Den bästa kikaren 2021


Här guidar vi dig till den bästa kikaren för dig. Vad du behöver hålla koll på är om du vill ha en modell med takkantsprisma eller porroprisma, hur stor objektivdiameter du vill ha samt hur mycket förstoring och hur brett synfält du behöver.

Att välja en kikare som är bäst i test är lätt om du vet vilka faktorer du ska tänka på. Det är klokt att besvara några grundläggande frågor: Vad är det främsta syftet med kikaren? Vem eller vilka ska använda den? Vad är din budget? När du besvarar dessa frågor kan du lättare avgränsa dig till de modeller som passar dig. Det gör att du kan välja en modell som passar dina unika behov och önskemål.

I denna köpguide för kikare kommer du att se närmare på fem av de viktigaste faktorerna att hålla kolla på, vilka är:

  • Typer av kikare
  • Förstoring och objektivdiameter
  • Ögonlindring
  • Linsbeläggningar
  • Extra funktioner

Typer av kikare

Du kan välja mellan två typer av kikare, vilka är takkantsprisma och porroprisma. Förutom att skilja sig på formen skiljer de sig även på hur ljuset leds genom kikarens prismor.

  • Takkantsprisma - Modeller med takkantsprisma är en modernare typ av kikare med en H-formad design och helt raka kikarrör. Eftersom dessa tenderar att vara mer kompakta än modeller med porroprisma är de ideala att ta med dig på resor.
  • Porroprisma - Dessa modeller har den traditionella M-formade designen där linsen och okularet inte är i linje. De har en mekanism i mitten som kan vridas för att justera kikarrörens position. Även om dessa är mer skrymmande än modeller med takkantsprisma, så har de fördelen att ge en tydligare bild.

Förstoring och objektivdiameter

De flesta kikare som du tittar på kommer att ha två nummer, som till exempel 8x30 eller 10x50. Den första siffran anger hur mycket bilden kommer att förstoras jämfört med vad du kan se med blotta ögat. Om siffran är 10x betyder det att objektet du ser kommer att se 10 gånger större ut än i verkliga livet, ju högre siffra desto mer förstoras objektet.

Den andra siffran anger kikarens objektivdiameter och indikerar mängden ljus som kommer in genom linsen. Ju högre denna siffra är desto högre upplösning och skarpare bild får du. Samtidigt innebär en större objektivdiameter att modellen är större och väger mer. Modeller med en objektivdiameter på 30 millimeter klassas som standardstorlek och de med mindre 30 millimeter klassas som kompakta.

Synfält

Synfältet mäts i grader och anger bredden på miljön du kan se genom din kikare. Ju högre radie du har desto bredare bild kan du observera. Ett brett synfält är idealiskt för att observera storslagna landskap, djur som springer i naturen och snabba sporter med mycket rörelser.

Linsbeläggningar

Du kan ha stor nytta av en kikare med linsbeläggningar om du planerar att observera vid sjöar och vattendrag. När solen skiner på vattnet kan du nämligen bli bländad om kikaren inte har linsbeläggningar. Linsbeläggningar hjälper till att reducera eventuell bländning och låta så mycket ljus som möjligt att komma in i optiken. Av denna anledning kan det vara värt att investera i en modell från ett dyrare märke eftersom de har flera beläggningar. Ju fler beläggningar den har desto ljusare och tydligare bilder kommer att produceras. Håll utkik efter modeller som är fullt belagda då dessa har flera lager linsbeläggningar och ger dig den bästa bildkvaliteten.

Extra funktioner

Det finns extra funktioner som du kan ha stor nytta av beroende på hur du planerar att använda din kikare.

  • Avståndsmätare - Om du jagar eller spelar golf kan du även ha nytta av en kikare med avståndsmätare för att mäta avståndet till objektet.
  • Vattentäthet - Tänker du använda kikaren mycket utomhus och nära vattendrag kan du överväga en vattentät modell. Detta förhindrar att vatten kommer in i mekaniken om du tappar den i vattnet eller om den blir blöt.
  • Ögonlindring - Precis som namnet antyder innebär ögonlindring vilket avstånd från ögonen du kan hålla kikaren och fortfarande se hela synfältet. 16 millimeter eller längre ögonlindring är idealiskt för glasögonbärare.

Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel