Hitta säsongens bästa hängmatta 2021


Tält i allt ära men det finns få saker som slår att sova i en hängmatta under bar himmel - det är dessutom mindre vikt att bära på och är lättare att hitta en plats att till än ett tält.

Det som kännetecknar en bra matta är att den är lätt att bära men samtidigt hållbar med stabila fästen. Det kan också vara värt att skaffa en modell som har ett inbyggt myggnät om du sover ute mycket under sommaren.

Detta bör du tänka på när du ska köpa en hängmatta

För att göra ett så lyckat köp som möjligt bör du först fundera över ett par olika frågor. Dessa är följande:

När ska jag använda den? Detta är den första frågan som du bör ställa. Om du bara ska använda din hängmatta för lata dagar i trädgården behöver du inte ställa lika höga krav som om du ska kunna sova ute i skogen. Om du ska sova ute kan du behöva både regnskydd och myggnät.

Var ska jag använda den? Det är bäst att satsa på en hammock om du ska vandra och sova i skogen. Ute på fjället kommer du få svårt att hitta ställen där det går att sätta upp hängmattan och det passar bättre med ett tält. På fjället är du dessutom inte skyddad mot vinden om du ligger i en hammock.

Hur mycket plats kommer den ta? Om du ska ge dig ut på en längre vandring vill du säkerligen packa så lätt som möjligt. Dock får du också tänka på att en lättare hammock inte är lika slitstark. Därför måste du oftast välja vilket du tycker är viktigast.

Olika typer av hängmattor

Det finns flera olika modeller av hammockar men det vanligaste är de som är anpassade för en person. Om du använda den under vandring är det förmodligen det bästa alternativet. Du slipper störas av någon annan när du sover och du kan välja bland ett större utbud. Du kan i princip välja mellan dessa modeller:

  • Hängmatta för en person
  • Hammock med tillhörande myggskydd
  • Hammock med tillhörande regnskydd

Du kan även välja att köpa en enkel hängmatta för en person och köpa de andra tillbehören löst. Du får med andra ord fundera på vad som funkar bäst för dig och det du behöver din matta till.

Andra tillbehör som kan vara bra att komplettera med

Förutom själva hängmattan bör du även ha vissa andra saker om du ska kunna sova skönt i naturen. Vi rekommenderar att du tar med dig:

  • Sovsäck
  • Ett liggunderlag
  • Ett undertäcke

Sovsäck: Du kommer säkerligen vilja ha en sovsäck när du sover ute i naturen. Hur varm sovsäck du behöver beror helt på årstiden och hur mycket du själv fryser.

Liggunderlag: Under de kallare dagarna är det bäst att använda ett liggunderlag i din hängmatta för att försäkra dig om att du inte fryser. Det kommer annars bli väldigt kallt om ryggen.

Undertäcke Om du ska sova ute under vintern kommer det sannolikt inte att räcka med ett liggunderlag. Då kommer du även behöva komplettera med ett undertäcke. Den ger dig extra värme och isolering.

Var förberedd på kylan

Att sova under bar himmel i en hängmatta brukar inte vara några större problem. Däremot kan man få en chock av kylan under kallare dagar. Eftersom du ligger med ryggen direkt på hängmattan kommer dina kläder tappa mycket av sin isoleringsförmåga vilket i sin tur gör att det blir mycket kallare. Därför är det bra att alltid ha med sig en extra filt och ett liggunderlag för att säkra upp. Ta även med varma kläder som du kan sova i.

Därför ska du välja en hammock

När du sover i en hängmatta eller hammock behöver du inte oroa dig för en massa kryp på marken. Du behöver inte heller oroa dig för att du ska vakna upp i en blöt regnpöl. Det är också enklare att hitta en plats att slå läger på eftersom du inte är beroende av ett plant underlag.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel