Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta det bästa campingtältet 2024

Ska du campa och letar efter campingtält? Vi har letat fram campingtält som är bäst i test. På så sätt kan du vara säker på att din campingtur går som planerat och att du får sova gott om natten utan att drabbas av fukt och kyla eller ligga på varandra på grund av en för liten modell.

Redaktörens val:

Bäst i test
MSR
Hubba Hubba NX
stars
Smidigt kupoltält med låg vikt för två personer.
Bästa för 4 personer
Bergans
Wiglo LT V.2 4-pers Tent
stars
Omtyckt fyrmannatält från experterna på Bergans.
Bästa stora
MSR
Habitude 6
stars
Rymligt tält med högt i tak som fungerar för upp till sex personer.
Bästa med ståhöjd
Arctic Tern
Arctic Tern Family Camp 8p
stars
Stort familjetält med två sovrum, ståhöjd och dubbla ingångar.
Bäst i test
Bäst i test

MSR
Hubba Hubba NX

Smidigt kupoltält med låg vikt för två personer.
stars

MSR
Hubba Hubba NX

stars

Smidigt kupoltält med låg vikt för två personer.

Se priser på Hubba Hubba NX

Produktegenskaper

 • Kupoltält för 2 personer
 • Ultralätt – låg vikt på 1290 gram
 • Lätt att montera

Produktöversikt

MSR är ett företag som grundades i Seattle 1969 av bergsklättraren och ingenjören Larry Penberthy. MSR är en förkortning av Mountain Safety Research och i deras produktutbud hittar du äventyrsutrustning av hög kvalitet och säkerhet.

MSR Hubba Hubba NX är ett rymligt campingtält för två personer och ett populärt val hos Prisjakt, Pricerunner och Outdoorexperten. Det är ett ultralätt kupoltält med en låg vikt på 1720 gram som gör det särskilt bra för vandring och klättring. Även packmåttet på 46 x 15 centimeter är kompakt. Eftersom tältet är fristående behöver du inte fästa det i marken med tältpinnar.

Tack vare den symmetriska formen, icke avsmalnande golvet och två absider får du gott om plats för packningen. Designen är väl genomtänkt för att du ska få en så stor sovyta som möjligt under din campingsemester.

Campingtältet har en vattenpelaren på 1200 millimeter på ytterduken och vattenpelare på 3000 millimeter på golvet. Det är ett tresäsongstält som gör att det passar bäst under vår, sommar och höst.

Se priser på Hubba Hubba NX


Bästa för 4 personer
Bästa för 4 personer

Bergans
Wiglo LT V.2 4-pers Tent

Omtyckt fyrmannatält från experterna på Bergans.
stars

Bergans
Wiglo LT V.2 4-pers Tent

stars

Omtyckt fyrmannatält från experterna på Bergans.

Produktegenskaper

 • Kupoltält för 4 personer
 • Flera öppningar
 • Stora ventilationsöppningar

Produktöversikt

Bergans är ett företag som tillverkar tunneltält och kupoltält i olika storlekar, som gör det möjligt till en bekväm övernattning i naturen. Det här norska företaget grundades 1908 och drivs av passionerade och hängivna friluftsmänniskor.

Bergans Wiglo® Lt 4-pers Tent är ett campingtält för fyra personer som fått bra betyg på test hos bland annat Friluftsfrämjandet. Det är ett tält med stor volym som rymmer fyra vuxna personer och packning. Det har en stor huvudöppning framtill och två mindre i sidorna som gör det lättare att ta sig in och ut. Campingtältet har stora ventilationsöppningar som ger ett bra luftflöde och myggnät för dörrarna håller irriterade insekter på avstånd.

Tältet kan användas alla säsonger och är robust och tillverkat i slitstarkt ripstop-nylon. Ytterduken har en vattenpelare på 3000 millimeter och vattenpelaren är på 7000 millimeter på golvet. Inner- och yttertälten kan användas separat.


Bästa stora
Bästa stora

MSR
Habitude 6

Rymligt tält med högt i tak som fungerar för upp till sex personer.
stars

MSR
Habitude 6

stars

Rymligt tält med högt i tak som fungerar för upp till sex personer.

Produktegenskaper

 • Stadigt och rymligt tält
 • Strategiskt placerad ventilation
 • Stor absid – gott om förvaring

Produktöversikt

Det amerikanska företaget MSR grundades i Seattle på slutet av 1960-talet och erbjuder äventyrsutrustning av hög kvalitet och med säkerhet i fokus.

Habitude 6 är ett rymligt kupoltält som fungerar för upp till sex personer. Tack vare strategiskt placerad ventilation är tältet behagligt att vistas i, och det är också enkelt att slå upp. Det har högt i tak och du kan röra dig bekvämt i tältet utan några problem.

Detta tält från MSR har en stadig ram och en stor absid vilket gör att det finns gott om förvaring. Du hittar också förvaringsfickor inne i tältet för respektive person. 


Bästa med ståhöjd
Bästa med ståhöjd

Arctic Tern
Arctic Tern Family Camp 8p

Stort familjetält med två sovrum, ståhöjd och dubbla ingångar.
stars

Arctic Tern
Arctic Tern Family Camp 8p

stars

Stort familjetält med två sovrum, ståhöjd och dubbla ingångar.

Produktegenskaper

 • Tunneltält för 8 personer
 • Två sovrum
 • Dubbla ingångar
 • Bra ventilation
 • 5 tältsängar i fiberglas följer med

Produktöversikt

Arctic Tern är ett svenskt varumärke som gör utrustning för resenärer och pendlare. I sortimentet finns resväskor, kylväskor, tält, SUP och campingtillbehör.

Arctic Tern Family Camp 8p är ett större campingtält för åtta personer. Det är ett perfekt familjetält med en stor absid och två sovrum. Det finns bra förvaring med smarta fickor i både sovrummen och absiden och det följer med fem tältsängar i fiberglas. Tältet har flera fönster och bra ventilation som håller kondens och ett överflöd av värme borta. Alla dörrar har myggnät som håller mygg och andra insekter på avstånd. 

Campingtältet har ståhöjd och är det dåligt väder går det att flytta in campingmöblerna. Det kommer i ett packmått om 78 x 28 x 28 centimeter och väger 17,6 kilo. Golvet har en vattenpelare på 10 000 mm och ytterduken en på 3000 mm.


Bäst i test campingtält - se bästa campingtältet.
Campingtältet är en viktig del i friluftsutrustningen när du ska campa. Här är Outwell Odessa 5 familjetält med gott om plats för både familj och packning. 

Köpa campingtält – att tänka på! 

Friluftslivet är fantastiskt och ett av de roligaste sätten att upptäcka outforskade områden. Men det blir också ett slags test på hur ni alla klarar av att semestra ihop, så pass nära varandra. Camping är en social semesterform som bidrar till många nya möten och upplevelser. Men för att tältandet ska bli så bekvämt som möjligt är det viktigt med ett riktigt bra campingtält – för rätt antal personer. Andra aspekter ska också stämma överens.

Att tänka på:

 • Kapacitet
 • Hur mycket det får väga (tänk på att du ska bära omkring på det)
 • Under vilken säsong ska du campa?
 • På vilket underlag och i vilken terräng ska du campa?

Hur många personer ska campa i campingtältet?

När du planerar att campa är en av de viktigaste punkterna antalet personer som du ska dela sovtältet med. Ska du campa själv eller med din partner? Ni kanske är ett kompisgäng på fyra personer som ska ge er iväg på festival? Eller så är det hela familjen med barn som ska följa med.

Köp aldrig en för liten tältmodell om du ska dela det med flera. Att vara så nära inpå varandra är krävande nog så se till att investera i mer utrymme. Dock finns det tillfällen när tältet ska ta exakt det antal personer som det är till för, och andra tillfällen när du kan satsa på en lite större variant och mer komfort.

Vanliga tält: 

 • Tält för 2 personer
 • Tält för 4 personer
 • Tält för 6 personer
 • Tält för 8 personer 

Så stort ska campingtältet vara

Tänk så här inför valet av storleken; ska du på tuffa äventyr såsom bergsklättring eller ut och vandra i svår terräng där du och dina kamrater ska ta er fram under kämpigare förhållanden måste du tänka på att packningen inte får vara för tung. Även om ni är flera som ska sova tillsammans är det bättre att satsa på ett campingtält som tar exakt det antal personer som det är gjort för. Om ni å andra sidan är ett gäng som ska slå läger någonstans en längre period går det bra att köpa en större tältmodell så att det blir bekvämare under natten.

Bäst i test campingtält.
Fundera på hur stort tältet ska vara. I Outwell Odessa 5 finns det plats för fem personer.

Vikt – så mycket väger campingtält

Det här är en viktig faktor att ta hänsyn till. Tänk på att du ska bära hela din packning på ryggen, vilket innebär mer än bara sovtält. Du ska ha med extra kläder, mat och utrustning för friluftslivet.

Tips! Tänk vikt per person. Ett tvåmannatält som väger 3 kg betyder 1,5 kg i vikt per person. Då kan ett tremannatält på 4 kg som innebär 0,5 kg extra på ryggen per person vara värt besväret för att få lite extra utrymme om natten. Eller? Detta är egentligen bara något du själv kan avgöra. Resten av din packning spelar naturligtvis också stor roll, så frågan är bara hur mycket är du beredd att tumma på komforten under färden för att vinna det där extra utrymmet?

Något att också poängtera är att ett fyrmannatält faktiskt väger mindre än två stycken tvåmannatält. Det betyder att det i vissa fall kan vara enklare att ta med ett större tält än två mindre. Kom också ihåg att sovsäck och liggunderlag också väger en del. 

Välj campingtält efter säsong

Sker tältandet under hösten när det blir kyligare eller ska du på vandring i Australien där det är riktigt varmt? Det finns olika former av säsongstält som kan vara bra att ha i beaktning beroende på när och var du campar.

 • Tunneltält – Lämpar sig för den som fjällvandrar då det ger mer yta men inte väger så mycket i packningen.
 • Kupoltält – Passar bra när du inte vill ha en massa ståhej med att sätta upp det eftersom det i stort sett sätter upp sig själv.
 • 3-säsongstält – Funkar bra under alla säsonger utom under vintern. Den här modellen är heltäckande och vindskyddande med dubbelväggar.
 • 4-säsongstält – En modell som du kan använda året runt även i riktigt kallt väder. Det har kraftiga tältbågar och ett mycket slitstarkt material som också skyddar mot kyla.

Andra intressanta funktioner du kan titta efter är:

 • Om det finns tältdörrar
 • Om det har enkel- eller dubbelväggar
 • Vilken ventilation det har
 • Vattenpelare som visar hur vattentätt det är
 • Extrautrymmen där du kan lägga leriga kängor osv

Dessa funktioner är viktiga när du väljer tältmodell eftersom en fuktig miljö med mygg och knott kräver en variant med mer ventilation och en kyligare plats kräver dubbelväggar.

Bäst i test campingtält - hitta bästa campingtältet.
Välj tält efter vilken säsong du ska tälta. Tresäsongstält passar till vår, sommar och höst medan fyrsäsongstält även kan användas på vintern när det är kallare väder. 

Är du intresserad av andra typer av tält? Läs också: 
Bästa tältet
Bästa pop up-tältet 
Bästa kupoltältet
 


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel