Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta bästa vandringsbyxorna för dam och herr 2024

Vandring ute i naturen är en lisa för själen men turen blir ännu bättre och bekvämare med ett par sköna och multifunktionella vandringsbyxor som du kan läsa mer om i detta test. Genom kundomdömen har vi tagit fram en ultimat köpguide för dina outdoor-behov gällande vandringsbyxor för dam och herr.

Bäst i test vandringsbyxor - se bästa vandringsbyxorna.
Vandringsbyxor skyddar mot både vind, fukt och kyla och håller dig sval under sommarmånaderna.

Byxor avsedda för vandring ska sitta skönt utan att strama eller åka av under vandringen. De ska hålla fukt borta och skydda mot vind och kyla under vinterhalvåret, men vara svalkande och behagliga under sommarhalvåret. Rätt byxa för vandringen gör stor skillnad! Här har vi samlat flera byxpar baserat på gjorda test och kundomdömen.

Följsamma och multifunktionella vandringsbyxor

Även om vandringsbyxan främst används för trekking och vandringsturer så är det samtidigt en funktionell outdoor-byxa som också kan användas till korta utflykter eller långa promenader där du bor. Ja, kanske blir den även den optimala byxan när du påtar i trädgården. Med det sagt ska vandringsbyxor vara flexibla och multifunktionella samtidigt som de ska ge dig stor rörelsefrihet.

Slitstarka vandringsbyxor för outdoor-aktiviteter håller längre

Beroende på var och när du använder byxorna bör de även ha extra slitstarka partier på olika håll:

  • I grenen
  • På knäna
  • Vid baken

Det kan också vara värt med extra förstärkning vid midja och vid viklinjen längst ner vid bensluten eftersom dessa partier utsätts för mer slitage.

Bäst i test vandringbyxor - se bästa vandringsbyxorna.
Här testar Outdoor.se ett par vandringsbyxor från RevolutionRace.

Fickor för alla ändamål

Något en vandringsbyxa bara måste ha är fickor; fram, bak, på sidan och gärna någon extra där du minst förväntar det. Tänk bara på allt du behöver ha med dig ute på vandringen, men också saker du kanske hittar på vägen.

Många byxor avsedda för vandring har en rad olika fickor i olika storlekar men också andra detaljer:

  • Justerbara benslut
  • Ventilationsdragkedjor bak och fram på byxan
  • Bälteshällor
  • Förböjda knäpartier för ökad komfort när du böjer dig

Det är viktigt att du funderar över när och var du kommer att använda vandringsbyxan och vad du vill ha med dig. Med det i åtanke kanske du även behöver skaffa dig andra vandringsprylar som ryggsäck och bra vandringskängor för dam eller herr

Andningsbart material gör vandringsbyxan behaglig i alla väder

Att ett par vandringsbyxor ska ha bra andningsförmåga är ingen hemlighet, ändå är det oftast det sista man tänker på när man köper plagget. Istället stirrar du kanske dig bara blind på fickor och detaljer samt hur designen ser ut – men när du är ute och vandrar märker du snabbt att vädrets makter påverkar stort hur du faktiskt känner dig när du bär byxorna.

Det är oerhört viktigt att dina byxor kommer i ett material som andas och släpper ut fukt under användning. Även om det är blött ute ska byxorna torka snabbt så du slipper gå omkring blöt. Materialet bör även skydda mot vind. Vandringsbyxor för dam och herr brukar ofta vara gjorda i nylon, polyester och elastan. Det sistnämnda hjälper till att töja byxan ordentligt när du rör på dig, något som är avgörande för din komfort.

Patenterat material för bättre outdoor-känsla

Många varumärken har hittat ett eget patenterat material i outdoor-kläder. Detta för att kläderna ska ha bästa möjliga andningsförmåga, vara vattenavvisande, stå emot vind och skydda mot kyla. Gore-Tex, Organotex och PolarTec är exempel på patenterade material som flera leverantörer stoltserar med.

Har dina vandringsbyxor låg vikt?

Tänk på att när du är ute och vandrar långa sträckor, fiskar utmed älvarna eller är ute och jagar, så behöver du känna dig lätt. Tunga material gör det tuffare att ta ut rörelserna, speciellt när du börjar bli trött. Kolla och känn efter så att byxorna känns lätta mot huden, inte adderar för mycket tyngd och att du kan lägga saker i fickorna utan att behöva tro att du väger flera kilo mer bara på grund av materialet. Vandringsbyxan ska nämligen kunna ge utrymme för saker i fickorna.

Design – passar vandringsbyxorna din smak?

Trots vikten av andningsförmåga, förstärkningar och fickor är också själva designen en nyckeldel när du väljer vandringsbyxa. Passar den till jackan? Stämmer färgerna överens med din egen smak? Sitter sömmarna på ett smickrande sätt? När outdoor-plagg tillverkas tas det alltid hänsyn också till designbiten och en bra balans mellan funktion och stil ger ett plagg som i stort sett säljer sig självt.

Vi har samlat flera av marknadens vandringsbyxor för både dam och herr, alla baserade på test, omdömen och andra guider. Hitta din favorit och upptäck äventyret i de bästa byxorna!Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel