Ta en välförtjänt paus med den bästa campingstolen 2021


För dig som gillar att ge dig ut i naturen är halva nöjet att få slå sig ner, ta in omgivningarna och bara njuta. Det gör du allra bäst på en campingsstol som låter dig ta en paus, koppla av och bara få vara.

Vad är en campingstol?

Enkelt förklarat är en campingstol en nätt, hopvikbar stol som du kan ta med dig på dina utflykter. Det behöver inte nödvändigtvis vara till campingen utan kan lika gärna vara till vitt skilda aktiviteter som

  • Picknickar
  • Vandringar
  • Fisketurer
  • Festivaler
  • Museibesök
  • Körrepetitioner
  • Naturfotografi
  • Jakt

Poängen med campingstolen är alltid att du har den med dig vart du än ska och enkelt får en bekväm sittplats när du vill. Det är en investering som du garanterat inte kommer att ångra - snarare något du önskar att du gjort långt tidigare.

Välj campingstol efter dina behov och preferenser

Här får du ett antal tips om hur din campingstol bör vara designad för att lämpa sig så bra som möjligt för det du vill göra. Kvaliteten på alla de fem modeller vi presenterar är i topp så du behöver inte oroa dig för att du ska få en stol som inte håller måttet.

Vikten är den viktigaste egenskapen

Både din egen och stolens! Själva tanken med en campingstol är att den ska vara lätt att ha med sig. Ska den med i husvagnen eller bilen kan den gärna få väga lite extra men ska du gå timme ut och timme in bör den vara så lätt som möjligt. Den ska också kunna ta hela din kroppsvikt med god marginal, plus eventuella föremål som du kanske ska ha i famnen, exempelvis fiske- eller kamerautrustning. Håll därför utkik efter en campingstol som dels orkar bära upp allt ordentligt, dels gör det så smidigt som möjligt för dig att ta den med.

Pall eller campingstol med arm- och ryggstöd?

En typisk campingsstol brukar vara utformad ungefär som en regissörsstol med stöd för arm och rygg. Du kan sjunka ner i den, luta dig tillbaka och koppla av ordentligt. Den här modellen är perfekt för dig som ska sitta en längre stund, exempelvis efter en lång dags vandring eller om du ska sitta och fågelskåda i timmar. Ska du däremot ha stolen till kortare pauser eller kunna ställa dig upp mycket snabbt kan det vara bättre med en pall som dessutom är mindre och lättare att bära. När firren nappar är det viktigt att du är redo på momangen!

Väderresistenta material

Om du hade tänkt använda din campingstol för att kunna vila benen under körrepetitioner eller museibesök är det mindre viktigt att den är tillverkad i UV- och vädertåliga material. Ska du däremot vistas utomhus bör du alltid satsa på en campingstol som klarar solstrålar, regn och rusk.

Hur ska stolen transporteras?

Det finns campingstolar som kan fällas ihop genialt och förvaras i små väskor som tar mycket liten plats. De passar extra bra för dig som ska ha med mycket utrustning i ryggsäck och därför vill vara så ekonomisk som möjligt med både utrymme och vikt. Varenda gram och centimeter räknas när du ska färdas långt till fots. För dig som kanske har lite ont i benen och gärna vill vila då och då kan det räcka med en pall som du helt enkelt bär direkt i handen och som du snabbt kan fälla ut med ett ryck.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel