Guide: Så hittar du det bästa gasolköket 2021


Är du sugen på att ge dig ut på utflykt och laga mat i naturen? Då är ett gasolkök din bästa vän. Vi har tagit fram de gasolkök som är bäst i test så att du enkelt kan hitta ett som passar dig.

Fördelar med gaskök

  • Du slipper krångla med att få igång en brasa
  • Säkrare än att laga mat över öppen eld
  • Ger möjlighet till att reglera värmen vilket inbjuder till mer avancerad matlagning
  • Sotfritt

Vad är ett gasolkök?

I sin enklaste form består den här typen av kök av en gastub innehållande butan- och propangas samt ett kokkärl som placeras ovanpå denna. Idag finns dock mer avancerade gasolkök med spishäll och flera plattor. Till utflykten passar dock den enklare modellen bra.

Det fina med ett kök med gasol är dels att det är väldigt enkelt och smidigt att använda. Till exempel behöver du inte oroa dig för rökstinkande kläder. En annan stor fördel med köket är att det ger dig möjlighet att reglera temperaturen genom att höja och sänka lågan. Det gör att du slipper vidbränd mat och kan ägna dig åt mer avancerad matlagning ute i naturen.

Det är också säkrare att använda sig av ett kök med gasol än att göra upp en öppen eld ute i naturen. En öppen eld riskerar att bilda gnistor som kan antända vegetationen runt omkring. Risken för att det sker är mycket liten när du använder dig av gasol.

Olika typer av gaskök

Som tidigare nämndes finns kök med gasol i många olika modeller. Vi ska gå igenom de allra vanligaste här.

Enkelt kök

Den absolut billigaste och enklaste typen av gaskök består av en gastub, en ställning och ett kokkärl. Den här varianten är perfekt för dig som vill ha något litet och smidigt med dig på utflykten men samtidigt vill kunna laga varm mat. Fördelen med den här typen av kök är att det tar liten plast och är enkelt att ta med sig. Nackdelen är att du bara kan värma ett kärl åt gången. Det gör att det blir svårt om du till exempel vill koka potatis och laga en gryta samtidigt.

Kök med flera plattor

Den här typen av kök passar dig som vill ha en mer fast installation, kanske i båten eller husvagnen. Köket består av en enhet med två eller flera plattor som kopplas till en gastub. Fördelarna med den här typen av kök är att det ger dig möjlighet att hålla flera grytor varma samtidigt. Det blir helt enkelt lite mer likt upplevelsen av att laga mat hemma i köket. Nackdelen är att den här modellen inte är så portabelt och därför fungerar mindre bra att ta med sig på utflykten.

Stormkök

Vill du ge dig ut på tur i alla väder och räds inte lite blåst och regn? Då är det ett stormkök du bör införskaffa. Det här köket fungerar på samma sätt som de tidigare modellerna med skillnaden att lågan är skyddad. Det gör att du kan laga mat utan att riskera att lågan slocknar när väderleken inte är så bra. Fördelarna med den här typen av kök är att det är litet och smidigt och därför enkelt att ta med sig. Nackdelen är att du på detta kök endast kan hålla ett kokkärl varmt åt gången.

Viktigt att tänka på när du använder kök med gasol

Det är generellt mycket säkert att använda sig av ett kök med gasol. Det finns dock några saker du ska tänka på för att uppnå optimal säkerhet och komfort.

Du bör till exempel alltid se till att gasoltuben står upprätt, annars finns det risk att vätska rinner ut och orsakar explosionsartad brand.

Det är också viktigt att du tänker på att gas äter syre. Du bör alltså inte använda ditt kök i alltför små utrymmen med dålig ventilation.

Det är också viktigt att du kontrollerar att alla eventuella anslutningar är täta så att inte gas läker ut i luften.

Tyvärr har det även blivit ett problem att människor dumpar tomma gasbehållare ute i naturen, något som skadar både miljö och djurliv. Se därför alltid till att ta hem din tomma gasbehållare för att värna om vår natur.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel