Den bästa lyktan 2021 för friluftslivet


När du ska campa i skogen är en bra lykta ett måste, förutom som en ljuskälla kan lyktan även tjäna som dekoration vid lägret - både mysigt och praktiskt. Läs vidare för att se vad du behöver tänka på när du ska köpa en lykta och se vilka modeller som är bäst.

Redaktörens val:

Bästa premium
Olight
Javelot Pro Kit
Populärt val
Maglite
XL50 LED
Kompakt lampa som fungerar i många lägen
Bästa batterilösa
Rubicson
FM-radio med dynamo-laddning
Var alltid redo när du inte har ström
Bästa premium
Bästa premium

Olight
Olight Javelot Pro Kit

Olight
Olight Javelot Pro Kit

Produktegenskaper

Produktöversikt


Populärt val
Populärt val

Maglite
XL50 LED

Kompakt lampa som fungerar i många lägen

Maglite
XL50 LED

Kompakt lampa som fungerar i många lägen

Produktegenskaper

 • Vattentät: Nej
 • Vattenskydd: IPX4
 • Batteritid med maxljus: 6,5 timmar
 • Laddningsbara batterier: Nej
 • Vikt: 104 g
 • Mått: 122 x 25,4 x 25,4 mm
 • Justerbar fokus: Ja
 • Max ljusstyrka: 104 Lm
 • Max räckvidd: 145 m

Produktöversikt

Designad för optimalt ljus. Tryckknappen, som sitter i bakstycket, kontrollerar alla ljusinställningar som ficklampan har. Ett tryck ger full kraft, två ger 25% och tre tryck ger dig blinkfunktion för nödsituationer. Lampans maximala ljusstyrka ligger på 104 lumen och ljuset räcker så långt som 145 m. Lampan har dimfunktion och justerbar fokus. Ficklampan drivs av tre AAA-batterier.


Bästa batterilösa
Bästa batterilösa

Rubicson
Rubicson FM-radio med dynamo-laddning

Var alltid redo när du inte har ström

Rubicson
Rubicson FM-radio med dynamo-laddning

Var alltid redo när du inte har ström

Produktegenskaper

 • Batterikapacitet: 2000mAh
 • Vikt: 300g
 • Mått: 128 x 60 45 mm
 • Laddas via Micro USB eller veva upp energi manuellt
 • Inbyggd radio
 • Powerbank

Produktöversikt

Produkten är en kombination ficklampa, radio och powerbank. Ficklampan är perfekt att ha som backup när du blir helt utan ström, eller när du är ute i naturen och inte har tillgång till nya batterier. En laddningsbar radio kan också vara bra att ha i situationer där du vill ta den av samhällsinformation.

Den får sin kraft genom att du laddar den via Micro USB-porten eller att du vevar på veven. Det finns ett Micro USB- och ett A USB-uttag. Radion har en utfällbar antenn, automatisk kanalsökning och volyminställning. Produkten har en rem för lättare hantering.


Lyktor är enkla att hålla i och till skillnad från en ficklampa så lyser den upp hela området. Du kan också ställa ned den eller hänga den i något så att du har en fast ljuskälla när du är i skogen eller vildmarken. Det kan ändå vara smidigt att ta med dig en ficklampa men på själva campingplatsen kan en lykta vara otroligt stabil ljuskälla som ofta håller länge.

Oavsett om du ska ut och tälta eller campa på en fast campingplats är det viktigt med hög kvalitet, en bra campinglykta ska:

 • Ha ett bra batteri.
 • Ha ordentlig ljusstyrka.
 • Gärna drivas av solceller eller annan smart energikälla.
 • Vara i en lagom storlek för att ta med sig.

Olika egenskaper hos en campinglykta

Det finns många olika typer av campinglyktor och den rätta modellen för dig beror mycket på vilka krav du har och hur den ska användas. En standardmodell kommer med batterier och har en lagom ljusstyrka, men det här räcker inte till i alla situationer.

Det finns därför andra modeller som kommer med exempelvis solceller, det här innebär att lyktan kan laddas under dagen genom att stå i solen. Vi lever i en modern tid och det finns även lyktor med myggskydd, bluetooth så att du kan kontrollera den på avstånd och mycket mer.

För att välja rätt lykta måste du också veta vad du ska titta på, vilket är det vi ska göra nu.

Batteri

Olika lyktor har lite olika batterialternativ. Det här är viktigt att tänka på så att du alltid packar ned lite extra batterier, ifall lyktan skulle ta slut. Annars så är det också ett alternativ att du köper en lykta med solceller, dessa kan du ladda under dagen genom att låta den stå i solen.

Innan du köper en campinglykta så är det alltså väldigt viktigt att du tittar på vilka batterier den tar och hur den ska laddas.

Ljusstyrkan

Beroende på hur du ska använda lyktan så är det väldigt viktigt att titta på hur starkt den lyser. En svag lykta fungerar väl om den ska användas på en begränsad yta, men problem kan uppstå om du vill att den ska lysa upp hela din campingplats.

En starkare lykta kan enkelt lysa upp ett helt campingområde så att du lättare kan se var du går och vad du gör. Om den bara ska användas inuti ett tält eller bara för att se var du kliver ute i skogen så räcker det ofta med en lite svagare lykta.

Storleken

Det är lätt att hitta en lagom stark lykta och sedan beställa den. Lyktor kommer i många olika storlekar och det här kan bli ett stort problem under campingresan. Om lyktan är väldigt stor och tung så kan det bli ett bekymmer att släpa på den samtidigt som du också ska bära på all annan packning.

Om den är för tung så får du samma problem, så det är viktigt att du tittar på både måtten och vikten hos lyktan innan du köper den. Om den inte ska bäras långt så går det antagligen bra med en tyngre lykta om den är värd det för ljusstyrkan och batteritiden.

Ska du däremot vandra långa sträckor så kan det vara bättre att ta en lykta med lite lägre styrka och batteritid, i utbyte mot att den är lätt och inte tar så mycket plats.

Välj bästa lyktan för ändamålet

Om du har planer på en campingresa är det viktigt med en lykta som håller länge. Du vet bäst hur din destination ser ut och vilka krav du har. Ljuset ska såklart vara starkt nog men samtidigt är det viktigt att den håller tillräckligt länge. Om nätterna är långa så är det alltså viktigt att batteritiden också är lång.

Lyktor som använder bränsle existerar fortfarande men är ganska ovanliga. Nackdelen med dessa är att du måste ha med dig bränsle och det är sällan dessa fungerar bättre än en batteridriven modell. Det är alltså nästan alltid bäst med en batteritdriven lykta om du ska ut i vildmarken.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel