Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Vilken löparväst är bäst i test?

Vid längre löprundor är det smidigt att använda en löparväst för att få med sig tillräckligt mycket vätska. Västen ska ha en passform så att den inte påverkar din löpning negativt. Läs vårt stora test av löparvästar.

Bäst i test löparväst.

Skillnaden mellan löparväst och löparryggsäck

Den stora skillnaden mellan en löparväst och en löparryggsäck är var själva förvaringen sitter. På en löparryggsäck är förvaringen på ryggen, det hörs på namnet. I ryggsäcken får du plats med mer än bara vätska. Här finns plats för extra kläder, energibars eller något annat som du vill ha med dig på löprundan. En löparryggsäck har ofta också ett större vätskesystem jämfört med en löparväst. En löparväst sitter tajtare runt kroppen och har mer förvaring på framsidan. För kortare turer finns också så kallade vätskebälten. Här ska vi titta närmare på västar. Vilken är egentligen den bästa löparvästen?

Olika modeller av löparvästar

Det är inte bara den som springer professionellt som behöver en löparväst. Även du som precis har börjat löpträna eller du som tar lite längre turer på helgerna behöver fylla på med vätska under turen. Däremot behöver du inte satsa på den mest funktionella och högpresterande vätskevästen. En sak som skiljer en hobbymodell från en proffsmodell är västens vikt. Västar i hobbykategorin är ofta lite tyngre och detta beror på materialvalet och funktionerna på västarna. Löparvästarna kan ofta också användas vid andra aktiviteter som vandringar och cykelturer. En annan sak som skiljer hobbyvästar från andra löparvästar är priset.

En löparväst för den mer seriösa långdistanslöparen har en högre prestanda. Den fokuserar på att ge löparen bästa möjliga prestation under loppet. Det inkluderar aspekter som materialval, ventilation och snabb och smidig tillgång av vätska och mat. En skillnad är ofta västens vikt. En lätt väst kan väga runt 150 gram medan de större hobbyvästarna kan väga mellan 250–350 gram.

Hur mycket vätska behövs under en löptur?

När det är varmt ute och solen ligger på kommer du att behöva mer vätska under löpturen. Andra saker som styr hur mycket vätska du behöver är distansen och intensiteten. Under en löptur som inte är mer än en timme kan det räcka med att hänga på sig ett vätskebälte, men vid längre löpturer bör du ha med dig mer vätska och då är en löparryggsäck eller ett vätskeväst de två alternativen som finns. Din kropp kan göra av med så mycket som 2,5 liter vätska på en timme under en tur beroende på värme, distans och intensitet.

Löparvästens volymkapacitet

Det finns både stora och små löparvästar för dam och herr. En mindre och smidigare väst har en volym på en eller två liter medan en riktigt stor väst kan rymma runt femton liter. Vilken löparväst du ska välja beror så klart på löpturens karaktär. Under en lång och tuff tur kommer du att behöva mer vätska, särskilt om solen skiner och det är varmt ute. De flesta löpare väljer en löparväst som rymmer runt 1,5–7 liter. Då får löparen med sig tillräckligt mycket vätska och får också plats med extra energi och kanske ett ytterligare lager kläder. Behöver du få med dig mer än så bör du överväga en löparryggsäck istället.

Kommer du ha tillgång till vattenkällor som till exempel vattendrag och bäckar under turen behöver du inte släpa med dig all vätska i västen och en mindre modell kan fungera bra. Du kan då istället komplettera med ett vattenfilter för att kunna rena vattnet från vattenkällan innan du dricker det.

Löparvästens vätskesystem

Löparvästar är designade för att så smidigt som möjligt få med sig extra vätska under en löptur. De flesta västar har plats för mjuka vattenflaskor. De placeras på axelremmarna för att du ska få en så enkel åtkomst av vätskan som möjligt. En mjuk flaska innehåller 300–600 ml vätska. Vattenflaskor som sitter på axelremmarna kan enkelt fyllas på utan att du behöver ta av dig västen. I de båda flaskorna kan du ha olika vätskor, kanske vatten i en och sportdricka i en.

Det finns också löparvästar där vattenreservoaren finns i huvudfacket på ryggen. Detta är dock vanligare vid löparryggsäckar. Till vätskesystemet kopplas ett flexibelt sugrör så att du kan dricka utan att ta av dig västen eller ryggsäcken.

Löparvästens förvaringsmöjligheter

Löparvästens viktigaste egenskap är att du ska få med dig vätska på löpturen. På löparvästen finns dock också möjlighet att få med sig andra saker. Du kanske vill få med dig energibars, geléer, nycklar och ett bankkort. När du packar din löparväst är det viktigt att se till att den får en välbalanserad viktfördelning. 

På en löparväst kan det finnas:

  • Axelfickor
  • Sidofickor
  • Huvudfack (baksidan av västen)

Löparvästens komfort och passform

En löparväst är utformad med en nära passform. Den ska sitta tajt runt kroppen för att inte hoppa och störa under turen. Löparvästen ska fördela vikten jämnt för att du inte ska känna obehag och få skavsår. Med hjälp av olika remmar kan du justera västen för att hålla den på plats under löpningen.

Löparvästar för dam och herr

Det finns västar som är specifikt designade för dam. På dessa västar är axelremmarna smalare och de har även ett större bröstomfång.






Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel