Den bästa ficklampan 2021 för friluftslivet


En bra ficklampa är ett av de mest oumbärliga hjälpmedel som en människa kan ha. Hemma, i bilen, på jobbet eller under campingresan - ficklampan kan komma till handa i många situationer.

Det bör du tänka på vid köp av ficklampa

När du ska skaffa en ficklampa bör du ställa dig ett antal frågor för att kunna försäkra dig om att du ska få den absolut bästa modellen. Här kommer en köpguide som du kan läsa igenom för att känna dig extra trygg i ditt val. Alla fem ficklampor som vi tycker är bäst är garanterat av toppkvalitet inom sina kategorier. Saker du absolut bör ta med i beräkningen är:

  • Ska den användas inomhus, utomhus eller både och?
  • Hur stark ska den vara?
  • Kommer du använda den i många timmar?

Ficklampans ljusstyrka

En av de allra viktigaste egenskaperna hos en ficklampa är inte hur stor eller liten den är utan hur kraftfullt ljus den har. För dig som ska ut i naturen är det extremt viktigt att du får en lampa som har ett bra, starkt ljusflöde som låter dig ta dig fram i mörkret och se dina omgivningar. När du tittar på de olika modellerna bör du hålla utkik efter enheten för ljusflöde, lumen, och se vilka behov du anser dig ha. Med 300 lumen får du en räckvidd på ungefär 50m, medan 700 lumen ger dig 100m. Det finns extremt starka ficklampor på 12 000 lumen som når upp till cirka 800m, vilket kan vara särskilt användningsbart om du ska ut till havs eller söker efter något eller någon.

Den lämpligaste storleken

Att ha med sig en mycket liten och lätt ficklampa är alltid smart. Det finns hur många situationer som helst där du plötsligt kan komma att behöva lite extra ljus, från att du råkat tappa en kontaktlins eller att det blivit strömavbrott på toaletten till allvarligare nödsituationer. De flesta mobiltelefoner har idag en ficklampa men den räcker sällan särskilt långt och äter upp batterierna snabbt. Ha hellre en liten, separat lampa som du kan ha i fickan eller nyckelknippan. Till hemmet, bilen eller campingresan är det bra att ha en lite större och robustare modell med starkare ljusstyrka och räckvidd.

Hur ska ficklampan laddas?

De flesta ficklampor laddas antingen via ett nätuttag eller med vanliga batterier. Det finns också ficklampor med solceller och modeller som kombinerar flera olika laddningssätt. För campingturen rekommenderar vi att du antingen skaffar en uppladdningsbar ficklampa med många timmars batteridrift eller en klassisk ficklampa med färska batterier. Solcells-lampor är också mycket bra men helst som en andrahandskälla då det aldrig finns garantier för vackert väder.

De bästa funktionerna

Förutom att kunna lysa upp omgivningarna kan det vara smart att skaffa en ficklampa som har flera sätt att lysa på. Det kan till exempel vara bra att kunna reglera ljusläget efter behov då du inte alltid kommer vilja ha lampan på full kapacitet och därmed sparar på batterierna. En annan bra funktion är blinkande ljus för nödsituationer som signalerar att du behöver hjälp. Även ljusstrålens storlek kan ändras på vissa ficklampor och låta dig lysa med spot- eller flodljus.

Ficklampor som tål väder och vind

Vet du med dig att du ska ut i ett tufft klimat eller en längre expedition bör du alltid välja en extra robust ficklampa som klarar väta och stötar. Ska du ut och segla bör du alltid ha med dig en dykarlampa även om du inte planerar att dyka. Fastnar ankaret när du vill bege dig iväg mitt i natten kan en sådan lampa bli en riktig livräddare.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel