Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bäst i test vattenfilter för dig som vill ha rent dricksvatten på vandring

När du är ute och vandrar är vatten en av de viktigaste delarna i utrustningen. Med ett vattenfilter kan du rena vatten från naturen för att få rent dricksvatten så att du aldrig behöver riskera uttorkning.

Bäst i test
Katadyn
Hiker Pro
stars
Passar för vandringen och har tvättbart filterskydd.
Bästa lilla
Katadyn
Befree 1 L
stars
Vikbar lättviktare på endast 63 gram.
Bästa stora
Lifestraw
Mission 12 L
stars
Vattenrenare som är enkel att ta med sig.
Bra val
Katadyn
KAT COMBI
stars
Kan filtrera upp till 50 000 liter vatten
Bästa för vandring
Lifestraw
Go Bottle
stars
Praktisk vattenflaska med filter som är lätt att ta med sig.

Bäst i test vattenfilter - hitta bästa vattenfiltret.
Outdoor.se testar vattenfilter från Lifestraw - här är Lifestraw Go Bottle.

Bäst i test
Bäst i test

Katadyn
Hiker Pro

Passar för vandringen och har tvättbart filterskydd.
stars

Katadyn
Hiker Pro

stars

Passar för vandringen och har tvättbart filterskydd.

Produktegenskaper

 • Reningskapacitet: 1 liter/minut
 • Filterlivslängd: 1150 liter
 • Glasfiberfilter
 • Aktivt kol
 • Vikt: 310 g

Produktöversikt

Katadyn Hiker Pro är ett mycket populär vattenfilter. Med smidig storlek packas det lätt ner i ryggsäcken och blir en stabil kompanjon för solohajken. Ger dig tryggt rent vatten från närmaste sjö, älv eller liknande då den eliminerar bakterier, kemikalier, guardia och cryptosporidium. Den är liten och lätt med vikt på endast 310 gram. Trots sin storlek har den stor filteryta som ger en enastående prestanda. Det tvättbara filterskyddet är lätt att göra rent. Aktivt kolfilter förbättrar smaken och minskar obehagliga lukter. Hiker Pro är det mest sålda mikrofiltret på USAs outdoormarknad och har blivit väldigt omtyckt för sina positiva egenskaper även bland svenska användare.


  Bästa lilla
  Bästa lilla

  Katadyn
  Befree 1 L

  Vikbar lättviktare på endast 63 gram.
  stars

  Katadyn
  Befree 1 L

  stars

  Vikbar lättviktare på endast 63 gram.

  Produktegenskaper

  • Vikbar
  • Bakteriefilter
  • Rymmer 1 liter
  • Kapacitet: 1000 liter
  • Vikt: 63 g

  Produktöversikt

  Befree är en vikbar vattenbehållare som är effektiv mot mikroorganismer. Det rensar mikroorganismer ned till 0,1 micron med hjälp av EZ-Clean Membran. Föredrar du lätt packning är det här ett utmärkt val då den är ultralätt på endast 63 gram. Befree ryms i fickan och det är både en flaska och filter i ett. Den rymmer en liter vatten, så att du kan släcka törsten oavsett hur läge du tänker vara borta. Oavsett om det är under vandring, jogging, eller cykling kommer du ha plats för den. Bara fyll på med vatten när du passerar lämpligt vattendrag - och vips kan du dricka rent vatten. Efteråt rensas filtret enkelt under rinnande vatten.


  Bästa stora
  Bästa stora

  Lifestraw
  Mission 12 L

  Vattenrenare som är enkel att ta med sig.
  stars

  Lifestraw
  Mission 12 L

  stars

  Vattenrenare som är enkel att ta med sig.

  Produktegenskaper

  • Kapacitet: 12 liter per minut
  • Vikt: 520 gram
  • Slanglängd: 70 centimeter

  Produktöversikt

  Med denna vattenrenare från Lifestraw blir du av med 99,999 procent av virus, 99,999999 procent av bakterier och 99,999 procent av sand, smuts och mikroplaster. Vattenrenaren kan rena upp till tolv lite per timme. Den är lätt att ta med sig och förvara tack vare att den går att rulla ihop när den inte används.

  Slangen är drygt 70 centimeter lång och filtret mäter 32 centimeter. Hela vattenrenaren väger 530 gram. När du köper denna vattenrenaren får du också med en axelrem, vilket gör att du kan ta med den och hänga upp den utan problem. 


  Produktegenskaper

  • Vikt: 580g
  • Kombinerad med keramiskt filter och aktivt kol
  • Filtrerar upp till 50 000 liter vatten
  • Levereras med en 110 cm lång slang

  Produktöversikt

  Ett effektivt vattenfilter från Katadyn som kan ge dig en liter filtrerat vatten i minuten. Modellen kombinerar ett silver-impregnerat keramiskt filter med kolfilter, som går att fylla på igen. Kan även användas utan kolfilter, men är då inte lika effektivt vid vatten som är kemiskt förorenat eller luktar och smakar illa.
  Det keramiska filtret har en kapacitet på ca 50 000 liter, beroende på vattenkvaliteten. Kolfiltret klarar av ca 200 liter, men har också en hållbarhet på endast sex månader.

  Vattenfiltret kommer med en 110 cm lång slang som gör det lätt att nå vattenkällan. Den är också utrustad med flöte och förfilter för att filtrera bort de största partiklarna. Levereras med bland annat rengöringssvamp, förvaringsväska och två omgångar aktivt kol. 


  Bästa för vandring
  Bästa för vandring

  Lifestraw
  Go Bottle

  Praktisk vattenflaska med filter som är lätt att ta med sig.
  stars

  Lifestraw
  Go Bottle

  stars

  Praktisk vattenflaska med filter som är lätt att ta med sig.

  Produktegenskaper

  • Integrerat vattenfilter
  • Rymmer 650 milliliter
  • Finns i tre olika färger

  Produktöversikt

  Lifestraw Go Bottle är en smart vattenflaska med ett integrerat filter. Med denna flaska kan du fylla på vatten från valfri vattenkälla, och dricker sedan filtrerat vatten direkt från mustycket.

  Flaskan rymmer 650 milliliter och är lätt att ta med sig. Den är gjord i ett tåligt material och väger endast 168 gram när den är tom. Filtret räcker för upp till 100 liter. Lifestraw Go Bottle finns även i flera olika färger för att det ska finnas någonting som passar för alla smaker.


  Bäst i test vattenfilter till vandring - se testvinnande vattenrenare.
  För att kunna rena dricksvattnet när du är på vandring i Sverige behöver du ha vattenfilter. Ska du campa rekommenderar vi på Outdoor.se Lifestraw Mission 12 L.

  Köpa vattenfilter till vandring i Sverige

  När du ska köpa en vattenfilter att ta med på vandringen hittar du en uppsjö av olika alternativ på marknaden. I denna artikel har vi granskat ett par av de mest populära produkterna för att se vilken som blir bäst för dig och dina behov.

  Vattenfilter dricksvatten – Köpkriterier

  På marknaden finns många olika typer av vattenfilter. Produkttyperna är framtagna för att passa olika typer av vandringar och olika typer av personer. Ju mer erfaren vandrare du blir, desto mer säker kommer du vara på vilken typ av utrustning du vill ha. Därför finns det också ett stort produktutbud att välja bland.

  - Det finns olika tekniker kring hur man renar vatten. De flesta mindre vattenrenare tar inte bort virus, utan bara bakterier och de renarna kostar mindre. Tar vattenrenaren bort virus har de ett kolfilter eller keramiskt filter som tar bort smak, virus och samtidigt filtrerar vattnet. De är oftast lite klumpigare och det är vanligare att vattnet är förorenat utanför Sverige, säger Johan Hagberg som driver Viltskogens Friluftsbutik.

  I vårt test har vi tittat närmare på följande faktorer som hjälper dig välja bästa vattenfilter för den camping eller vandring du planerar att göra framöver.

  • Dimensionering
  • Förväntad vattenkvalitet
  • Typ av vandring
  • Användningsperiod
  Bäst i test vattenfilter till vandring - se testvinnande vattenrenare.
  För att kunna välja rätt vattenfilter behöver du veta saker som typ av vandring, dimensioner, vattenkvalitet och användningsperiod.
  Bäst i test vattenfilter.
  Outdoor.se testar Lifestraw Mission 12 L som kan rena upp till 12 liter vatten i timmen.

  Dimensionering

  Först bör du titta på dimensionering. Det vill säga hur mycket vatten som renas i varje omgång. Med denna information är det enkelt att bedöma hur många personer den fungerar för, så att det alltid finns tillgång till färskt vatten för hela vandrings- eller campingsällskapet.

  Bäst i test vattenfilter från Lifestraw.
  Här testar redaktionen på Outdoor.se vattenfilter från Lifestraw - Lifestraw Go Bottle, Lifestraw Peak Squeeze Bottle och Lifestraw Mission 12 L.

  Förväntad vattenkvalitet

  Nästa fråga är vilken vattenkvalitet du kommer stöta på under din vandring. I Sverige är vattendrag överlag ganska rena så även enklare vattenfilter fungerar i stor utsträckning. Men förväntar du dig högre grad av nedsmutsat vatten kommer ett mer avancerat filter behövas.

  - Du kan ta vatten från både sjö och rinnande vatten, det spelar ingen större roll. Men tar du grönt vatten från en sjö kommer vattnet att vara både grönt och smaka som det ser ut om du inte har något kolfilter. Väljer du däremot en vattenrenare med kolfilter tar denna bort smaken och dessutom filtreras vattnet, säger Johan Hagberg som driver Viltskogens Friluftsbutik.

  Typ av vandring

  Du bör även fundera på vilken typ av friluftsliv du planerar. Om du i hög grad ska vandra så är det bra att titta på storlek och vikt. När du går på din vandring ska du bära med dig din vattenrenare i packningen. Har du varit på ett par vandringar vet du att varje kilo packning spelar roll. Alltså är det en god idé att välja en vattenrenare som är anpassad för din tilltänkta vandring. För den kortare, enklare vandringen passar ett enkelt vattenfilter som tar liten plats och väger lite. Går du istället på en lång tur över många dagar kan det vara befogat att välja ett filter som väger mer.

  Ska du istället använda vattenfiltret under campingturer är storlek och vikt inte lika relevant. Du kommer befinna dig på samma plats under större delen av tiden.

  Bäst i test vattenfilter till vandring.
  De flesta vattenfiltren för vandring tar bort bakterier och vissa tar även bort virus. Här är vattenfilter från det populära märket Grayl och deras modeller Geopress och Ultrapress.

  Användningsperiod

  Slutligen kan det vara en god idé att titta på livslängden på vattenrenaren. De enklaste modellerna fungerar för upp till 1000 liter. Om du är en vandrare som enbart kommer ut en eller ett par gånger per år, så är detta ett klart fullgott alternativ. Du kommer kunna använda ett sånt filter under ett par vandringar. Sedan är det dags att byta ut det mot ett nytt.

  I andra ändan av spektrumet finns premiummodellerna som fungerar för över 50 000 liter. Dessa är tänkta för erfarna vandrare som ställer höga krav på hastighet och funktion i sin vattenrening.

  Bäst i test vattenfilter.
  Lifestraw Go Bottle är en lätt vattenflaska med ett inbyggt kolfilter som räcker för 100 liter.
  Bäst i test vattenfilter.
  Lifestraw Go Bottle har ett mikrofibermembran som kan rena upp till 4000 liter vatten innan det är dags att byta ut det.

  Redaktionen
  Outdoor.se
  Innehåll i denna artikel