Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bäst i test - Så hittar du det bästa gasolköket 2024

Är du sugen på att ge dig ut på utflykt och laga mat i naturen? Då är ett gasolkök din bästa vän. Vi har tagit fram de gasolkök som är bäst i test så att du enkelt kan hitta ett som passar dig.

Bäst i test
Trangia
25-3 UL
stars
Stabil klassiker – älskat och omtyckt i generationer.
Bästa multifuel
MSR
MSR Dragonfly
stars
Hopfällbart tar det en tredjedel av sin storlek.
Bästa kit
Primus
Mimer Stove Kit
stars
Ett färdigt kit med allt du behöver till ett riktigt bra pris.
Bästa lättvikt
Urberg
Rogen Lightweight Gasburner
stars
Superlätt och kraftfullt gaskök från Urberg.

Bäst i test gasolkök - se testvinnande gasolkök.
Ett gasolkök är perfekt att ta med när du vill ha varm mat på utflykten, vandringen eller när du campar. Här testar Outdoor.se gasolköket Trangia 25-3 UL.

Bäst i test
Bäst i test

Trangia
25-3 UL

Stabil klassiker – älskat och omtyckt i generationer.
stars

Trangia
25-3 UL

stars

Stabil klassiker – älskat och omtyckt i generationer.

Produktegenskaper

 • Passande för ca 3-4 personer
 • Kan användas med gasol eller sprit
 • Stadigt och lättanvänt
 • Ultralätt aluminium
 • Max effekt: 1000 W
 • Vikt: 895 gram

Produktöversikt

Det klassiska Trangia-köket är en trogen följeslagare i skog och mark. Klassikern har fått mycket bra omdömen i tester och recensioner över tid. Ett starkt plus är att det är lätt att packa och passar ett sällskap på ca 3-4 personer. Det gör den utmärkt för alla naturälskare – både kompisgänget och familjer. 

Medföljande brännare för gasol eller sprit gör att du lätt byter brännare utan att byta hela setet. Stadig och användarvänlig design som har ett vindskydd i två delar som kan komma väl till hands under årets alla säsonger. Det följer även med två kittlar, tång och packrem. Med hållarna i uppfällt läge gör det att kombinera köket med större lägerkittlar ur det övriga sortimentet från Trangia. Materialet är aluminiumlegering som gör det 50 procent starkare än vanlig aluminium. Tack vare ett så starkt material har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på mellan 22-25 procent.


Bästa multifuel
Bästa multifuel

MSR
MSR Dragonfly

Hopfällbart tar det en tredjedel av sin storlek.
stars

MSR
MSR Dragonfly

stars

Hopfällbart tar det en tredjedel av sin storlek.

Produktegenskaper

 • Multibränsle
 • Max effekt: 2800 W
 • Vindskydd och värmereflektor
 • Går att använda med större kokkärl
 • Perfekt på resan utomlands
 • Vikt: 506 g

Produktöversikt

Dragonfly från MSR är ett flexiblelt flerbränslekök, eller multifuel-kök för både lokala och globala vagabonder. När du till exempel ska resa utomlands är det här köket guld värt då det går att utnyttja flera olika bränsletyper. Särskilt eftersom i vissa länder kan det vara svårt att få tag på olika typer av bränslen. Det är kompatibelt med bensin, kerosen, diesel, jetbränsle etc. 

Det är ett mycket pålitligt kök som blivit en favorit bland friluftsmänniskor. Dess design med dubbla ventiler ger den överlägsen lågkontroll för bästa precision. Inga problem att sjuda såsen eller soppan och ej heller några problem att snabbt gå till full effekt och tillbaka. Med stora kärlstöd kan du använda större kastruller och stekpannor. Kan vikas ihop och ryms då lätt i en tvålitersgryta och är dessutom enkelt att rengöra. 

MSR står för Mountain Safety Research och namnet i sig visar tydligt på vad för typ av produkter det handlar om - äventyrsutrustning med högsta säkerhet och kvalité.


Bästa kit
Bästa kit

Primus
Mimer Stove Kit

Ett färdigt kit med allt du behöver till ett riktigt bra pris.
stars

Primus
Mimer Stove Kit

stars

Ett färdigt kit med allt du behöver till ett riktigt bra pris.

Produktegenskaper

 • Toppmonterat gaskök med bred låga
 • Passar för matlagning till upp till tre personer
 • Kokar upp en liter vatten på mindre än fyra minuter
 • Tresäsongskök i rostfritt stål

Produktöversikt

Laga god mat ute i naturen för 1-3 personer med detta klassiskt stormkök, med två kastruller, griptång och en stekpanna. Det är ett är lättanvänt och toppmonterat gasolkök vilket gör den breda lågan enkel att justera. Med sitt slitstarka material kan du använda Mimer Stove Kit i många år framöver oavsett om det är under en dagstur med vännerna, fjällvandring eller picknicken. 

Tack vare att grythållaren också ger ett ordentligt vindskydd för lågan går matlagningen snabbt och effektivt. Ett gasolkök är ovärderligt att ha förrådet om det skulle bli ett längre strömavbrott. Sedan Primus lanserade Mimer Stove på 1980-talet har det följt med på otaliga äventyr runt om i världen.

Se priser på Primus - Mimer Stove Kit Stormkök


Bästa lättvikt
Bästa lättvikt

Urberg
Rogen Lightweight Gasburner

Superlätt och kraftfullt gaskök från Urberg.
stars

Urberg
Rogen Lightweight Gasburner

stars

Superlätt och kraftfullt gaskök från Urberg.

Produktegenskaper

 • Låg vikt, 80 g
 • Koktid 1L: 3,5 min
 • Piezotändare

Produktöversikt

Rogen Lightweight Gasburner från Urberg är ett superlätt och kraftfullt gaskök som får plats i vilken packning som helst. Den konkava brännaren ger en snabb låga som står emot vindar, och den inbyggda Piezo tändaren gör det enklare att få fyr i köket. Perfekt för dig som lagar enklare rätter eller bara värmer vatten, eller som vill ha ett pålitligt reservkök på vandringen!Diameter utfälld: 10,7 cm
Höjd utfälld: 8,2 cm

Egenskaper för Rogen Lightweight Gasburner:
Max effekt:3000 W
Packmått (l x b x h):5,7x7,2 cm
Vindskydd:Nej
Minsta koktid för 1 l vatten i minuter:3,5
Vikt:80 g
Bränsle:Gas
Piezo-tändare:JaBäst i test gasolkök - se testvinnande gasolkök.
Outdoor.se testar gasolköket Trangia 25-3 UL och Trangia är en populär leverantör av stormkök.

Vad är ett gasolkök?

Ett gasolkök är ett stormkök med en brännare som drivs av gasol. I sin enklaste form består den här typen av kök av en gastub innehållande butan- och propangas samt ett kokkärl som placeras ovanpå denna. Idag finns dock mer avancerade gasolkök med spishäll och flera plattor. Till utflykten passar dock den enklare modellen bra.

Det fina med ett kök med gasol är dels att det är väldigt enkelt och smidigt att använda. Till exempel behöver du inte oroa dig för rökstinkande kläder. En annan stor fördel med köket är att det ger dig möjlighet att reglera temperaturen genom att höja och sänka lågan. Det gör att du slipper vidbränd mat och kan ägna dig åt mer avancerad matlagning ute i naturen.

Det är också säkrare att använda sig av ett kök med gasol än att göra upp en öppen eld ute i naturen. En öppen eld riskerar att bilda gnistor som kan antända vegetationen runt omkring. Risken för att det sker är mycket liten när du använder dig av gasol.

Bäst i test gasolkök - se testvinnande gasolkök.
Det klassiska Trangiaköket finns i flera olika modeller. Här testar redaktionen ett Trangia 25-3 UL.

Fördelar med gasolkök

 • Du slipper krångla med att få igång en brasa
 • Säkrare än att laga mat över öppen eld
 • Ger möjlighet till att reglera värmen vilket inbjuder till mer avancerad matlagning
 • Sotfritt

Gasolkök är dessutom bra att ha i din preppinglåda om det skulle bli en kris. Även vevradio, ficklampa och första hjälpen-kit är bra att ha med här.

Gasolkök som kokar korv i höstmiljö med vatten i horisonten
Med ett gasolkök får du varm mat på utflykten utan att göra upp eld. Här testar vi gasolkök från Biltema med kastrull och kokkärl.

Olika typer av gaskök

Som tidigare nämndes finns kök med gasol i många olika modeller. Vi ska gå igenom de allra vanligaste här.

Enkelt kök

Den absolut billigaste och enklaste typen av gaskök består av en gastub, en ställning och ett kokkärl. Den här varianten är perfekt för dig som vill ha något litet och smidigt med dig på utflykten men samtidigt vill kunna laga varm mat. Fördelen med den här typen av kök är att det tar liten plast och är enkelt att ta med sig. Nackdelen är att du bara kan värma ett kärl åt gången. Det gör att det blir svårt om du till exempel vill koka potatis och laga en gryta samtidigt.

Kök med flera plattor

Den här typen av kök passar dig som vill ha en mer fast installation, kanske i båten eller husvagnen. Köket består av en enhet med två eller flera plattor som kopplas till en gastub. Fördelarna med den här typen av kök är att det ger dig möjlighet att hålla flera grytor varma samtidigt. Det blir helt enkelt lite mer likt upplevelsen av att laga mat hemma i köket. Nackdelen är att den här modellen inte är så portabelt och därför fungerar mindre bra att ta med sig på utflykten.

Stormkök

Vill du ge dig ut på tur i alla väder och räds inte lite blåst och regn? Då är det ett stormkök du bör införskaffa. Det här köket fungerar på samma sätt som de tidigare modellerna med skillnaden att lågan är skyddad. Det gör att du kan laga mat utan att riskera att lågan slocknar när väderleken inte är så bra. Fördelarna med den här typen av kök är att det är litet och smidigt och därför enkelt att ta med sig. Nackdelen är att du på detta kök endast kan hålla ett kokkärl varmt åt gången.

Bäst i test gasolkök - se testvinnande gasolkök.
Gasolkök drivs av gasol och är effektivare än spritkök.

Gasolkök för inomhusbruk 

Vill du kunna använda gasolköket för inomhusbruk? Då behöver du välja en variant som är godkänd och säker att använda i inomhusmiljöer. De är utrustade med en tändsäkring som gör att gasen stängs av om lågan slocknar. När du använder ett gasolkök inomhus behöver du också tänka på att ventilationen är bra.

Viktigt att tänka på när du använder gasolkök

Det är generellt mycket säkert att använda sig av ett kök med gasol. Det finns dock några saker du ska tänka på för att uppnå optimal säkerhet och komfort.

Du bör till exempel alltid se till att gasoltuben står upprätt, annars finns det risk att vätska rinner ut och orsakar explosionsartad brand.

Det är också viktigt att du tänker på att gas äter syre. Du bör alltså inte använda ditt kök i alltför små utrymmen med dålig ventilation.

Det är också viktigt att du kontrollerar att alla eventuella anslutningar är täta så att inte gas läker ut i luften.

Tyvärr har det även blivit ett problem att människor dumpar tomma gasbehållare ute i naturen, något som skadar både miljö och djurliv. Se därför alltid till att ta hem din tomma gasbehållare för att värna om vår natur.

Bäst i test gasolkök.
Att laga mat med gasolkök är både smidigt och praktiskt. Här lagar vi mat på ett Trangiakök där det ingår en kaffepanna.

Populära varumärken

Det finns många populära varumärken på marknaden att välja mellan som säljer gasolkök. 

Primus gasolkök

Svenska Primus tillverkar kvalitativ friluftsutrustning för många olika typer av utomhusaktiviteter. I deras sortiment finns allt från termosar och flaskor till flera olika typer av friluftskök som campingkök och stormkök. Företaget grundades av F.W. Lindqvist och J.V. Svenson i en liten smedja i centrala Stockholm 1892 när de gjorde den första sotfria fotogenspisen. Deras gasolkök är lätta och smidiga som gör matlagningen utomhus både snabbare och enklare.

Bright Spark gasolkök

Bright Spark tillverkar gasolkök för enklare matlagning utomhus eller i välventilerade utrymmen inomhus. De har ett av få gasolkök för inomhusbruk. Varumärket ägs av JFA Limited som har huvudkontor i Berkshire i England och har funnits i 50 år.

Trangia gasolkök

Det svenska företaget Trangia grundades 1925 i Trångsviken av John E. Johnsson och hand svärfar. På 1930-talet riktade de in sig på matlagningsprodukter för camping och 1951 kom det första stormköket. Deras gasolkök är enkla, robusta och stormsäkra med lång livstid och de finns i flera olika storlekar och material.

Läs också: Bästa spritköket
Läs också: Bästa friluftsköket


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel