Frystorkad mat bäst i test 2021


Frystorkad mat är kanske inte den mest spännande måltiden, men om du ska ut och vandra är det räddaren i nöden. Nuförtiden finns det faktiskt riktigt bra frystorkad mat som både smakar gott, är lätt att tillaga som innehåller tillräckligt med energi för långa dagar i skog och mark.

Vad är frystorkad mat?

Frystorkning är en konserveringsmetod som gör att maten får en lång hållbarhet. Det är än något mer avancerad process en vanlig torkning. När mat frystorkas sänks temperaturen till fryspunkten för att sedan höjas långsamt. Det resulterar i att vattnet i livsmedlet sakta försvinner vilket ger en längre hållbarhet.

Frystorkad mat finns både som frukost, lunch, middag, efterrätt och mellanmål. Det går att köpa online såväl som i friluftsbutiker och i välsorterade matbutiker. Oftast säljs det i portionsförpackningar vilket gör det lätt att planera måltiderna när du är ute och vandrar.

Fördelar med frystorkad mat

Frystorkad mat är framför allt är det populärt att ta med sig vid vandring eller andra friluftsaktiviteter tack vare dess många fördelar:

  • Lång hållbarhet - frystorkat håller väldigt länge. Om förpackningen inte utsätts för skada eller fukt kan den hålla i flera år.
  • Snabbt att tillaga - den är mycket enkel att tillaga. Oftast behöver du bara tillsätta hett vatten och röra om. De flesta produkter kommer med tydliga tillagningsinstruktioner.
  • Energirik - en portionsförpackning innehåller ofta mycket energi vilket uppskattas efter en lång vandringsdag.
  • God smak - de senaste åren har utbudet av frystorkad mat ökat vilket bidragit till att det idag finns många varianter som faktiskt smakar riktigt gott.
  • Tar lite plats - jämfört med konserver och vanligt mat är den frystorkade maten både lätt och kompakt. Det gör att du enkelt kan bära med dig flera måltider i ryggsäcken utan att det tar upp för mycket plats eller blir för tungt.

Hur tillagas frystorkad mat?

Frystorkad mat säljs nästan alltid i portionsförpackningar som du enkelt tillagar genom att hälla i vatten. Det vanligaste är varianter i en påse där du lagar maten i själva påsen. Du häller i den angivna mängden varmt vatten, rör om och väntar sedan i cirka 5 minuter. Du äter den med sked. Det finns även frystorkad mat i bägare, men de flesta föredrar påsar eftersom de tar lite plats.

Vem behöver frystorkad mat?

Den här typen mat passar framför allt dig som är ute i naturen eller på andra platser där möjligheterna att tillaga mat är begränsad. Exempel på personer som kan ha behov av frystorkad mat är:

  • Vandrare
  • Friluftsmänniskor
  • Seglare
  • Militär

Att tänka på vid köp av frystorkad mat

Det finns ett växande utbud av frystorkad mat och därför är det viktigt att ta hänsyn till olika faktorer för att se till att köpet blir rätt. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på inför ditt köp.

Näringsinnehåll

Kontrollera alltid näringsinnehållet för att försäkra dig om att du får i dig tillräckligt med energi. Om du är ute och vandrar en hel dag gör du av med många kalorier och behöver därför fylla på ordentligt både till frukost, lunch och middag. Det är alltid bättre att ha med dig för mycket energi än för lite. Under en lång vandringsdag behöver du minst tre ordentliga mål om dagen. Tänk på att det även finns frystorkade efterrätter och snacks som du kan ta emellan de tre huvudmålen.

Smak

Olika produkter har olika smaker. Läs gärna recensioner och bäst i test för att hitta den frystorkade mat som smakar godast. En stor fördel är att påsarna redan innehåller alla kryddor och tillbehör som behövs. Du behöver alltså inte släpa runt på massor med kryddor och andra smaksättningar på vandringen. Det kan dock vara en god idé att test en eller flera portionsförpackningar innan vandringen för att försäkra dig om att du gillar smaken.

Allergi

Om du är allergisk är det viktigt att kolla upp om förpackningen innehåller något som du inte tål. Utbudet av portionsförpackningar har ökat rejält de senaste åren. Det finns både vegan, laktos- och glutenfria varianter vilket gör att de flesta kan hitta någon sort som passar dem.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel