Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta den bästa vattentäta ryggsäcken 2024

Pendling till jobbet, långa hikingturer eller på väg mot ett äventyr? En vattentät ryggsäck där du kan förvara dator, mobil och andra viktiga saker är perfekt för alla väder och aktiviteter. Då slipper du oroa dig för att de tar skada och blir blöta.

Bäst i test vattentät ryggsäck - se bästa ryggsäcken som är vattentät.
En vattentät ryggsäck är perfekt för dig som vill hålla din packning torr oavsett väder.

På våra nordiska breddgrader blir det lätt fuktigt, något som kan drabba dina kläder eller din dator om du har den med dig i en ryggsäck. Med en ryggsäck som skyddar mot fukt är den saken dock löst. Vi har sammanställt en köpguide utifrån test av vattentäta ryggsäckar på marknaden. Här tar vi hänsyn till hur vattentät ryggsäcken faktiskt är, vilken slitstyrka den har och vilka de bästa funktionerna är.

Är du ute efter en traditionell ryggsäck när du vandrar kan du läsa mer om detta i vårt test om ryggsäckar

De viktigaste egenskaperna i en vattentät ryggsäck

Designen och färgvalet är naturligtvis viktigt när du köper en vattentät ryggsäck men här följer några av de viktigaste egenskaperna som ryggsäcken ska ha:

  • Den ska ha YKK-blixtlås som anses vara de mest slitstarka blixtlåsen.
  • Den ska ha många fack, både för dator, mindre elektroniska enheter och för kläder.
  • Den vattentäta ryggsäcken ska också ha midje- och bröstrem så att den sitter stabilt på ryggen.

De flesta vill kunna komma åt vissa saker som telefon och bankkort snabbare och därför är fack utanpå ryggsäcken lika viktigt som fack inuti. Det är också bra om det finns ett litet fack för en vattenflaska utanpå, om du är ute och cyklar eller vandrar länge och behöver lätt åtkomst till dryck.

Dina behov avgör din vattentäta ryggsäcks egenskaper

Vad brukar du oftast ta med dig när du är ute? Cykelpendlar du till jobbet och behöver säkra jobbdatorn vid varje färd? Eller tycker du om att springa till jobbet med kontorsutstyrseln som absolut inte får bli blöt i väskan?

Vadderade fack 

Bär du med dig ömtålig elektronik som dator och telefon behöver väskan vara utrustad med ett datorfack som är lätt att komma åt. Elektronik är dessutom känslig för stötar och fukt vilket gör vadderingen extra viktig.

Reflexer 

Pendlar du ofta hem i mörker och behöver synas för övriga cykelpendlare och bilister? Då kan det vara värt att ha en vattentät ryggsäck med reflexer.

Mindre storlek 

Brukar du inte bära med dig alltför mycket och vill ha en så lätt ryggsäck som möjligt - satsa på en modell med bara ett enda fack och av mindre storlek. Den här ryggsäcken är perfekt för dig som ofta är ute och cyklar i svår terräng med mountainbike och vill ha en mindre modell som inte väger så mycket och upptar så stor plats på ryggen. Tänk dock på att den typen av ryggsäck åtminstone ska ha plats för en pump, verktyg om något skulle gå galet med cykeln – samt vatten och snacks.

Ryggventilation 

Många vattentäta ryggsäckar har även ryggventilation. Det betyder att du slipper en sjöblöt rygg när du rört på dig ett tag och börjar svettas. Enkelt förklarat innebär ryggventilation att det finns ett mellanrum mellan ryggsäckens bakpanel och resten av ryggsäcken som gör att du slipper svettas för mycket just på ryggen.

Den vattentäta ryggsäcken ska ha en bra bärkomfort

Den här egenskapen är förmodligen något av det viktigaste i en vattentät ryggsäck. Den bästa vattentäta ryggsäcken ska kännas skön och bekväm hela tiden som du bär den på ryggen. Bärkomfort är viktigt oavsett om det gäller små eller stora modeller. Ett par breda axelremmar är ett måste så de inte skär in i huden, och bra midjeremmar som kan justeras gör också ryggsäcken enklare att transportera.

Ryggsäcken ska aldrig skava mot vare sig axlar eller ländrygg. Den ska aldrig göra så du känner ett obekvämt drag bakom nacken. Med jämn viktfördelning och smarta remmar slipper du det problemet.

Materialet i ryggsäckarna – hitta en totalt vattentät ryggsäck

Vattentäta textilier kan vara olika, men även om tyget består av en bomullsblandning måste ytan vara impregnerad. PU-beläggning är vanligt i ryggsäckar som ska mota bort fukt, men utöver materialet är det naturligtvis viktigt att alla fack och hålrum håller totalt tätt. Kolla alltid så ryggsäckens material är märkt som just vattentätt.

  • Den bästa ryggsäcken ska vara sömlös eller ha limmade sömmar.
  • Rullöppning är också en detalj som passar extra bra för att hålla vatten borta.
  • Se till så ryggsäcken har vattenavvisande dragkedja.

Ska du åka skidor? Då kan det vara bra med en skidryggsäck. Vid löpning passar en löparryggsäck perfekt. 


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel