Den bästa tältlampan 2021


En praktisk tältlampa är det optimala tillbehöret när du befinner dig ute i det vilda. När mörkret gör entré är det skönt att ha ljuset från lyktan att lita på. Här har vi tagit fram de modeller som är bäst just nu.

Vilken är den bästa tältlampan till camping?

Det finns idag ett generöst utbud av tältlampor av olika slag som kan användas när du campar. Söker du på tältlampa bäst i test på nätet får du fram tips på flera modeller som är utformade och används på skilda sätt. Det kanske viktigaste när du ska använda lampan under camping i det vilda är att den är smidig att förvara samt frakta med. Generellt sett är ljusskenet inte lika viktigt som tryggheten i att lampan har en lång batteritid om den exempelvis används med batteri.

  • Smidig frakt och förvaring
  • Lång batteritid (vid användning av batteri)
  • Gärna vara uppladdningsbar
  • Fördel om den är vattentålig

När du campar i vildmarken är det även viktigt att den bästa tältlampan fyller en säkerhetsfunktion. Du ska enkelt kunna bära med dig lampan eller hänga upp den. Därför är det en fördel om ljuskällan har någon form av handtag när du är i natur och mark. Då kan du hänga upp lampan i ett träd och du kan enkelt bära den med dig ut ur tältet om du behöver utföra dina behov i det fria.

Vilka modeller tältlampor finns på marknaden?

På senare tid har det blivit allt mer populärt bland svenskar att campa och tälta runt om i Sverige. Kanske är det den rådande coronapandemin som bidragit till det ökade intresset för att upptäcka mark och natur? I takt med att fler söker sig till tält- och campinglivet har även produktutbudet vuxit sig större.

För en tid sedan var det knappast vanligt att kunna välja mellan flera olika modeller tältlampor. Då fanns det i stort sett bara någon batterimodell och därutöver olika klassiska lyktor med veke. Produkttillverkarna inom friluftsliv har sett till olika behov och möjligheter när det gäller både det praktiska och trivsamma. Smarta tältlampor är ett bra exempel på friluftsprodukt som blivit mer eller mindre ett måste för dagens campare. Oavsett vad det exakta syftet med tältlampan är bör du satsa på en energisnål tältlampa. Det är gynnsamt för både natur och plånbok!

Batteridriven tältlampa

Det är vanligt att dagens campinglyktor drivs med batteri och att du kan ladda lampan i eluttag eller via solceller. Ett tips är även att välja en LED tältlampa som erbjuder olika sken från lampan för att få en anpassad ljuseffekt beroende på användning och tid på dygnet. Batteridrivna tältlampor av modern typ kan även användas som laddningsstation till mobiltelefoner. Några tips på extrafunktioner på tältlampa som drivs med batteri:

  • Uppladdning via solceller
  • USB-uttag
  • Olika ljusinställningar

Gasdriven tältlampa

Den som önskar en klassisk belysning kan med fördel satsa på en gasdriven lykta. Ljuset från lyktan blir till ett varmt sken och avger dessutom värme, vilket är praktiskt i bra ventilerade yttertält samt utomhus. Sett till trivsel är de klassiska tältlamporna med veke en detalj du inte vill vara utan - de skapar en härlig campingstämning!

När det gäller bäst i test av tältlampor på gas brukar det i regel handla om några faktorer som grundar sig i valet av den bästa ljuslyktan.

  • Smidig och snabb tändning
  • Lykta med låg vikt
  • Låg gasförbrukning

Smarta funktioner - tältlampa

Tillverkarna av marknadens bästa tältlampor låter sig inte nöjas med enbart ljusfunktionen som primär egenskap. Lyktor som ofta förekommer i bäst i test-artiklar har i regel flera smarta funktioner som gör lampan än mer användbar.

Bluetoothfunktion

Tack vare bluetoothtekniken kan en campinglampa vara mer än bara en lykta. Använd tältlampan som laddningsstation eller varför inte högtalare som kopplas samman med en annan enhet? Dessutom en optimal ljuskälla i tältet eller på andra platser runt omkring lägerplatsen.

Vattentålig campinglampa

Väder och terräng är knappast något du kan råda över när du är ute på camping i det vilda. En regnskur kan komma som en överraskning lika väl som att underlaget kan variera från torrt till vått. Du bör därför vara förberedd med vattentålig utrustning både när det gäller kläder, teknik och tillbehör. En tältlampa som tål vatten är A och O för dig som ska använda campinglyktan under tältandet ute i naturen.

Håll borta myggen

Visste du att det är fullt möjligt att använda campinglampan som en myggskrämmare? Under fjällvandring eller fisket är den här funktionen din bästa vän då den utsöndrar myggmedel som håller myggen borta. Antingen används ljus- och myggskydd samtidigt eller så väljer du en av funktionerna.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel