Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 50% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Spritkök bäst i test – så hittar du rätt modell

Ett storm- och fritidskök är perfekt att ha vid många tillfällen. När du är ute på vandring, under campingen eller under jaktsäsongen. Här presenterar vi olika spritkök för att ge dig tips om det bästa.

spritkök bäst i test

Spritkök, campingkök, friluftskök och inte minst stormkök är några beteckningar som den här utrustningen har fått. Idag ser dagens stormkök lite annorlunda ut och det finns skillnader mellan sprit- och gasolkök.

Skillnader mellan sprit- och gasolkök

I stormkök finns både sprit- och gasolbrännare för att värma upp maten eller drycken. Bränsle för spritkök kan alltså vara olika. Den markanta skillnaden är att sprit är lite billigare än att använda gasoltuber. Men det finns även andra skillnader.

  • Gasol är känsligare för kyla
  • Sprit kan brinna i alla temperaturer
  • Med gasol får du oftast inga matrester som stannar kvar i brännaren
  • Gasolkök är lättare att använda och du kan lättare kontrollera värmen

Det finns alltså olika fördelar och nackdelar med båda typer av kök och här är det du som behöver fundera ut vad som passar dig bäst. Kanske är du redan van vid ett visst friluftskök och vill fortsätta med det.

Ja, numera går det att mixa och välja bränsle för spritkök genom att köpa en modell som både går att elda med sprit och gasol. Ett utmärkt alternativ om du är van vid ett bränsle men vill testa det andra också eller växla beroende på utomhustemperatur.

Olika stormkök använder sig av olika sprit, såsom T-röd eller T-Tenol. T-Tenol är bra då det ger minimalt med sot när du använder det. Detta eftersom det har en bra balanserad sammansättning av metanol och etanol. Undvik att använda 100-procentig etanol eftersom det brukar göra att det sotar rejält. Kolla vilken sprit som används just till ditt kök när du ska köpa det.

Kan man använda spritkök inomhus?

Visst kan du använda ett spritkök hemma inomhus om du behöver det. I ett vanligt hem med ett välutrustat kök kanske det inte används särskilt ofta men tänk om du har ett lantställe utan vatten och el? En stuga du nyss har köpt och kommer att renovera under lång tid framöver. Då är det smart att ta med sig ett stormkök att laga mat på inomhus under tiden du vistas där. Se dock till att vädra efter användningen, annars dröjer sig lukter kvar.

Bästa fritidsköket för just dina ändamål

Ska du bara värma upp dryck ute eller vill du faktiskt kunna laga ett mål mat med ditt stormkök? När du väljer spritkök bör du tänka efter när och hur du vill använda det.

Ditt stormkök eller spritkök måste tåla mycket, speciellt om du använder det ofta och till att laga olika saker på. Det ska hålla sig intakt under många år och det ska vara av god kvalitet. Idag finns det varumärken som specialiserar sig på denna typ av fritidsutrustning.

Spendera gärna lite mer på ditt friluftskök i stället för att köpa den allra billigaste varianten, det vinner du på.

Så vet du att du har ett bra stormkök:

  • Det ska tåla mycket
  • Det ska vara lätt att använda
  • Det ska vara lätt att rengöra
  • Det ska helst gå att göra kompakt så du kan stoppa det i ryggsäcken på ett bekvämt sätt

Kittlar och stekpanna

Med ett stormkök följer också tillbehör så att du ska kunna laga mat på ett okomplicerat sätt. Om du behöver göra mer än bara värma upp något i en liten kastrull ska du köpa ett spritkök med flera olika kittlar och en stekpanna så att du kan laga mat på riktigt. Ju mer sådana du har desto mer rätter kan du förbereda men tänk även på att ju större köket är desto mer plats tar det i ryggsäcken.

Tänk också på att kittlarna ska vara tåliga och lätta att rengöra. De vanligaste kittlarna är gjorda av aluminium. Du bör därför handdiska kittlarna i vissa stormkök så att de inte tar skada av diskmaskinen. Använd bara trä- eller platsredskap till aluminium.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel