Bästa myggnätet 2021 för att sova i naturen


Att tälta och sova ute i naturen kan vara väldigt roligt, men mindre roligt blir det om du får en väldig massa myggbett. Ett myggnät kan skydda dig när du ska sova utomhus och det är väldigt enkelt att montera.

Det finns lite olika myggnät på marknaden och det är viktigt att du köper ett som passar för din situation. Det vanligaste är att myggnätet monteras så att det sitter runt din sovsäck, lite som ett tält. Du kan se igenom nätet och det stoppar inte luften så du kommer inte att märka av nätet när du ligger och sover.

Då behöver du ett myggnät

När man pratar om att sova utomhus tänker man i första hand på sovsäck och eventuellt ett tält. Det här räcker däremot inte eftersom det sällan skyddar dig från mygg och andra insekter. Insekter kan vara väldigt obehagliga men i vissa fall också farliga, så ett enkelt myggnät kan absolut vara värt pengarna.

Beroende på vilken lösning du väljer så kommer det också att monteras på olika sätt. Vanligtvis så är det väldigt lätt att montera dessa, men det är viktigt att du köper ett som passar din sovlösning. Om du har en vanlig sovsäck finns det tältvarianter och även modeller där du stänger in dig själv inuti nätet genom att fästa nätet i sovsäckens topp.

Om du sover i en hängande sovsäck så finns det också myggnät för dig, så det finns egentligen något för alla oavsett hur man tältar. Myggnätet skyddar dig från mygg men också knott och andra insekter som kan tänkas vilja bita eller sticka dig på natten.

Viktigt att undvika myggbett

Myggbett är väldigt irriterande men det är inte den enda anledningen till att du ska använda ett myggnät. Vi har visserligen inte myggor som sprider malaria här i Sverige men det betyder inte att vi är helt säkra från myggorna.

Det förekommer att myggor kan sprida sjukdomar som Harpest och Ockelbosjukan. Det här är inte överdrivet vanligt men det händer, och du undviker det enkelt genom att se till att myggen inte kommer åt dig.

Sedan så är så klart kliande väldigt irriterande och kan hålla en vaken. Det här är ännu viktigare om du är allergisk eller överkänslig mot bett, då kan det sluta med väldigt intensiv klåda eller i värsta fall smärta.

Det finns andra medel för att skydda dig från mygg, bland annat myggspray. Nackdelen med dessa är att det är lite varierande effektivitet och spray håller inte alltid över hela natten. Det enklaste sättet att undvika myggor på är alltså genom att använda en produkt som du sedan kan fortsätta använda om och om igen.

Tänk på det här innan du köper ett myggnät

Det finns flera olika saker du bör tänka på innan du köper ett myggnät. Fel typ av nät kan leda till problem, exempelvis att det inte går att använda till din sovlösning. Undvik det här genom att dubbelkolla att det är ett myggnät som är anpassat efter din sovlösning.

Olika myggnät har så klart lite olika egenskaper men det bästa myggnätet ska bland annat:

  • Ha en lagom vikt.
  • Vara hållbart och inte gå sönder av lite slit.
  • Ha små hål så att mygg inte kommer igenom.

Det som är bra att tänka på är att inte alla myggnät skyddar dig från andra insekter. Hålen måste vara tillräckligt små så att myggor inte kan lirka sig in och komma åt dig. Myggnäten som vi har listat uppfyller dessa kriterier, men storleken på hålen kan variera hos olika modeller.

Det här innebär att hålen är tillräckligt små så att mygg inte kommer igenom, men till exempel små knott kanske gör det. Om du är känslig mot dessa och vill skydda dig mot mer än bara mygg så är det därför bra att köpa ett nät som är extra fint och som ger dig ett bättre skydd mot krypen.

Det allra viktigaste är hållbarheten. Ett vanligt bekymmer med lågkvalitativa myggnät är att de lätt går sönder. Det blir lätt att du sliter lite i det när du ska montera det, det ska så klart nätet tåla också. Nät som ska öppnas och stängas efter att du har sovit färdigt ska så klart också klara av det utan bekymmer.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel