Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Här är bästa kajaken för nybörjare och vana paddlare 2024

Ska du köpa kajak? Vi har tagit fram de mest populära kajakerna på marknaden och du kan välja flera olika modeller. Ta också hjälp av våra bästa tips i köpguiden.

Redaktörens val:

Bästa långa
Urberg
Expedition Kayak G2
stars
Längre kajak som passar både vana paddlare och nybörjare.
Bästa uppblåsbara
Intex
Intex Challenger K1 Kajak
stars
Prisvärd uppblåsbar kajak i modellen ”sit on top”.
Bästa för två
Aqua Marina
Betta 2-Person Kayak
stars
Uppblåsbar kajak för två personer för är enkel att paddla med.

Bäst i test kajak - se testvinnande kajaker på Outdoor.se.
Det finns många olika kajaker att välja mellan, både i plast och glasfibrer.

Bästa långa
Bästa långa

Urberg
Expedition Kayak G2

Längre kajak som passar både vana paddlare och nybörjare.
stars

Urberg
Expedition Kayak G2

stars

Längre kajak som passar både vana paddlare och nybörjare.

Produktegenskaper

 • Mått sittbrunn: 75 x 40 cm.
 • Storlek: L 525 x B 58 x D 37 cm.
 • Vikt: 29 kg.
 • Lastkapacitet: 150 kg.
 • Antal sittplatser: 1 st.
 • Material: Polyeten.

Produktöversikt

Vi har utsett Urberg Expedition Kayak G2 till kajaken som är bäst i test. Det är en plastkajak som är perfekt till skandinaviska förhållanden och den är både bekväm och stabil. Detta gör kajaken bra till nybörjaren, samtidigt som den är tillräckligt snabb för att göra den vana paddlaren nöjd.

Kajaken har en stor sittbrunn på 75 x 40 centimeter och en omkrets på 216 centimeter, med ett säte som är stoppat, justerbart och med ett bekvämt ryggstöd. Knästöden ger också en bra komfort, ställbara fotstöd och du har plats att ändra sittställning under färden. Förvaringsluckor täcker två förvaringsutrymmen och framför sittbrunnen finns en förvaringspåse med skruvlock.

Kajaken är i storleken L 525 x B 58 x D 37 centimeter och har en hög kapacitet på 150 kilo vilket gör att du kan få med dig mycket packning. Den passar bäst till en person som är 175-200 centimeter lång. Kajaken väger 29 kilo och har praktiska bärhandtag som förenklar transporten.


Bästa uppblåsbara
Bästa uppblåsbara

Intex
Intex Challenger K1 Kajak

Prisvärd uppblåsbar kajak i modellen ”sit on top”.
stars

Intex
Intex Challenger K1 Kajak

stars

Prisvärd uppblåsbar kajak i modellen ”sit on top”.

Se priser på Intex Challenger K1 Kajak

Produktegenskaper

 • Storlek: B 76 x H 33 cm.
 • Vikt: 13 kg.
 • Lastkapacitet: 100 kg.
 • Antal sittplatser: 1 st.
 • Material: Plast.

Produktöversikt

Är du ute efter en prisvärd kajak för en person rekommenderar vi Intex Challenger K1 1-person, en kajak i grönt och svart i modellen ”sit on top”. Det innebär att skrovet och sitsen är utformade på ett annat sätt än traditionella kajaker och du sitter i ett säte ovanpå kajaken och inte i en sittbrunn.

Den är ett populärt val bland de uppblåsbara kajakerna hos både Prisjakt och Amazon. Kajaken beskrivs som bekväm och praktisk och fördelen med en uppblåsbar kajak är att du blåser upp den när du ska använda den och tar ur luften när du paddlat färdigt.

Kajaken är tillverkad av ett slitstarkt plastmaterial och är av hög kvalitet. Den är i storleken B 76 x H 33 centimeter, har en låg vikt på 13 kilo och en maxkapacitet på 100 kilo. Kajaken finns även i en modell för två personer.

Se priser på Intex Challenger K1 Kajak


Bästa för två
Bästa för två

Aqua Marina
Betta 2-Person Kayak

Uppblåsbar kajak för två personer för är enkel att paddla med.
stars

Aqua Marina
Betta 2-Person Kayak

stars

Uppblåsbar kajak för två personer för är enkel att paddla med.

Produktegenskaper

 • Storlek: L 412 x B 80 cm.
 • Vikt: 13,5 kg.
 • Lastkapacitet: 155 kg.
 • Antal personer: 2 st.
 • Material: PVC.

Produktöversikt

Vill du ha en kajak för två personer rekommenderar vi Aqua Marina Betta 2-Person Kayak. Den är ett populärt val bland kajakerna hos återförsäljaren Outnorth och har fått fina recensioner av nöjda användare. De beskriver den som en bra kvalitet i relation till den låga prislappen och både stabil och enkel att hantera i vattnet. Enligt tillverkaren själv är den enkel att paddla med och mångsidig.

Kajaken är uppblåsbar och tillverkad av ett tåligt och förstärkt PVC-material. Det bekväma sätet har ett bra ryggstöd som ger en hög komfort under paddelturen. Kajaken har justerbart fotstöd och ett högpresterande fensystem. Viktkapaciteten är på 155 kilo och kajaken är 412 x 80 centimeter i storleken. Det följer med en fotpump, bärväska, PVC-säte, paddel och fenor.


Bäst i test kajak - se testvinnande kajaker på Outdoor.se.

Att paddla kajak är en rolig utomhusaktivitet och det är en fantastisk upplevelse att glida fram ljudlöst längs vattnet. Du kan vara ute några timmar eller göra en längre tur och hitta en plats att slå upp ett tält för en natt i naturen. Andra paddlar kajak som träningsform.

Det går att hyra kajak, men önskar du mer flexibilitet och frihet kan du köpa en kajak. Planerar du att paddla ofta sparar du dessutom pengar.

Är det svårt att lära sig paddla?

Är du nybörjare och ska paddla kajak för första gången? Du behöver vara simkunnig för att paddla kajak, men behöver egentligen inga andra förkunskaper. Däremot kan det vara bra att paddla tillsammans med någon som gjort det tidigare, så att du får in rätt teknik och lär dig att behärska grunderna. Enligt Friluftsfrämjandet är viktigt att först bli trygg i kajaken så att du till exempel lär dig hur mycket du kan luta kajaken.

Hur paddlar man kajak?

I en kajak sitter du ensam och paddlar med en dubbelbladig paddel. Du paddlar genom vrida kroppen till motsatt sida från paddeln. Placera paddeln i vattnet, vrid på kroppen och använd vridkraften för att föra paddeln genom vattnet. När handen som är närmast vattenytan är i nivå vid höften ska du lyfta paddeln. Du ska använda bålen och inte armarna, slappna av i armar och händer och inte hålla för hårt i paddeln.

Hur snabbt kan man paddla kajak?

Hur snabbt du kan paddla beror lite på hur van du är, vilken kajak du har och var du paddlar. Är du nybörjare klarar du av att paddla 3 km/h och en mer van paddlare kan komma upp i hastigheter om 5 km/h.

Så väljer man kajak

Till en början kan kajakerna vara rätt lika varandra, men det finns saker som skiljer dem åt och som gör att de passar bättre eller sämre för dig.

Hur van paddlare är du?

Är du nybörjare är det bra att köpa en tålig och stabil kajak. Har du däremot paddlat en hel del innan kan en snabbare kajak vara ett bättre val. Ju plattare och bredare en kajak är desto mer stabil är den, men samtidigt går den trögare i vattnet.

Var ska du paddla?

Var du planerar att paddla kajak spelar roll i hur stor den ska vara. Kommer du att paddla i smala åar och på lite lugnare vatten ska du köpa en kajak som är kortare. Ska du paddla främst på öppet hav där det blåser mer är en kajak på minst 5,20 meter bäst. Ju längre kajaken är desto lättare är det att hålla kursen.

En kajak som har en upphöjning i för och akter kallas för ”rocker” och passar för den som ska kryssa mellan stenar eller paddla nära en strandlinje. En kajak med rak kölinje passar bäst om du har mycket packning och om du ska paddla rakt fram under en längre tur. Ska du paddla som träning ska du prioritera en kajak som är snabb.

Vem ska paddla?

För att välja kajak behöver du veta vem som ska paddla – om det är ett barn eller en vuxen. Även vikt, längd och storlek på personen. Barn ska välja en kajak som är runt 4 meter och en vuxen kan köpa en kajak som är mellan 4,5 och 6 meter lång. Ju längre du är desto längre behöver också kajaken vara och ju tyngre du är desto bredare behöver den vara.

Även öppningen till sittbrunnen har olika storlek. En större öppning gör det enklare att ta sig i och ur och är också bättre för knäna när du paddlar. Vid en mindre öppning är det svårare att ta sig i och ur men samtidigt kommer du närmre kartan för navigering. Väljer du en kajak som är en nyckelhålsvariant får du ett bra stöd för låren och det är lätt att ta sig i och ur den.

Bäst i test kajak - se testvinnande kajaker på Outdoor.se.
Välj kajak efter dina förkunskaper, storlek och var du ska paddla.

Så ska du sitta i en kajak

När du paddlar kajak är du i sittande läge med fötterna framåt. Sitsen är ergonomiskt utformad och det ska inte kännas ansträngt för dig att sitta i kajaken. Paddlar du rätt har du inte kontakt med ryggstödet under paddlingen, utan det är till för att du ska kunna vila om du är på till exempel en långtur. Låren har ett lårstöd som ger en bra kontakt med kajaken och hjälper till under paddlingen. Fotstödet ska gå att justera efter din längd och ger också ett bra stöd under paddlingen.

Kajakens material – plast eller glasfibrer

De flesta kajaker är idag gjorda av glasfiber eller polyetylenplast. En kajak i plast tål mer men samtidigt går den trögare i vattnet. De kostar något mindre och det är många uthyrningsfirmor som använder sig av plastkajaker. En kajak i glasfiber är styvare men också lite mer känsliga och dyra.

Bäst i test kajak - se testvinnande kajaker på Outdoor.se.
Det finns kajaker både för en och flera personer.

Vad är en uppblåsbar kajak?

En uppblåsbar kajak är en kajak som du blåser upp när du ska paddla. Den består av gummi eller PVC och fylls med luft när du ska använda den. När du har paddlat klart tar du ut luften och viker ihop den – många blir inte större än en vanlig resväska och blir då lätt att både transportera och förvara.

Vad kostar en kajak?

Priset på kajak varierar en hel del beroende typ av kajak, material och varumärke. Den kan kosta allt mellan 5000 kronor upp till 20 000 kronor.

Tänk på säkerheten!

Det säkraste sättet att paddla kajak på är att göra det i grupp. Även om det är varmt i luften kan vattnet vara kallt och skulle du kapsejsa är det bra om det finns någon mer som kan hjälpa dig upp i kajaken igen.

Du ska alltid ha flytväst när du paddlar kajak. Du behöver även ha med dig ombyteskläder och en mobiltelefon om något skulle ske. Mobilen är bra att placera i en vattentät påse, som till exempel en drybag. Bär gärna en vindtät jacka och klä dig efter hur varmt det är i vattnet och inte luften. För att göra kajaken stadig ska tunga saker och packning ska placeras nära sittbrunnen.

Att paddla är mer tröttsamt än man kan tro. Är du nybörjare är det bra att gå ut en kortare tur första gångerna och då alltid hålla dig nära land och gärna i lugna vatten.

Om du paddlar där det är annan sjötrafik är det viktigt att hålla sig borta från båtar och att alltid ha en varselväst över flytvästen så att du syns tydligt. Ska du ut på en längre tur behöver du ta med dig saker som kompass, karta och ett första hjälpen-kit.

Vad är skillnaden mellan kanot och kajak?

Den största skillnaden mellan kanot och kajak är att du sitter minst två i en kanot och ensam i en kajak. När du paddlar kanot har du en paddel och kajaken har en dubbelbladig paddel. Kanoten är öppen från fören till aktern och kajaken är innesluten med en liten öppning i mitten.

Du kanske även är intresserad av:


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel