Så hittar du ditt bästa sittunderlag 2021


Oavsett om du bara ska på en picknick i parken eller på en längre vandring i naturen kommer du ha stor nytta av ett sittunderlag. Det är dessutom ovärderligt om du är ute på jakt och ska sitta ner under en längre period.

Ett sittunderlag är inte bara praktiskt, det skyddar dig även från urinvägsinfektion och andra sjukdomar. Därför är det ingenting som du bör slarva med utan packa ner det varje gång du ska ut och sitta i naturen. Tiden där det bara fanns billiga sittdynor i mataffären är förbi. Idag finns det betydligt bättre alternativ som håller länge.

Detta är fördelarna med att använda en sittdyna

Det finns uppenbara fördelar med att använda en sittdyna. Du kommer att sitta mer bekvämt och du blir inte blöt. Men du kommer inte heller slita lika mycket på dina kläder vilket är ett stort plus i kanten. Slipp gräsfläckar och annat som kan hända när du sätter dig ner direkt på marken. Om du använder sittdyna slipper du dessutom tvätta lika ofta.

  • Sitt skönare oavsett mark och underlag
  • Du slipper bli blöt eller fuktig
  • Du slipper få fläckar på kläderna

Satsa på en hållbar sittdyna

När du hör ordet sittunderlag kanske du tänker på de billiga sittdynorna som man brukade få under utflykter i skolan. Dessa är varken hållbara eller sköna att sitta på. De brukar dessutom vara ganska små. Som tur är finns det idag betydligt bättre underlag du kan köpa. Du bör därför lägga tid på att välja en riktigt bra sittdyna som fyller den funktion du önskar. Det behöver inte heller bli så dyrt.

Fundera över vad du ska använda sittdynan till

För att ditt köp ska bli så bra som möjligt är det bäst att fundera över vad du ska använda dynan till. Ska du endast ha den i parken eller ska den följa med på skogsturer? Hur många ska kunna sitta på dynan samtidigt? Ska den ta så lite plats som möjligt? Behöver jag kunna fälla ihop den på ett smidigt sätt? Ju mer information du har om dina behov desto enklare kommer det vara att välja en bra sittdyna.

Om du har barn kan det också vara värt att köpa en sittdyna till dig själv och en som är anpassad för just barn. De brukar vara mindre, varma och lätta för ditt barn att ta med sig på egen hand. Du har också en garanti för att ditt barn sitter skönt under utflykten.

Så sköter du om ditt sittunderlag på bästa sätt

Det är viktigt att du tar hand om ditt sittunderlag för att undvika att det blir smutsigt och skitigt. Borsta alltid av dynan innan du packar ner den. Annars finns det risk att resten av dina saker blir smutsiga och jordiga. Se också till att det är torrt innan du packar ner det. Du vill inte upptäcka att sittunderlaget är precis lika blött som resten av marken när det väl är dags att sätta sig. Om du inte tar hand om ditt underlag så kommer det inte spela någon roll vilket du köper.

Vilket material passar bäst?

Något som också kan vara värt att fundera över är vilket material som passar bäst. Om du har barn kan det vara en fördel med ett material som termoplast vilket är enkelt att torka av. Om du ska vandra mycket under vintern kan det annars vara en fördel att satsa på ett sittunderlag gjort i ull. Det sistnämnda passar även väldigt bra för barn. Det finns även underlag som är tillverkade helt i oförstörbara celler vilket kan vara en stor fördel. Då slipper du hål och slitage som lätt kan uppstå från grenar och stenar.

Ultralätt att vika ihop

Om du vill ha en sittdyna som ska vara ultralätt att vika ihop bör du satsa på en som viker sig som ett dragspel. Det gör att den knappt tar någon plats alls när den är hopvikt och nerpackad i en väska. En sådan modell kan du ta med dig i princip vart som helst oavsett hur mycket packning du har i övrigt.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel