Storlek

Storleken är viktig men det finns inte mycket råd att ge här eftersom det beror på hur stor yta du behöver. Om du ska vara själv kommer du antagligen klara dig med ett ganska litet, men om ni är flera så måste du räkna på hur mycket yta du behöver.

Material

Materialet är viktigt eftersom vissa skyddar bättre än andra. Det du får tänka på här är vad den ska skydda mot och hur vädret kommer att vara. Ett slutet vindskydd kan vara ganska varmt och fuktigt om det är i fel material.

Vindskydd kommer i olika material, bland annat polyester och bomull. Det kan även finnas specialmaterial som Cordura, en nylonväv.

Testa gärna vindskyddet eller tarpen innan du campar

Innan du ger dig ut med vindskyddet eller tarpen du har köpt så är det väldigt viktigt att du dubbelkollar det. Packa upp det ordentligt och försök sedan att sätta upp det på det viset du ska göra ute i skogen eller där du nu ska tälta. Genom att göra det här så kan du försäkra dig om att den är hel och fungerar som den ska. Det låter dig också dubbelkolla att storleken och formen är rätt. Genom att göra det här innan du så slipper du obehagliga överraskningar när du redan är ute, exempelvis att den inte är tillräckligt stor eller att den inte kommer att duga för området där du ska tälta.

Fördelar med ett vindskydd eller en tarp

Det finns många fördelar med att ta med ett vindskydd eller en tarp när du campar. De har en låg vikt och tarpen väger oftast mindre än vindskyddet. De är enkla att sätta upp och är även lätt att anpassa efter hur dagens behov ser ut. Genom att hänga upp en tarp är det lätt att få en bra lägerplats, oavsett väder. 

Så sätter du upp en tarp 

Det finns tre olika sätt att sätta upp en tarp på. Du kan spänna det mellan två träd, spänna fast det med tältpinnar eller grenar eller så tar du hjälp av dina vandringsstavar


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel