Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Ryggsäck för barn bäst i test 2024

En ryggsäck för barn ska hålla måttet på en rad olika sätt och i flera test har man tagit hänsyn till faktorer som komfort, design och förvaring när man har granskat modellerna. Hitta ett urval av olika typer av ryggsäckar för barn här och läs vår köpguide för mer inspiration och tips.

Bäst i test ryggsäck för barn - se bästa ryggsäcken för barn.
Fjällräven har ryggsäckar i flera olika storlekar och färger.

En ryggsäck för barn bör vara av god kvalitet och inte heller vara skadlig för barnet på något sätt eller leda till allergier. Den ska vara rolig att använda och samtidigt ha alla funktionella utrymmen och fack för barnet att kunna ta med skolmaterial och leksaker. På samma gång kanske du inte vill lägga ut hutlösa summor på en barnryggsäck i och med att de snabbt växer ur den.

Vill du hellre ha en ryggsäck för vuxen? Ta del av de bästa ryggsäckarna i vårt artikel

En ryggsäck för barn ska vara kul att bära

Den bästa barnryggsäcken är inte bara funktionell och allergivänlig, den är också rolig och anpassad för barn. Den är ofta mindre i storleken med lägre volym än en ryggsäck för vuxna.

Så stor ska en ryggsäck för barn vara

Bärkomforten ska även balanseras upp av volymen. En barnryggsäck ska inte vara för tung att bära på, däremot ska den naturligtvis ha all den plats som behövs. 

  • 5-7 L är lämpligt för barn i 4-5 årsåldern
  • 10 L är en bra volym för barn i förskoleåldern och de första åren i skolan
  • 20 L fungerar utmärkt för ett barn i tolvårsåldern och några år uppåt
  • 30 L passar bra när barnet börjar komma upp i tonåren och ska ta saker med sig till fotboll, ishockey eller ridklubben

Justerbara axelremmar gör ryggsäcken mer långlivad

Det är en fördel om ryggsäcken för barn har justerbara remmar. Då kan barnet fortsätta att använda den en längre tid innan hen vuxit ur den. Framför allt axelremmarna ska gå att justera eftersom barn gärna bara slänger ryggsäcken över axlarna.

Så ska ryggsäcken för barn bäras

Barn blir lätt trötta i rygg och axlar och när de fått nog, ja då har de fått nog! 

Kolla därför så att barnryggsäcken:

  • Sitter mitt på ryggen
  • Att den kan justeras enkelt även av barnet själv
  • Att den kan höjas och sänkas
  • Att alla remmar är mjuka och inte skaver

OBS! Barn ska alltid kunna röra sig som barn brukar göra, det vill säga hoppa och skutta, böja sig ned, springa, gå och sätta sig ned med ryggsäcken. Om barnet inte kan röra sig med sin barnryggsäck obehindrat kommer den aldrig att bäras något mer och du har slösat bort pengar i onödan!

Material som tål att smutsas ned

Barn är ute och leker och innan du vet ordet av är ryggsäcken full med lera eller sylt från morgonens frukost. Därför är det bra om du kan hitta en ryggsäck som kan tvättas i maskin, i material som bomull eller syntet eller helst av en blandning av båda. Andra som inte tål maskintvätt får du rengöra för hand eller med en fuktigt trasa. 

Ett vattentätt eller vattenavvisande material är också väldigt lämpligt då regnväder och snöstormar snabbt blöter ner barnböcker och ritböcker i en barnryggsäck.

Tips! Återvunna material som återvunnen polyester eller återvunnet PU-läder är bra i barnryggsäckar eftersom materialet redan hunnit göra sig av med eventuella gifter.

Ryggsäcken behöver ha bra ventilation

Även barn blir varma och svettiga och satsar du på en barnryggsäck med ventilerande ryggdel blir det enklare för barnet att fortsätta bära sin packning även när det börjar bli tungt.

Reflexer – Ett nödvändigt ont i en barnryggsäck

Det är oerhört viktigt att skydda de små liven och reflexer gör det möjligt i hög grad. Om du är rädd för att ditt barn ska ta bort fastspända reflexer är det en bra idé att du tittar på olika typer av ryggsäckar som har paneler av reflexer.

Vad är barnryggsäcken till för?

Detta är en bra fråga att ställa sig för om den ska bäras till skolan eller om den ska bäras under långa skogsutflykter med förskolan ska en barnryggsäck vara olika utformad. I alla fall till en viss del. I en vandringsryggsäck ska det även finnas ett smart avbärarbälte, en toppspännare och en bröstrem.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel