Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 60% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Den bästa powerbanken 2021

När du ska på en längre vandring, camping eller liknande äventyr så vill du antagligen ha med dig mobilen. Det är däremot ont om eluttag i skogen och det är bara en tidsfråga innan din mobil tar slut, och det är precis där en powerbank kommer in.

Det använder du en powerbank till

En powerbank är egentligen bara ett stort batteri som du kan använda för att ladda dina mobila enheter när du behöver det. Det är oftast i form av en enkel liten dosa som du sedan kan ansluta mobil, surfplatta och ibland din laptop till. När den är ansluten så laddas då din enhet sakta men säkert upp.

Det här är väldigt smidigt om du vill garantera att du alltid har ström i mobilen och det är därför en populär sak att ha med sig i skogen. Det här kanske inte är jätteviktigt om du bara ska vara ute i ett par timmar, men om du ska ut i flera dagar så är det nästan en nödvändighet. Du vet trots allt inte när du måste ringa ett viktigt samtal, ta en vacker bild eller dylikt.

Det finns många olika powerbanks och vissa har specialfunktioner, medan andra bara är ett simpelt batteri som du använder för att ladda. Exakt hur avancerad din ska vara beror mycket på dina behov. Det finns däremot en del saker du bör tänka på innan du köper en powerbank, annars finns risken att den inte räcker till för att ladda din enhet.

Det här kan du ladda med en powerbank

Något som du absolut måste kontrollera innan du köper en powerbank är vilka enheter den faktiskt kan laddas med. En vanlig modell har alltid minst ett jack för mobilen, men mer avancerade modeller kan ha lite olika jack. Sammanfattat kan du ladda följande med en powerbank:

  • Smartphones
  • Surfplattor
  • Laptops
  • Andra enheter som laddas med USB eller Micro-USB

En standardmodell kommer alltså med jack för vanlig USB där du kan stoppa in en vanlig laddningskabel. Om du däremot har andra behov, exempelvis för en laptop eller en annan mobil enhet, bör du dubbelkolla vilket typ av jack du behöver. Om enheten inte har rätt jack, titta vidare på nästa modell.

Antalet jack kommer också att avgöra hur effektiv den är. En modell med två jack och som har en utgångskapacitet på exempelvis 1A, kommer bara att ladda med 0.5A om du använder båda jacken samtidigt. Det här innebär alltså att laddningen tar dubbelt så lång tid. Undvik långsam laddning genom att endast ladda en enhet i taget, eller köp en modell med högre kapacitet.

Viktigt med hög kapacitet

Kapacitet handlar om mer än laddningstiden. När du tittar på din framtida powerbank kommer du att stöta på mAh, det här kanske du känner igen från mobilen. Det här är hur mycket ditt batteri rymmer. Om din mobil har ett batteri på exempelvis 3400 mAh, kommer det alltså inte att räcka med en bank som endast rymmer 3000 mAH.

Något du också måste tänka på är att det försvinner en del under laddningen. En modell som har 3400 mAH kommer alltså troligtvis inte att räcka för att ladda din mobil. Räknar man med att ungefär 30% av powerbankens ström försvinner så behöver du alltså cirka 4900 mAh för att få ett fullt batteri på mobilen.

Det bör nämnas att få powerbanks kommer med under 10 000 mAH i total kapacitet. De allra flesta har till och med runt eller över 20 000 mAh om du laddar den full. Det kommer alltså att räcka gott och väl för två eller tre enheter, du behöver troligtvis inte ens tömma den helt under ditt äventyr.

Vissa modeller kommer med solcellsladdning

När du köper en powerbank måste du såklart ladda den innan du åker iväg och eventuellt använder den. När du sedan har tömt din powerbank genom att ladda dina enheter så är den helt enkelt slut.

Det här går att förebygga genom en powerbank med solceller. Då kan du helt enkelt fylla på din powerbank när du är ute på ditt äventyr. Laddningen är inte otroligt snabb men om du låter den ha direktkontakt med solen så kommer den under dagen att fyllas på.

Genom att köpa en modell som har solceller behöver du inte oroa dig för att den ska tömmas. Det här kan däremot vara överkurs för många då dessa kostar mer, och i många fall räcker det gott och väl med en fylld powerbank om du köper en med ordentlig kapacitet. Om du däremot vet med dig att du kommer att använda den mycket, exempelvis för att du ofta är ute på olika äventyr, kan det vara värt att fundera på.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel