Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Välj rätt ryggsäck för herr 2024

Det är värt att lägga pengar på en riktigt bra ryggsäck. Inte minst för dig som är ute och vandrar i naturen är en bekväm och rymlig ryggsäck helt avgörande. Du vill inte gå runt och känna hur det skaver och är svårt att röra sig fritt samtidigt som axlar och rygg också börjar göra ont. Då är det svårt att njuta av vandringen och allt som naturen har att erbjuda. Här tipsar vi om ryggsäckar för herr och delar med oss av de bästa tipsen.

Bäst i test ryggsäck herr - se den bästa ryggsäcken för herr.
Det finns många olika ryggsäckar för herr att välja mellan. 

Så hittar du rätt ryggsäck för herr 

Det finns flera aspekter att tänka på inför valet av ryggsäck för herr. För att hitta rätt ryggsäck behöver du för det första veta vad du ska använda den till och när du ska använda den. Självklart använder du en väska till att bära saker, men här är det viktigt att veta vilken typ av packning som du normalt sett vill ha med dig. Det är avgörande för att veta vilken storlek på ryggsäcken som du bör satsa på. Om du ska ha den till vandring i naturen behöver den vara relativt stor för att rymma exempelvis matsäck, vattenflaska, filtar, verktyg och kanske ett tält och liggunderlag. En vanlig klassisk ryggsäck för herr brukar rymma 17-28 liter. För en vandringsryggsäck brukar volymen ligga på omkring 30-40 liter. 

För att välja rätt ryggsäck behöver du veta följande:

  • Vad du ska ha den till.
  • När du ska använda den.
  • Vilken typ av packning som du oftast kommer ha med dig.
  • Dina personliga preferenser och vad du är bekväm med.

Läs också: Test av ryggsäck för dam

Olika funktioner och varianter av ryggsäck

En ryggsäck kan ha många olika designer och funktioner. Det finns många olika typer av ryggsäckar för herr. Vilken typ som är bäst för dig beror på vad du ska använda den till, men också vad du känner dig bekväm med. Mycket handlar om dina personliga preferenser och vad du tycker är bekvämt när det gäller längd, material, remmar och axelband.

Vattentäta ryggsäckar

En populär typ av ryggsäck för dig som gillar att vandra är vattentäta ryggsäckar. Det är en mycket bra funktion om du ska ut och vandra i regn eller snö. Det kan också vara bra om du ska vandra i områden där det är mycket vatten eller där du kanske till och med behöver simma med din packning. För att klassas som vattentät ska den tåla att helt sänkas ner i vatten utan att innehållet blir blött och tråkigt. Det finns flera bäst i test där vattentäthet har undersökts. Alla klarar inte testen så se till att undersök vilken modell som erbjuder en hög vattentäthet om detta är en viktig funktion för dig.

Konstruktionen på remmar och band

Det är viktigt att undersöka hur rygsäcken sitter rent fysiskt och vilken konstitution den har. Alla har olika personliga preferenser kring vilken konstruktion som är bekvämast. Men generellt sett är det bekvämt om den har både ett höftbälte, axelremmar och en bröstrem som kan spännas åt. Det är en konstruktion som gör att den sitter stadigt på ryggen vilket gör att du kan röra dig fritt utan att oroa dig för din packning.

Gällande konstruktion är det också viktigt att kolla så att remmar, spännen och band är justerbara. På de flesta går detta att justera men inte på alla och ibland kan det också skilja sig hur mycket det går att justera. Det är en viktig funktion om du vill kunna anpassa funktionaliteten och hur det sitter mot kroppen. För bästa möjliga passform ska den kunna sitta så tajt och anpassat mot din kropp så att det inte finns något mellanrum mellan rygg och väska. Om du ska ut och vandra i sommarhettan så finns det även väskor som har kylplattor på baksidan mot ryggen. Det är ett hett tips inför svettiga promenader och vandringar när solen steker på.

Hur lång ska en ryggsäck vara?

För att veta vilket mått som du ska köpa behöver du titta på dina egna ryggmått. Den ska inte vara längre än din egen rygg utan gärna några centimeter kortare så att du kan röra dig obehindrat när du vandrar i skog och mark. Hur lång den ska vara beror också på vilken storlek generellt som du vill ha. Ju mindre storlek, desto kortare även på längden.

Det finns även ryggsäckar för barn


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel