Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bäst i test vattenfilter för dig som vill ha rent dricksvatten på vandring

När du är ute och vandrar är vatten en av de viktigaste delarna i utrustningen. Med ett vattenfilter kan du rena vatten från naturen för att få rent dricksvatten så att du aldrig behöver riskera uttorkning.

Bäst i test
Katadyn
Katadyn Vario
stars
Är snabb på att konvertera vattnet och renar genom tre filter.
Bästa premium
Katadyn
Katadyn Pocket Professional med keramiskt filter
stars
Hög kapacitet på 50 000 liter och har 20 års garanti.
Bästa stora
MSR
Autoflow XL Gravity Filter 10L
stars
Perfekt för större grupper eller lägerplatsen.
Bästa lilla
Katadyn
Befree 1 L
stars
Vikbar lättviktare på endast 63 gram.

Bäst i test vattenfilter - hitta bästa vattenfiltret.
Outdoor.se testar vattenfilter från Lifestraw - här är Lifestraw Go Bottle.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 2 liter per minut
 • Filterlivslängd: 2000
 • 3 olika reningsfilter
 • Vikt: 425 gram

Produktöversikt

Populära Katadyn Vario är en effektiv och lätthanterad vattenrenare. Det renar med 3 olika filter och ger dig stora mängder av drickbart vatten. Reningsprocessen består av 1 högpresterande glasfiberfilter, 1 keramiskt förfilter som du kan justera individuellt beroende på grumlighet i vattnet och 1 aktivt kolfilter för att eliminera dålig lukt och smak i vattnet. Med Vario kan du få ut 2 liter vatten per minut och flaskan är kompatibel med de flesta vattenflaskor och vätskesystem. Vattenflödet är ställbart så att du kan spara eller få ett bra tryck. Det tar inte mycket plats i packningen med mått på 19 x 10 cm.  Filtrenas livslängd är 2000 liter.


Bästa premium
Bästa premium

Katadyn
Katadyn Pocket Professional med keramiskt filter

Hög kapacitet på 50 000 liter och har 20 års garanti.
stars

Katadyn
Katadyn Pocket Professional med keramiskt filter

stars

Hög kapacitet på 50 000 liter och har 20 års garanti.

Produktegenskaper

 • Filterlivslängd: 50 000 liter
 • Reningskapacitet: 1 liter/minut
 • Keramiskt filter
 • 20 års garanti
 • Vikt: 550 g

Produktöversikt

Robust vattenfilter gjort av rejäla material. Katadyn Pocket Professional är en klassiker,  idealiskt för långvarig användning även under extrema förhållanden och har använts av många äventyrare och yrkesfolk. Den är effektiv mot mikroorganismer och klarar extremt smutsigt vatten. Att pumpa vatten går enkelt med det ergonomiskt handtaget. FIltret klarar att rena så mycket som 50 000 liter vatten innan det behöver bytas. Katadyn har skapat ett riktigt hållbart vattenfilter, så det är förståeligt att det är enda på marknaden med 20 års garanti. Det har en mycket godtagbar vikt på 550 gram och förvaras säkert i medföljande väska. Fler smarta och praktiska tillbehör följer med så att du kan ta hand om Katadyn Pocket Professional på bästa sätt, till exempel mätverktyg som hjälper dig att avgöra när det är dags för filtret att bytas.


Bästa stora
Bästa stora

MSR
Autoflow XL Gravity Filter 10L

Perfekt för större grupper eller lägerplatsen.
stars

MSR
Autoflow XL Gravity Filter 10L

stars

Perfekt för större grupper eller lägerplatsen.

Produktegenskaper

 • Flöde: 1,75 L/min
 • Filterlivslängd: 1500 L
 • Skyddar mot: protozoer och bakterier
 • Lätt att rengöra

Produktöversikt

Ett vattenfilter med stor volym som passar utmärkt vid en fast lägerplats eller under bil- eller båtresa. Autoflow XL Gravity Filter 10 L har ett enkelt men genialiskt system som med hjälp av gravitationen renar vattnet. Ger dig stor frihet att göra annat medan vattnet renas och du slipper gå ofta för att hämta vatten. Effektiv emot bakterier, protozoer och partiklar. Filtret är slitstarkt och perfekt att hänga upp i medföljande rem på ditt basecamp. Eller ha hemma och förvara som krisberedskap. Filtret går att bytas ut efter att det nått sin livslängd på 1500 liter.


Bästa lilla
Bästa lilla

Katadyn
Befree 1 L

Vikbar lättviktare på endast 63 gram.
stars

Katadyn
Befree 1 L

stars

Vikbar lättviktare på endast 63 gram.

Produktegenskaper

 • Vikbar
 • Bakteriefilter
 • Rymmer 1 liter
 • Kapacitet: 1000 liter
 • Vikt: 63 g

Produktöversikt

Befree är en vikbar vattenbehållare som är effektiv mot mikroorganismer. Det rensar mikroorganismer ned till 0,1 micron med hjälp av EZ-Clean Membran. Föredrar du lätt packning är det här ett utmärkt val då den är ultralätt på endast 63 gram. Befree ryms i fickan och det är både en flaska och filter i ett. Den rymmer en liter vatten, så att du kan släcka törsten oavsett hur läge du tänker vara borta. Oavsett om det är under vandring, jogging, eller cykling kommer du ha plats för den. Bara fyll på med vatten när du passerar lämpligt vattendrag - och vips kan du dricka rent vatten. Efteråt rensas filtret enkelt under rinnande vatten.


Produktegenskaper

 • Vikt: 580g
 • Kombinerad med keramiskt filter och aktivt kol
 • Filtrerar upp till 50 000 liter vatten
 • Levereras med en 110 cm lång slang

Produktöversikt

Ett effektivt vattenfilter från Katadyn som kan ge dig en liter filtrerat vatten i minuten. Modellen kombinerar ett silver-impregnerat keramiskt filter med kolfilter, som går att fylla på igen. Kan även användas utan kolfilter, men är då inte lika effektivt vid vatten som är kemiskt förorenat eller luktar och smakar illa.
Det keramiska filtret har en kapacitet på ca 50 000 liter, beroende på vattenkvaliteten. Kolfiltret klarar av ca 200 liter, men har också en hållbarhet på endast sex månader.

Vattenfiltret kommer med en 110 cm lång slang som gör det lätt att nå vattenkällan. Den är också utrustad med flöte och förfilter för att filtrera bort de största partiklarna. Levereras med bland annat rengöringssvamp, förvaringsväska och två omgångar aktivt kol. 


Bäst i test vattenfilter till vandring - se testvinnande vattenrenare.
För att kunna rena dricksvattnet när du är på vandring i Sverige behöver du ha vattenfilter. Ska du campa rekommenderar vi på Outdoor.se Lifestraw Mission 12 L.

Köpa vattenfilter till vandring i Sverige

När du ska köpa en vattenfilter att ta med på vandringen hittar du en uppsjö av olika alternativ på marknaden. I denna artikel har vi granskat ett par av de mest populära produkterna för att se vilken som blir bäst för dig och dina behov.

Vattenfilter dricksvatten – Köpkriterier

På marknaden finns många olika typer av vattenfilter. Produkttyperna är framtagna för att passa olika typer av vandringar och olika typer av personer. Ju mer erfaren vandrare du blir, desto mer säker kommer du vara på vilken typ av utrustning du vill ha. Därför finns det också ett stort produktutbud att välja bland.

- Det finns olika tekniker kring hur man renar vatten. De flesta mindre vattenrenare tar inte bort virus, utan bara bakterier och de renarna kostar mindre. Tar vattenrenaren bort virus har de ett kolfilter eller keramiskt filter som tar bort smak, virus och samtidigt filtrerar vattnet. De är oftast lite klumpigare och det är vanligare att vattnet är förorenat utanför Sverige, säger Johan Hagberg som driver Viltskogens Friluftsbutik.

I vårt test har vi tittat närmare på följande faktorer som hjälper dig välja bästa vattenfilter för den camping eller vandring du planerar att göra framöver.

 • Dimensionering
 • Förväntad vattenkvalitet
 • Typ av vandring
 • Användningsperiod
Bäst i test vattenfilter till vandring - se testvinnande vattenrenare.
För att kunna välja rätt vattenfilter behöver du veta saker som typ av vandring, dimensioner, vattenkvalitet och användningsperiod.
Bäst i test vattenfilter.
Outdoor.se testar Lifestraw Mission 12 L som kan rena upp till 12 liter vatten i timmen.

Dimensionering

Först bör du titta på dimensionering. Det vill säga hur mycket vatten som renas i varje omgång. Med denna information är det enkelt att bedöma hur många personer den fungerar för, så att det alltid finns tillgång till färskt vatten för hela vandrings- eller campingsällskapet.

Bäst i test vattenfilter från Lifestraw.
Här testar redaktionen på Outdoor.se vattenfilter från Lifestraw - Lifestraw Go Bottle, Lifestraw Peak Squeeze Bottle och Lifestraw Mission 12 L.

Förväntad vattenkvalitet

Nästa fråga är vilken vattenkvalitet du kommer stöta på under din vandring. I Sverige är vattendrag överlag ganska rena så även enklare vattenfilter fungerar i stor utsträckning. Men förväntar du dig högre grad av nedsmutsat vatten kommer ett mer avancerat filter behövas.

- Du kan ta vatten från både sjö och rinnande vatten, det spelar ingen större roll. Men tar du grönt vatten från en sjö kommer vattnet att vara både grönt och smaka som det ser ut om du inte har något kolfilter. Väljer du däremot en vattenrenare med kolfilter tar denna bort smaken och dessutom filtreras vattnet, säger Johan Hagberg som driver Viltskogens Friluftsbutik.

Typ av vandring

Du bör även fundera på vilken typ av friluftsliv du planerar. Om du i hög grad ska vandra så är det bra att titta på storlek och vikt. När du går på din vandring ska du bära med dig din vattenrenare i packningen. Har du varit på ett par vandringar vet du att varje kilo packning spelar roll. Alltså är det en god idé att välja en vattenrenare som är anpassad för din tilltänkta vandring. För den kortare, enklare vandringen passar ett enkelt vattenfilter som tar liten plats och väger lite. Går du istället på en lång tur över många dagar kan det vara befogat att välja ett filter som väger mer.

Ska du istället använda vattenfiltret under campingturer är storlek och vikt inte lika relevant. Du kommer befinna dig på samma plats under större delen av tiden.

Bäst i test vattenfilter till vandring.
De flesta vattenfiltren för vandring tar bort bakterier och vissa tar även bort virus. Här är vattenfilter från det populära märket Grayl och deras modeller Geopress och Ultrapress.

Användningsperiod

Slutligen kan det vara en god idé att titta på livslängden på vattenrenaren. De enklaste modellerna fungerar för upp till 1000 liter. Om du är en vandrare som enbart kommer ut en eller ett par gånger per år, så är detta ett klart fullgott alternativ. Du kommer kunna använda ett sånt filter under ett par vandringar. Sedan är det dags att byta ut det mot ett nytt.

I andra ändan av spektrumet finns premiummodellerna som fungerar för över 50 000 liter. Dessa är tänkta för erfarna vandrare som ställer höga krav på hastighet och funktion i sin vattenrening.

Bäst i test vattenfilter.
Lifestraw Go Bottle är en lätt vattenflaska med ett inbyggt kolfilter som räcker för 100 liter.
Bäst i test vattenfilter.
Lifestraw Go Bottle har ett mikrofibermembran som kan rena upp till 4000 liter vatten innan det är dags att byta ut det.

Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel