Hitta den bästa solcellsladdaren 2021


En solcellsladdare ger dig möjligheten att ladda din mobil, surfplatta, dator eller kamera oavsett var du är. Det är också ett miljövänligt alternativ som ger dig chansen att ladda dina enheter utan att bidra till miljöförstöring.

Det här är en solcellsladdare

Det här är en typ av trådlös laddare som du kan ta med dig exempelvis när du är utomhus. Beroende på var och när du ska använda den nya laddaren så kommer olika modeller att passa dig olika bra. Det är därför viktigt att du först funderar på vad du faktiskt behöver.

Det finns en mängd olika situationer där en sådan här laddare kan komma till användning:

  • Camping
  • Resor
  • Festivaler

Det kan såklart finnas andra situationer där du kan behöva en laddare, exempelvis om du ofta är ute och vandrar. I vilket fall så används den när du inte har tillgång till ett eluttag för att exempelvis ladda din mobil, vilket kan vara ett stort problem när du är ute i skogen eller på en festival.

Så här används solcellsladdaren

Till skillnad från vad man kanske tror så är det inte bara att plugga in den och börja ladda, inte nödvändigtvis. Det finns flertalet olika typer av solcellsladdare och det är viktigt att du tänker på det här innan du köper en.

Den vanligaste laddaren är beroende av en powerbank, vilket ofta är en enorm fördel. Den här laddaren kommer egentligen inte att ladda din enhet med hjälp av solen, istället kommer den att ladda själva powerbanken som solcellerna sitter på.

Solen kommer sedan att ladda upp batteriet i den här och när du stoppar in exempelvis din mobil så tas kraften från powerbanken och överförs till din mobil.

På grund av det här så är det bra att du först laddar den i ett uttag innan du åker iväg. Ladda den dagen innan avfärd och gör gärna ett test för att se till att den fungerar för att ladda din mobil, surfplatta eller kamera.

Genom att ladda den i ett uttag innan så är du garanterad att det snabbt går att ladda dina enheter om du helt plötsligt får slut på batteriet. När du sedan är färdig kommer du kunna ladda upp laddaren med solenergi, smidigt va?

Andra typer av solcellsladdare

Du förlitar dig som sagt på en powerbank i de allra flesta fallen. Det finns däremot modeller som inte använder sig av en powerbank. Med dessa så ansluter du din mobil eller annan enhet och sedan laddas den precis som när den är instoppad i ett vanligt eluttag.

Fördelen med den här typen av modell är att du bara pluggar in din mobila enhet och sedan kan du fortsätta med det du nu gjorde. Det är lite enklare, men det finns en ganska stor nackdel med solcellsladdare som kommer utan en powerbank.

Om du är ute i skogen till exempel och det börjar regna så kan du sitta ganska illa till om du helt plötsligt behöver ladda något. Det kommer troligtvis inte att finnas tillräckligt med sol för att ladda dina prylar, så då sitter du där och kan inte ladda något.

Det här slipper du med en powerbank. När du redan har laddat den i förväg så har du alltid en del energi som du kan använda för att exempelvis akut ladda din mobil för att göra ett viktigt samtal.

Vilken enhet som du föredrar är såklart upp till dig. Om du är säker på att du aldrig kommer att behöva en powerbank kan du såklart hoppa över det. Det är däremot ingen jättestor prisskillnad i många fall, så det är ofta värt att välja den modell som kommer med en powerbank.

Så hittar du rätt modell för just dina behov

Som tur är så finns det inte jättemycket att tänka på gällande solcellsladdare. De allra flesta modeller kommer att fungera för dina behov. Det finns däremot två viktiga faktorer:

  • Hur mycket energi du kan lagra i den
  • Att den går att ansluta till dina enheter

Den kapacitet som laddaren har avgör hur mycket du kan använda den. Om du har planer på att använda den för att ladda flera enheter, exempelvis under en campingresa på flera dagar, behöver du en med ganska stor kapacitet. När du bara ska på en festival under ett dygn så räcker det antagligen med en mindre lagringskapacitet.

Dubbelkolla också att den faktiskt fungerar för dina enheter. Olika laddare kan ha olika anslutningsuttag och det finns en risk att den inte är lämplig för din mobil exempelvis om du har en iOS och laddaren egentligen är ämnad för andra märken.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel