Den bästa kniven 2021


Om du ska spendera tid ute i naturen så sitter det aldrig fel med en ordentlig fältkniv. Det finns många olika typer av blad som du kan ha ute i naturen och det är därför viktigt att du köper den bästa modellen för ändamålet.

Innan du beslutar dig för en modell som du vill köpa så ska vi gå igenom vilka typer av knivar det finns och hur dessa skiljer sig åt. Det finns modeller i många olika former, storlekar och funktion.

Oavsett vilken typ av blad du ska köpa så kommer kvalitet att vara det absolut viktigaste. Det handlar framförallt om att kniven ska kunna utföra sin uppgift, men det är också otroligt viktigt att den håller och inte går sönder. I värsta fall kan det leda till att du skadar dig.

Det är alltså aldrig värt risken att köpa en billig modell som inte är av god kvalitet. Det betyder däremot inte att alla billiga knivar är dåliga, goda budgetprodukter existerar så klart.

Det här använder du en friluftskniv till

Dessa kan du använda i naturen för jakt, camping och mycket annat. Det finns också särskilda typer som används till exempel för fisk. Det är lätt hänt att man ser en kniv som en kniv, men det kan finnas en ganska ordentlig skillnad mellan olika varianter.

Det viktiga som skiljer en friluftskniv från en vanlig kökskniv är tjockleken och eventuellt tänderna på den. Knivar som vi använder ute i skogen är så klart grövre och är menade att klara av mycket mer än en som du använder i köket. Samtidigt så utformas inte den här typen av blad med grönsaker eller kött i åtanke.

Innan du ger dig på att köpa en så kan det vara bra att fundera på vad den kommer att användas till och hur stor den ska vara. Om du inte vet exakt vad den ska användas till så finns det många fältknivar som duger till lite allt möjligt, men då är det extra viktigt att du köper en av bra kvalitet och i ett hållbart material.

Olika knivar för olika syften

Det finns som sagt många olika typer av knivar och det är smart att köpa den typen som är bäst lämpad för det du ska använda den till. När det kommer till utformningen så finns det tre olika modeller:

  • Fasta knivar
  • Fällbara knivar
  • Multiverktyg med kniv.

Så vad är egentligen skillnaden mellan de tre olika knivmodellerna? Det ska vi gå igenom nu.

Fasta knivar

Oavsett om du jagar, ska bygga ett vindskydd eller skära en fisk så kommer en fast kniv alltid att vara utmärkt. Det här är bastanta knivar som klarar mycket och som oftast är tillverkade i ett hårt och bra material.

Det här är kniven som duger till det allra mesta och är därför ett bra val även när du inte har ett exakt syfte för kniven du ska köpa. Det viktiga är att du köper en som är tillverkad i ett bra material och som är av god kvalitet.

Fällknivar

Fällknivar är visserligen inte lika hållbara och starka som fasta, men det är däremot en mer kompakt variant. Det här är perfekt för när en fast modell är lite för mycket. Det är visserligen bra när du ska bo ute i skogen över ett par dagar, men om du ska ha en enkel kniv att förvara exempelvis i bilen så är ofta en modell med fast blad lite överdrivet.

En fällbar är perfekt när du ska ha något enklare, men det är också perfekt för när du inte kan ha mycket packning. Det är till exempel inte ovanligt med en hållbar fällbar modell om man ska bergsklättra eller dylikt, eftersom dessa ofta har en utlösningsfunktion för när man måste kunna öppna den med en hand.

Multiverktyg med blad

Multiverktyg har flera verktyg och ett mindre blad. Det kanske inte passar så bra ute i skogen men det kan vara väldigt bra att ha i till exempel bilen eller för kortare utflykter i naturen.

En fördel med dessa är att de alltid får plats i fickan eller på bältet. Det är så kompakt som det kan bli och det är väldigt lämpligt i många fall. Bladet är däremot inte så starkt och det kan därför inte ersätta en ordentlig modell.

Fundera på vad du ska använda den till

Fundera alltid på vad du ska använda ditt blad till. Det är till exempel en stor skillnad på en enklare fältmodell som kommer i ett multiverktyg och en ordentlig jaktkniv som kan användas för att skära i trä eller för att ta hand om djur och fisk.

Värt att investera i kvalitet

Det är alltid viktigt att köpa ordentliga modeller som är av riktigt bra kvalitet. Risken finns annars att bladet går sönder eller inte är vasst överdrivet länge.

Ett bra blad kommer att hålla länge och du kan använda den för många olika ändamål. Moraknivar är till exempel alltid bra och duger gott i skogen, men självklart är modellerna från det märket lite dyrare också.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel