Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta bäst tält med kamin 2024

Ett tält med kamin, ofta kallat tältkåta, ger dig kombinationen av en varm och bekväm plats att vistas på med möjligheten att värma upp mat under vistelser utomhus. De används till exempel för camping, jakt, fiskeresor och andra utomhusaktiviteter som förhöjs av tillgången till en bekväm plats att vila på där det samtidigt går att värma sig och tillaga enklare måltider.

Bäst i test tält med kamin - bästa tältkåtan.

I den här artikeln får du en genomgång av de viktigaste faktorerna att ha i åtanke när du bestämmer dig för vilket tält med kamin du ska köpa. Du får koll på de aspekter som gör det enklare att avgöra vad du ska välja mellan de produkter vi tipsar om som utsetts till bäst i test.

Vad är ett tält med kamin? 

Ett tält med kamin, ofta kallat tältkåta, ger dig kombinationen av en varm och bekväm plats att vistas på med möjligheten att värma upp mat under vistelser utomhus. De används till exempel för camping, jakt, fiskeresor och andra utomhusaktiviteter som förhöjs av tillgången till en bekväm plats att vila på där det samtidigt går att värma sig och tillaga enklare måltider.

Andra typer av tält: 

  Tält med kamin – Tänk på säkerheten 

  Säkerheten är förstås mycket viktig när det är en kamin inblandad. När du använder ett tält med kamin ska det vara god ventilation så att rök och koldioxid från kaminen vädras ut. Samtidigt ska tältet också vara så pass stadigt och stabilt att det inte välter eller faller ned vid blåsiga väderförhållanden.

  Välj ett tält som är tillräckligt stort

  Vad du än ska köpa behöver du fundera på hur det ska användas. Det ska ha tillräckligt med utrymme för de som ska sova i det.

  En annan aspekt när det gäller storleken är bekvämligheten. När och var ska tältet användas? Ska du använda det på en campingtur eller en jaktresa? Ska du använda det på sommaren eller vintern? Välj en modell som är anpassad för ditt ändamål. Vill du ha en modell med god huvudhöjd så att man inte behöver böja sig när man går in och ut? Hur mycket förvaringsutrymme behövs? Vill ni ha möjligheten att förvara packning inne eller ska den förvaras separat, till exempel under en presenning utanför? Tänk också på ventilationsmöjligheter, så att det inte blir för varmt eller kallt.

  Underskatta inte enkelhet

  När det gäller tält kan det vara lätt att associera komplexitet med kvalitet. Det är en koppling som i de flesta fall inte existerar. Det bästa alternativet ska vara enkelt att sätta upp och ta ner. Kontrollera att det följer med tydliga instruktioner. Du ska inte behöva lägga ner för mycket tid varken på att sätta upp eller ta ner det. En enkel konstruktion innebär dessutom i de flesta fall att det är enklare att rengöra och underhålla, vilket också sparar tid.

  Välj rätt tält med kamin för din budget

  Kostnaden är en faktor oavsett vad du planerar att köpa. Målsättningen med ditt inköp är så klart att hitta en modell som passar din plånbok samtidigt som du inte kompromissar med kvaliteten. Som med allt annat gäller att du får vad du betalar för, så det är generellt sett bättre att du lägger lite extra pengar på att få en produkt av god kvalitet. Du behöver sällan köpa det dyraste alternativet, men ska inte heller köpa ett som är så pass billigt att du behöver köpa ett nytt om ett år.

  Storlek och vikt på tältet

  Storlek och vikt är alltid viktiga aspekter när det handlar om tält, än mer så när det handlar om en variant med kamin. Detta gäller särskilt om du planerar att vandra längre sträckor. Det är viktigt att du väljer en variant som är lätt och enkelt att transportera, samtidigt som det också är tillräckligt stort för gruppen som ska sova i det.

  Kaminens storlek och vikt

  Storleken på kaminen spelar en viktig roll. En större kamin ger mer värme, men tar också upp mer plats - och väger mer. En stor kamin kan ensam väga tio kilo eller mer. Det finns också varianter som väger under fem kilo. 

  Material och kvalitet på tältet

  Det är viktigt att du väljer ett tält som är tillverkat av slitstarkt material. Tänk på väderförhållanden som regn, snö och stark vind, och välj ett som är tillverkat för att klara av dessa förhållanden. Det finns flera olika material som används för att tillverka tältdukar, varje material har sina egna för- och nackdelar.

  • Polyester är ett lätt och hållbart material. Det är också ganska billigt jämfört med andra material. En stor fördel med polyester är dess höga motståndskraft mot vatten, det är också relativt lätt att tvätta och torka. Nackdelen med polyester är att det inte andas så bra, vilket ökar risken för fuktig miljö i tältet.
  • Nylon är lätt och hållbart. Det är också vattenavstötande och torkar snabbt. Nylon andas bättre än polyester men kostar också mer. En av dess sämre sidor är att det inte är lika motståndskraftigt när det gäller vatten samt att det på sikt är känsligt för skador från solljus.
  • Canvas är tungt och robust vilket gör det mycket tåligt och hållbart, och det är också ganska vattentätt. Det andas bra och ger ett klimat som är bekvämt att sova i. Den stora nackdelen är att canvas är tungt och att det tar lång tid att torka.
  • Gore-Tex är mycket hållbart och vattentätt med bra ventilerande egenskaper. Nackdelar inkluderar att Gore-Tex är ett dyrt material, samt att det ibland måste ytbehandlas för att bibehålla sina vattenavvisande kvaliteter.

  Redaktionen
  Outdoor.se
  Innehåll i denna artikel