Vattenfilter - en guide för att välja rätt produkt


När du är ute och vandrar är vatten en av de viktigaste delarna i utrustningen. Med ett vattenfilter kan du rena vatten från naturen så att du aldrig behöver riskera uttorkning.

Köpa vattenfilter

När du ska köpa en vattenrenare hittar du en uppsjö av olika alternativ på marknaden. I denna artikel har vi granskat ett par av de mest populära produkterna för att se vilken som blir bäst för dig och dina behov.

Köpkriterier för vattenfilter

På marknaden finns många olika typer av vattenrenare. Produkttyperna är framtagna för att passa olika typer av vandringar och olika typer av personer. Ju mer erfaren vandrare du blir, desto mer säker kommer du vara på vilken typ av utrustning du vill ha. Därför finns det också ett stort produktutbud att välja bland.

I vårt test har vi tittat närmare på följande faktorer som hjälper dig välja bästa vattenfilter för den camping eller vandring du planerar att göra framöver.

  • Dimensionering
  • Förväntad vattenkvalitet
  • Typ av vandring
  • Användningsperiod

Dimensionering

Först bör du titta på dimensionering. Det vill säga hur mycket vatten som renas i varje omgång. Med denna information är det enkelt att bedöma hur många personer den fungerar för, så att det alltid finns tillgång till färskt vatten för hela vandrings- eller campingsällskapet.

Förväntad vattenkvalitet

Nästa fråga är vilken vattenkvalitet du kommer stöta på under din vandring. I Sverige är vattendrag överlag ganska rena så även enklare vattenfilter fungerar i stor utsträckning. Men förväntar du dig högre grad av nedsmutsat vatten kommer ett mer avancerat filter behövas.

Typ av vandring

Du bör även fundera på vilken typ av friluftsliv du planerar. Om du i hög grad ska vandra så är det bra att titta på storlek och vikt. När du går på din vandring ska du bära med dig din vattenrenare i packningen. Har du varit på ett par vandringar vet du att varje kilo packning spelar roll. Alltså är det en god idé att välja en vattenrenare som är anpassad för din tilltänkta vandring. För den kortare, enklare vandringen passar ett enkelt vattenfilter som tar liten plats och väger lite. Går du istället på en lång tur över många dagar kan det vara befogat att välja ett filter som väger mer.

Ska du istället använda vattenfiltret under campingturer är storlek och vikt inte lika relevant. Du kommer befinna dig på samma plats under större delen av tiden.

Användningsperiod

Slutligen kan det vara en god idé att titta på livslängden på vattenrenaren. De enklaste modellerna fungerar för upp till 1000 liter. Om du är en vandrare som enbart kommer ut en eller ett par gånger per år, så är detta ett klart fullgott alternativ. Du kommer kunna använda ett sånt filter under ett par vandringar. Sedan är det dags att byta ut det mot ett nytt.

I andra ändan av spektrumet finns premiummodellerna som fungerar för över 50 000 liter. Dessa är tänkta för erfarna vandrare som ställer höga krav på hastighet och funktion i sin vattenrening.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel