Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Så väljer du rätt bärstol

En bärstol är perfekt när du ska ut och vandra och har små barn med dig. I en rätt anpassad stol kan du bära barn upp till cirka tre års ålder. Det är viktigt att du väljer en som är bekväm både för dig och för barnet.

Bäst i test bärstol - bärryggsäck.
Med en bärstol kan du bära barnet på ett smidigt sätt när ni ska vandra.

Vad är en bärstol?

En bärstol är en ryggsäck som gör att du bekvämt kan bära ditt barn på ryggen när du är ute och vandrar eller går längre sträckor. Det går att använda en bärstol från att barnet är mycket litet upp tills att det är flera år. Även barn som kan gå själva, men blir trött i de små benen snabbare än vuxna kan få vila benen i den. För att både du och barnet ska orka använda stolen under längre perioder behöver du välja den som passar er bäst. Här kommer vi därför lista viktiga saker att tänka på när du väljer vilken bärstol som är den bästa för er.

Viktiga faktorer att ta hänsyn till är:

  • Ålder på barnet
  • Bekvämlighet
  • Förvaringsutrymme
  • Övriga funktioner

Ålder på barnet

Hur gammalt barnet är som ska sitta i bärstolen kan vara direkt avgörande. Det finns en hel del stolar som passar barn i flera åldrar, men det är ändå en viktiga faktor att ta hänsyn till för att hitta den som fungerar bäst. Dels har det med maxvikt att göra men också hur stabilt barnet sitter i stolen. Överskrid aldrig maxvikten på bärstolen eftersom du då spelar med säkerheten.

Bäst i test bärstol.
För att barnet ska kunna sitta säkert i en bärstol behöver det vara tillräckligt stadigt.

Vid vilken ålder kan barnet sitta i stolen?

För att bära ett barn i bärstol är det rekommenderat att barnet är tillräckligt stabilt för att sitta på egen hand. Vid cirka sex månaders ålder brukar de flesta bebisar kunna sitta i en bärstol. Ska du bära ett litet barn är det viktigt att stolen är stabil och att barnet faktiskt sitter säkert i stolen. Storleken ska gå att justera så att det inte finns någon risk att barnet ramlar ur. Ska du däremot bära ett äldre barn är det viktigt att stolen är tillräckligt rymlig och att den är bekväm för dig att bära även när det är tungt.

Det kan därför vara bäst att köpa en bärstol som är anpassad efter den åldern barnet är i just nu, och eventuellt uppgradera sig när barnet växer.

Bekvämlighet

En bra bärstol för ett barn ska vara bekväm, både för dig som bär och för barnet. För att du ska orka bära barnet i några längre sträckor i stolen är det viktigt att du får rejäl avlastning vid höften. Bärstolen ska alltså ha ett bra höftbälte. Det är också viktigt att axelremmarna är breda så att tyngden sprids ut så mycket som möjligt. Det kan vara bra att titta på hur mycket själva bärstolen väger. Du vill förstås att den ska kännas stabil, men det är också bra om den väger så lite som möjligt.

Förvaringsutrymme

En bärstol för vandring har mycket plats för packning, medan andra endast har plats för minimalt med packning och eventuellt en vätskepåse. För att hitta den bästa bärstolen behöver du så klart fundera över vad du har behov av. Ska du vandra själv med barnet och stolen kommer du behöva ha förvaringsutrymme. Om även en annan vuxen ska med kanske det inte blir lika viktigt.

Övriga funktioner på en bärstol

Du bör även fundera på vilka andra funktioner som är viktiga både för dig och för barnets bekvämlighet. I test av olika bärstolar brukar det ofta stå tydligt vilka extra funktioner varje stol har. Övriga funktioner som kan vara bra att fundera över om du behöver på bärstolen är:

  • Fotstöd för barnet
  • Solskydd
  • Regn- och vindskydd
  • Möjlighet att fästa extra förvaringsväska
  • Kompatibel som vätskepåsar

Vilka funktioner du behöver på bärstolen beror förstås på hur du planerar att använda den. En bärstol som ska användas för vandring i alla typer av väder kräver förstås mer än om du endast ska använda ryggsäcken för att ta solskenspromenader i skogen och vill lämna barnvagnen hemma.
Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel