Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta bästa SUP 2023

SUP är en perfekt aktivitet under våren och sommaren och är en sport som passar många. Det är en bräda du står på för att sedan paddla dig framåt på vattnet. Utbudet av SUP-brädor är relativt stort och att hitta den bästa kan kännas svårt. Här får du de bästa SUP-brädorna och en bra köpguide.

Bäst i test SUP - hitta den bästa SUP-brädan.

I den här artikeln går vi igenom vilka faktorer som är bra att tänka på när du ska hitta den SUP som passar sig bäst. Även om det finns många prisvärda SUP-brädor kostar de en del, och därför är det viktigt att ditt val av bräda blir rätt för dig.

Vad är en SUP?

SUP eller SUP-bräda är en förkortning för Stand Up Paddle Board och är en slags surfbärda som du står på och paddlar dig fram med. Det här är en fritidsaktivitet som har ökat mycket i popularitet under de senaste åren och kan utföras av både stora och små. 

Vill du ha en uppblåsbar eller hård SUP?

Det första valet du kommer att behöva göra är om du vill ha en uppblåsbar eller en hård SUP. Många föredrar en uppblåsbar bräda då den är flexibel, men båda varianterna har för- och nackdelar.

Uppblåsbar SUP  

En uppblåsbar SUP-bräda pumpas upp och blir riktigt hård och stabil när den är uppblåst. När den inte har luft i sig blir den relativt liten och kan förvaras i en väska eller ryggsäck anpassad för ändamålet. Nackdelen med en uppblåsbar bräda är att det krävs en hel del kraft för att orka pumpa upp den och montering av fenor kan behöva göras. Du få alltså räkna med att spendera lite tid innan du kommer igång och kan paddla varje gång.

Hård SUP

Med en hård bräda kommer du igång och kan paddla i princip omedelbart. Den är stabil och klarar oftast mycket vikt. Nackdelen är att den tar stor plats när du inte använder den och den är svårare att transportera exempelvis med bil.

Storlek på SUP

Nästa punkt du behöver fundera över är hur stor bräda du behöver. Här finns det en del olika faktorer att ha i åtanke. En större bräda kommer att ge dig bättre balans och du klarar av vågor på vattnet. Många tycker dessutom om att paddla tillsammans med sina barn eller med hunden på brädan, och då är en större SUP att föredra.

Ju större brädan är desto mer vikt klarar den av. De minsta alternativen av SUP-brädor kan vara för små för en vuxen med lite tyngre kroppsvikt. Kontrollera därför alltid maxvikten på brädan innan du gör ditt val. Nackdelen med att välja en bräda som är större än vad du har behov av är att den är jobbigare att blåsa upp och tar större plats när du ska förvara den. Du kan oftast hitta information på brädan och vem storleken passar till.

Faktorer att tänka på när du väljer storlek på brädan:

  • Ska du paddla ensam?
  • Kommer du ha packning med dig på brädan?
  • Hur mycket minimivikt klarar brädan?
  • Har du bra balans?

Hitta en bräda med rätt form

Det är inte enbart storleken som skiljer sig mellan olika brädor, utan även formen på dem. Skillnaden på formen sitter oftast i spetsen och det finns mer rundade och mer spetsiga former. För nybörjare som vill prova på sporten rekommenderar man oftast en med rundad bräda. Den ger mer stabilitet och kan hanteras av de flesta. En spetsig bräda passar bra när du vill motionspaddla eftersom spetsen bryter igenom vattnet bättre och det blir lättare att få upp farten. Men en spetsig bräda blir också smalare vilket gör att den blir vingligare och det blir svårt att hålla balansen.

Vilka tillbehör följer med?

Priset på brädor skiljer sig en hel del, men det är bra att kolla upp vilka tillbehör som medföljer för att kunna jämföra priset på ett rättvist sätt. En del tillbehör är nödvändiga, medan andra är roliga men inte nödvändiga.

Tillbehör till en SUP-bräda:

  • Paddel
  • Pump
  • Förvaringsväska
  • Leash
  • Flytväst

En leash är ett fäste som du sätter runt benet i enda änden och som sitter fast i brädan i andra änden. Om du ramlar av riskerar du inte att skiljas från brädan utan ni är då sammankopplade. Ett tillbehör som ur säkerhetsaspekt är bra att ha, men paddlar du endast i grunda vatten klarar du dig utan den. När du paddlar är det också bra att ha på sig flytväst

Är du även intresserad av kajaker kan du läsa våra artiklar: 

Test om kajak

Test om uppblåsbar kajak 


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel