Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 50% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Välj den bästa stolryggsäcken för jakt och vildmarksliv

Att vara ute och jaga med långa promenader i skog och mark kan vara tröttande och ibland behöver du slå dig ner och ta en paus. Med en stabil Stolryggsäck sitter du bekvämt under fikapausen eller om du som jägare sitter på ett pass.

Bäst i test
Fauna
F 40 PRO Björnen EVO
Komfort och praktikalitet i ett tyst paket.
Bäst för jakt
Härkila
Metso
Med flera sätt att montera vapenhållare på.
Populärt val
Fauna
Älgen EVO
Med flera smarta förvaringslösningar.
Bra val
Pinewood
Pinewood Backpack 35 L
Med isolerad stålram som förhindrar ljud.
Prisvärd
Abu Garcia
Abu Standard
Liten och praktisk ryggsäck till en bra peng.
Bäst i test
Bäst i test

Fauna
F 40 PRO Björnen EVO

Komfort och praktikalitet i ett tyst paket.

Fauna
F 40 PRO Björnen EVO

Komfort och praktikalitet i ett tyst paket.

Produktegenskaper

 • Vikt: 3,2 kg
 • Packvolym: 40 l
 • Sitthöjd: 51 cm
 • Hällor för fiskespö
 • Isolerad sittdyna
 • Bröstrem

Produktöversikt

Väska med stol för dig som planera att spendera mycket tid i skogen, eller som bara vill ha det bekvämt medan du gör det. Väskans stol har nämligen ett ryggstöd som ger en bekväm och avlastande känsla när du gått länge eller sitter länge på pass. Tillverkat i tyst faunatyg, som inte prasslar när du går.

Sitthöjden ligger på 51 cm och sittdynan är värmereflekterande. Stolen och ryggsäcken är utformade för att följa ryggens linje, för bästa komfort när du bär den. Ryggsäcken har många fickor, bland annat tre innerfickor, två stora temosfickor på sidorna och två mindre ytterfickor. Stolen kan också användas till att fästa mer packning medan du bär den. Det finns även hylla under säcken där du exempelvis kan bära motorsåg och tält.


Bäst för jakt
Bäst för jakt

Härkila
Metso

Med flera sätt att montera vapenhållare på.

Härkila
Metso

Med flera sätt att montera vapenhållare på.

Produktegenskaper

 • Vikt: 2,75 kg (3,25 kg med vapenhållare)
 • Packvolym: 200 kg
 • Sitthöjd: 51 cm
 • Tillverkad i tyst meltonull
 • Avtagbar vapenhållare
 • Grönt regnskydd

Produktöversikt

Stolsryggsäck tillverkad i tyst och vattenavvisande meltonull, och med en kraftig aluminiumram. Väska har två huvudfack och hela sex ytterfack. Den har också avtagbar vapenhållare som kan moteras på tre olika sätt, bland annat på sidan av väskan för när du exempelvis åker snöskoter.

Väskan har en maximal viktbelastning på hela 200 kg. Ett grönt regnskydd som du lätt drar över väskan medföljer.


Populärt val
Populärt val

Fauna
Älgen EVO

Med flera smarta förvaringslösningar.

Fauna
Älgen EVO

Med flera smarta förvaringslösningar.

Produktegenskaper

 • Vikt: 2 kg
 • Packvolym: 35 l
 • Sitthöjd: 47 cm
 • Utrustad med bl.a. två lockfickor, två stora sidofickor och en frontficka för värdesaker.

Produktöversikt

Stolsryggsäck som är både bekväm och praktisk. Tack vare det tysta Faunatyget gör ryggsäcken mycket lite ljud av sig, och passar därför mycket bra vid exempelvis jakt eller fågelskådning. Tyget är också mycket slittåligt vilket innebär att du kan använda ryggsäcken under en lång tid utan att oroa dig för att den ska gå sönder. Ramen är något smalare och detta i kombination med en lägre sitthöjd gör att du får en mycket hög sittkomfort på den inbyggda pallen. 

Ryggsäcken är utrustad med ett bärsystem med avbärarbälte, vilket underlättar och gör den komfortabel att bära även under längre turer. Ryggen är också vadderad, och axelremmarna är speciellt utformade för att vara ergonomiska.
Packvolymen ligger på 35 liter, och med många praktiska fickor och förvaringslösningar är det enkelt att få med sig allt som man kan tänkas behöva. Ryggsäcken har bland annat två lockfickor, två stora sidofickor och en frontficka optimal för värdesaker. 

Se priser på Ryggsäck Fauna Älgen EVO


Bra val
Bra val

Pinewood
Pinewood Backpack 35 L

Med isolerad stålram som förhindrar ljud.

Pinewood
Pinewood Backpack 35 L

Med isolerad stålram som förhindrar ljud.

Produktegenskaper

 • Vikt: 2,3 kg
 • Packvolym: 35 L
 • Sitthöjd: 50 cm
 • Isolerad stålram som förhindrar ljud

Produktöversikt

Stolryggsäck tillverkad i vattenavvisande mockaimitation. Botten är förstärkt och vatten avvisande även den. Väskan har flera fickor, bland annat en i locket med dragkedja, en invändig säkerhetsficka och dubbla termosfickor.

Stolen har en sitthöjd på 50 cm och sittkudden är gjord av värmande neopren. En smart lösning med denna modell är att den stadiga stålramen även är täckt med tyg, för att förhindra ljud när något slår mot den.


Prisvärd
Prisvärd

Abu Garcia
Abu Standard

Liten och praktisk ryggsäck till en bra peng.

Abu Garcia
Abu Standard

Liten och praktisk ryggsäck till en bra peng.

Produktegenskaper

 • Packvolym: 20 l
 • Sitthöjd: 56 cm
 • Stol kan låsas vid transport

Produktöversikt

Liten kompakt väska från svenska Abu Garcia. Företaget har sin grund i tillverkning av tidtagarur, klockor och taxametrar till taxibilar. Efter andra världskriget sadlade man dock om och började producera framför allt rullar till fiskespön. Företaget har därmed fisket som sin utgångspunkt, men väskan passar lika bra under en dagstur i naturen.

Väskans packvolym ligger på 20 liter, och i och med sin mjuka form kan du packa mer otympliga saker. Stolen är rejäl och sittdynan har vaddering. Den går även att låsa vid transport. På toppen finner du ett bärhandtag och axelremmarna är vadderade och justerbara. Väskan har flera praktiska fack och ett snölås för innersäcken.

Se priser på Abu Stolryggsäck Standard, No Colour, No Size, Vandringsryggsäckar


Person som sitter på en stolryggsäck i vintrigt landskap

I en stolryggsäck medföljer det en stol som är inbyggd i ryggsäcken och när du vill vila dig lite drar du bara fram den ur ryggsäcken och sätter dig bekvämt tillrätta.

Varför är det bra med en Stolsryggsäck?

Förutom att det ingår en stol som det går att fälla ut får det även plats med utrustning som behövs för vildmarkslivet. Är du jägare och ute på jakt kanske du har lång väntan på passet. Då är det bra att kunna sitta ner bekvämt och luta ryggen tillbaka på en stol som har ryggstöd. Du kan också använda ryggstödet till att lägga sovsäck eller liggunderlag på.

Att tänka på vid köp av en stolsryggsäck

Du ska kunna få plats med alla nödvändigheter du vill ha med dig och stolen som är inbyggd ska ha bra sittkomfort och vara stabil. Ryggsäcken ska inte heller kännas tung att bära på. Det ska finnas praktiska fickor och smarta funktioner så att du får plats med alla tillbehör som kan vara sovsäck, termos och fiskespö. Om du är jägare är det bra om det finns ett vapenfack också.

Pris

Priserna på Stolsryggsäckar varierar mellan 700 kronor upp till 3000-4000 kronor. Om du vill ha en ryggsäck som är riktigt bra är det bättre att välja en som är lite dyrare. Jämfört med de billigare varianterna är kvaliteten mycket högre på en ryggsäck som är dyrare. Det kan vara väl värt att betala lite mer och då får du en ryggsäck med bra egenskaper och som är slitstark. Det brukar även finnas bra användbara funktioner som regnskydd och hållare för vapen. På vissa stolryggsäckar kan det finnas med en inbyggd visselpipa.

Om du inte vill lägga så mycket pengar på en ryggsäck kan du välja en som är billigare som också fungerar hyfsat bra. Stolshöjden brukar inte vara lika hög som på de dyrare modellerna som kan vara 50-60 cm höga. De billigare är cirka 45 cm höga. När det gäller packningen så brukar de rymma mellan 25-35 liter till skillnad mot de dyrare som rymmer 40 liter.

På de stolryggsäckar som är lite billigare finns det ibland inte med något ryggstöd som gör att du kan luta dig tillbaka och vila ryggen som ju är behövligt efter att ha burit på den i flera timmar.

Material

Stolryggsäcken bör vara av slitstarkt tyg och axelremmarna ergonomiskt anpassade så att den blir behaglig att bära. För att skona din rygg ska ryggstödet vara vadderat och kännas mjuk mot kroppen.

Det slitstarka tyget brukar mestadels vara i 100% polyester men även lite polyamid kan ingå. I de flesta fall är utsidan gjort av ett vattenavvisande material för att hålla regn och fukt borta.

De ryggsäckar som är av den dyrare sorten brukar vara utrustade med en sittdyna som är isolerad med värmereflekterande material. Det kan ju vara skönt särskilt om det är lite kallt ute.

Ibland kan olika sorters material höras när man rör på sig. Men det finns stolryggsäckar med helt tyst och prasselfritt nylon.

Utseende

Det finns olika färger och utseende på ryggsäckarna men de flesta är ganska stora och till färgen gröna, mörkbruna och svarta.

Vikt

Vikten på de olika modellerna varierar men vanligtvis brukar de ligga på 1,7 kg - 2 kg. Det finns även en Stolryggsäck som är något tung som väger 3,4 kg. Det beror på att den har en stark stålkonstruktionen och gjord i vattentät, stark oxfordväv. Dock håller den extremt hög kvalité och är väl värd att köpa.

Bärkraft

Hur mycket belastning en Stolryggsäck klarar är olika men 120 kg och 125 kg är vanligt. För personer som är kraftigt byggda finns det en ryggsäck som klarar 150 kg.

Skillnad mellan billiga och dyra modeller

Om du köper en dyrare variant håller den längre och har bättre funktioner och egenskaper. De billiga modellerna saknar ofta bra material och bra ergonomi. Om det bara är tillfälligt som du ska använda en Stolryggsäck och kanske inte har råd med något dyrare så kan en billig variant ändå fungera bra till friluftsaktiviteter som jakt och fiske.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel