Välj den bästa stolryggsäcken för jakt och vildmarksliv


Att vara ute och jaga med långa promenader i skog och mark kan vara tröttande och ibland behöver du slå dig ner och ta en paus. Med en stabil Stolryggsäck sitter du bekvämt under fikapausen eller om du som jägare sitter på ett pass.


I en stolryggsäck medföljer det en stol som är inbyggd i ryggsäcken och när du vill vila dig lite drar du bara fram den ur ryggsäcken och sätter dig bekvämt tillrätta.

Varför är det bra med en Stolsryggsäck?

Förutom att det ingår en stol som det går att fälla ut får det även plats med utrustning som behövs för vildmarkslivet. Är du jägare och ute på jakt kanske du har lång väntan på passet. Då är det bra att kunna sitta ner bekvämt och luta ryggen tillbaka på en stol som har ryggstöd. Du kan också använda ryggstödet till att lägga sovsäck eller liggunderlag på.

Att tänka på vid köp av en stolsryggsäck

Du ska kunna få plats med alla nödvändigheter du vill ha med dig och stolen som är inbyggd ska ha bra sittkomfort och vara stabil. Ryggsäcken ska inte heller kännas tung att bära på. Det ska finnas praktiska fickor och smarta funktioner så att du får plats med alla tillbehör som kan vara sovsäck, termos och fiskespö. Om du är jägare är det bra om det finns ett vapenfack också.

Pris

Priserna på Stolsryggsäckar varierar mellan 700 kronor upp till 3000-4000 kronor. Om du vill ha en ryggsäck som är riktigt bra är det bättre att välja en som är lite dyrare. Jämfört med de billigare varianterna är kvaliteten mycket högre på en ryggsäck som är dyrare. Det kan vara väl värt att betala lite mer och då får du en ryggsäck med bra egenskaper och som är slitstark. Det brukar även finnas bra användbara funktioner som regnskydd och hållare för vapen. På vissa stolryggsäckar kan det finnas med en inbyggd visselpipa.

Om du inte vill lägga så mycket pengar på en ryggsäck kan du välja en som är billigare som också fungerar hyfsat bra. Stolshöjden brukar inte vara lika hög som på de dyrare modellerna som kan vara 50-60 cm höga. De billigare är cirka 45 cm höga. När det gäller packningen så brukar de rymma mellan 25-35 liter till skillnad mot de dyrare som rymmer 40 liter.

På de stolryggsäckar som är lite billigare finns det ibland inte med något ryggstöd som gör att du kan luta dig tillbaka och vila ryggen som ju är behövligt efter att ha burit på den i flera timmar.

Material

Stolryggsäcken bör vara av slitstarkt tyg och axelremmarna ergonomiskt anpassade så att den blir behaglig att bära. För att skona din rygg ska ryggstödet vara vadderat och kännas mjuk mot kroppen.

Det slitstarka tyget brukar mestadels vara i 100% polyester men även lite polyamid kan ingå. I de flesta fall är utsidan gjort av ett vattenavvisande material för att hålla regn och fukt borta.

De ryggsäckar som är av den dyrare sorten brukar vara utrustade med en sittdyna som är isolerad med värmereflekterande material. Det kan ju vara skönt särskilt om det är lite kallt ute.

Ibland kan olika sorters material höras när man rör på sig. Men det finns stolryggsäckar med helt tyst och prasselfritt nylon.

Utseende

Det finns olika färger och utseende på ryggsäckarna men de flesta är ganska stora och till färgen gröna, mörkbruna och svarta.

Vikt

Vikten på de olika modellerna varierar men vanligtvis brukar de ligga på 1,7 kg - 2 kg. Det finns även en Stolryggsäck som är något tung som väger 3,4 kg. Det beror på att den har en stark stålkonstruktionen och gjord i vattentät, stark oxfordväv. Dock håller den extremt hög kvalité och är väl värd att köpa.

Bärkraft

Hur mycket belastning en Stolryggsäck klarar är olika men 120 kg och 125 kg är vanligt. För personer som är kraftigt byggda finns det en ryggsäck som klarar 150 kg.

Skillnad mellan billiga och dyra modeller

Om du köper en dyrare variant håller den längre och har bättre funktioner och egenskaper. De billiga modellerna saknar ofta bra material och bra ergonomi. Om det bara är tillfälligt som du ska använda en Stolryggsäck och kanske inte har råd med något dyrare så kan en billig variant ändå fungera bra till friluftsaktiviteter som jakt och fiske.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel