Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta det bästa campingtältet 2023

Ska du campa och letar efter campingtält? Vi har letat fram campingtält som är bäst i test. På så sätt kan du vara säker på att din campingtur går som planerat och att du får sova gott om natten utan att drabbas av fukt och kyla eller ligga på varandra på grund av en för liten modell.

Bäst i test campingtält - se bästa campingtältet.
Campingtältet är en viktigt del i friluftsutrustningen när du ska campa.

Köpa campingtält - att tänka på! 

Friluftslivet är fantastiskt och ett av de roligaste sätten att upptäcka outforskade områden. Men det blir också ett slags test på hur ni alla klarar av att semestra ihop, så pass nära varandra. Camping är en social semesterform som bidrar till många nya möten och upplevelser. Men för att tältandet ska bli så bekvämt som möjligt är det viktigt med ett riktigt bra campingtält – för rätt antal personer. Andra aspekter ska också stämma överens.

Att tänka på:

 • Kapacitet
 • Hur mycket det får väga (tänk på att du ska bära omkring på det)
 • Under vilken säsong ska du campa?
 • På vilket underlag och i vilken terräng ska du campa?

Hur många personer ska campa?

När du planerar att campa är en av de viktigaste punkterna antalet personer som du ska dela sovtältet med. Ska du campa själv eller med din partner? Ni kanske är ett kompisgäng på 4 pers som ska ge er iväg på festival? Eller så är det hela familjen med barn som ska följa med.

Köp aldrig en för liten tältmodell om du ska dela det med flera. Att vara så nära inpå varandra är krävande nog så se till att investera i mer utrymme. Dock finns det tillfällen när tältet ska ta exakt det antal personer som det är till för, och andra tillfällen när du kan satsa på en lite större variant och mer komfort.

Så stort ska campingtältet vara

Tänk så här inför valet av storleken; ska du på tuffa äventyr såsom bergsklättring eller ut och vandra i svår terräng där du och dina kamrater ska ta er fram under kämpigare förhållanden måste du tänka på att packningen inte får vara för tung. Även om ni är flera som ska sova tillsammans är det bättre att satsa på ett campingtält som tar exakt det antal personer som det är gjort för. Om ni å andra sidan är ett gäng som ska slå läger någonstans en längre period går det bra att köpa en större tältmodell så att det blir bekvämare under natten.

Vikt – så mycket väger campingtält

Det här är en viktig faktor att ta hänsyn till. Tänk på att du ska bära hela din packning på ryggen, vilket innebär mer än bara sovtält. Du ska ha med extra kläder, mat och utrustning för friluftslivet.

Tips! Tänk vikt per person. Ett tvåmannatält som väger 3 kg betyder 1,5 kg i vikt per person. Då kan ett tremannatält på 4 kg som innebär 0,5 kg extra på ryggen per person vara värt besväret för att få lite extra utrymme om natten. Eller? Detta är egentligen bara något du själv kan avgöra. Resten av din packning spelar naturligtvis också stor roll, så frågan är bara hur mycket är du beredd att tumma på komforten under färden för att vinna det där extra utrymmet?

Något att också poängtera är att ett fyrmannatält faktiskt väger mindre än två stycken tvåmannatält. Det betyder att det i vissa fall kan vara enklare att ta med ett större tält än två mindre. Kom också ihåg att sovsäck och liggunderlag också väger en del. 

Välj campingtält efter säsong

Sker tältandet under hösten när det blir kyligare eller ska du på vandring i Australien där det är riktigt varmt? Det finns olika former av säsongstält som kan vara bra att ha i beaktning beroende på när och var du campar.

 • Tunneltält – Lämpar sig för den som fjällvandrar då det ger mer yta men inte väger så mycket i packningen.
 • Kupoltält – Passar bra när du inte vill ha en massa ståhej med att sätta upp det eftersom det i stort sett sätter upp sig själv.
 • 3-säsongstält – Funkar bra under alla säsonger utom under vintern. Den här modellen är heltäckande och vindskyddande med dubbelväggar.
 • 4-säsongstält – En modell som du kan använda året runt även i riktigt kallt väder. Det har kraftiga tältbågar och ett mycket slitstarkt material som också skyddar mot kyla.

Andra intressanta funktioner du kan titta efter är:

 • Om det finns tältdörrar
 • Om det har enkel- eller dubbelväggar
 • Vilken ventilation det har
 • Vattenpelare som visar hur vattentätt det är
 • Extrautrymmen där du kan lägga leriga kängor osv

Dessa funktioner är viktiga när du väljer tältmodell eftersom en fuktig miljö med mygg och knott kräver en variant med mer ventilation och en kyligare plats kräver dubbelväggar.

Läs också: 
Bästa tältet
Bästa pop up-tältet 
Bästa kupoltältet
 


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel