Bär långt och länge med den bästa ryggsäcken


Vandringar, resor och utflykter blir både enklare och roligare med en riktigt bra ryggsäck. Här har vi valt ut de bästa ryggsäckarna för olika typer av aktiviteter.

Därför är en ryggsäck så viktig

Poängen med en riktigt bra ryggsäck är att du ska kunna bära med dig en rejäl packning utan att den blir för tung. Du ska kunna få plats med allt du behöver samtidigt som viktfördelningen ger dig bra balans och rörelsefrihet. Särskilt under långa vandringar ute i naturen kommer du behöva ha fria händer och mycket utrustning med dig,

De främsta kriterierna vid val av ryggsäck

När du ska köpa en ny ryggsäck är det viktigt att du får en modell som dels passar din kropp, dels lämpar sig för de aktiviteter den ska användas under. De vanligaste skälen till att köpa en rejäl ryggsäck är

  • Vandringar i den nordiska naturen
  • Trekking i främmande länder
  • Backpacking - långresor
  • Klättringsexpeditioner

Även om de nämnda exemplen alla handlar om att bära med sig en större packning är förhållandena tillräckligt olika sinsemellan att en viss modell kan passa bättre än en annan. Under en långresa är det till exempel viktigare att ha en så smidig ryggsäck som möjligt medan en lång vandring kan kräva att du har med dig mer utrustning i form av exempelvis kikare, stormkök och gåstavar. Alla fem modeller som vi korat till bäst i test är av mycket god kvalitet och ämnade att ge en bra balans och viktfördelning. Här kan du läsa en praktisk och mer detaljerad köpguide för dig som vill få den perfekta produkten.

Välj rätt storlek på ryggsäcken

Förutom de aktiviteter du vill syssla med är storleken det allra viktigaste när det kommer till val av ryggsäck. Du måste få plats med allt det nödvändigaste och dessutom ska ryggsäcken ha en bra passform för din kropp. Den ska ha en bra rygglängd som helst ska gå att justera eftersom alla människor är olika byggda. Mät gärna din egen rygg innan du väljer modell och satsa alltid på en ryggsäck som ligger så nära dina mått som möjligt.

Ryggsäck med eller utan ram

Det finns ryggsäckar som har en ram mellan väskan och din rygg, vilket ger ett litet andnings-utrymme som många uppskattar. Andra föredrar ryggor utan ram då de sitter närmare kroppen och ger bättre passform men däremot kan bli lite varmare att ha på sig. Idag finns det vissa modeller som har en rörlig ram som är ergonomiskt utformad för att ge dig en slags mellanprodukt.

Bra remmar och vaddering för maximal komfort

För att en ryggsäck ska sitta så bra som möjligt är det inte bara storleken som är viktig utan också hur du sätter den på din kropp. Axelremmarna ska vara mjuka och breda och varken sitta för hårt eller för tight. Det ska också finnas en bra höftrem eftersom det mesta av tyngden ligger där, och du bör dessutom ha midje- och bröstremmar för extra stabilitet och passform. Kardborreband ger ofta den mest anpassningsbara längden medan spännen brukar hålla extra länge.

Fickor, fack och hängen

Vid första anblicken kan det verka suveränt att ha många fickor och fack på din rygga men det kan faktiskt vara ett hinder också, beroende vad du ska göra med den. Har du många öppna utrymmen kan det ge ökad bredd och volym och är fickor och blixtlås inte väl täckta kan de släppa in regn och väta. För längre utomhusvistelser kan det vara smartare att ha ett eller två huvudfack som du istället kan komma åt från olika håll. En modell med ett löstagbart topplock är också en bra idé då du kan anpassa storleken efter behov.

Välj ryggsäck efter väder

Kyla, fukt och regn är något de flesta friluftsfantaster får räkna med, särskilt de som håller sig till norden. De flesta ryggsäckar för friluftsliv brukar vara tåliga för väder och vind, men däremot är de inte helt vattentäta. Många modeller kommer med regnskydd men här är det lätt att begå ett vanligt misstag: att glömma eventuell packning som sitter utanpå! Vet du med dig att du endast ska packa väskan kan du passa på att välja en modell med tillhörande regnskydd men om du ska sätta på extraprylar bör du välja ett större regnskydd som kan täcka allt. Ska du ut i vinterväder är det också smart att välja en modell med tillräckligt stora knappar och lås som går att använda även om du bär tjocka handskar eller har kalla fingrar.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel