Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Outlet med upp till 60% rabatt på kläder och utrustning hos Outnorth. Klicka här >
Så väljer vi produkter

Den bästa sågen för friluftslivet 2021

När du ska ut och campa eller vandra så kan det dyka upp tillfällen då en såg kan komma till användning. Med så många olika varianter på marknaden kan det vara svårt att avgöra vilken såg som är bäst, vår guide hjälper dig att välja ut rätt såg för just dig.

Det finns många olika sågar

Det finns ganska många olika sågar och alla varianter har sitt användningsområde. Det viktiga är att du tänker på hur långt du måste bära den och vad du ska göra med sågen. En jättestor och tung såg kan bli jobbig att bära om du sedan också ska bära all annan packning. En allt för liten såg kan däremot vara för liten för ändamålet.

Det du bör tänka på innan du köper din nya såg är:

  • Vad den ska användas till
  • Hur stor den måste vara
  • Hur långt och hur länge du måste bära den

Om du tänker på dessa tre punkter så bör du inte ha några problem att hitta en modell som passar dig. Det finns ganska många alternativ och i de allra flesta fallen kan du antagligen nöja dig med en mindre variant.

Hopfällbara sågar är enkla att ta med

En såg som går att fälla ihop är det bästa alternativet om du ska såga något som är lite större och tjockare. Dessa har förvånansvärt mycket styrka och lämpar sig för det allra mesta. Du kan till exempel ta med den här om du ska snickra något på en annan plats eller om du bara vill ha en med dig på campingen som inte tar en massa plats.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa inte alltid är lika starka som en vanlig såg. Det finns ganska många olika typer av hopfällbara sågar så det är en bra idé att titta över specifikationerna på de olika varianterna innan du väljer en. Det som däremot är sant för de allra flesta är att hopfällbara modeller tar väldigt lite plats jämfört med en vanlig såg.

En handsåg kan också duga

Det finns små modeller som du kan hålla i en hand och enkelt använda. Dessa kan användas för en mängd olika syften men handsågar är så klart inte lika starka som en vanlig en. Du kan alltså inte kapa allt för tjocka saker med dessa, men de duger för att till exempel kapa grenar eller plank.

Vissa är också hopfällbara, vilket gör det möjligt att ha dessa i fickan i många fall. På så sätt tar den inte mycket plats och du kan alltså enkelt ta med dig den på camping eller om du ska ut och vandra. Bladet är ofta lite tjockare på dessa så det går inte alltid att kapa fint, men det finns specifika modeller som har lite tunnare blad.

Viktigt med kvalitet

När du ska köpa en ny camping eller vildmarkssåg så är det viktigt att du tittar på dess kvalitet. Dåliga modeller går lätt sönder och har ofta dåliga tänder som väldigt snabbt blir trubbiga. Resultatet blir att du inte får jobbet gjort eller att du skadar dig om den går sönder.

Köp därför en ordentlig modell från ett bra varumärke. Du vet då att kvaliteten duger och att du kommer kunna använda den under många år framöver. Det går också att använda den hemma så det är inte bara på dina äventyr som den kan komma till användning, så det är värt att satsa på kvalitet för att få värde för dina pengar.

Fundera först på vad du behöver från din såg

Innan du köper någon modell så är det värt att fundera på vad du ska använda den till. Många som ska ut på camping, vandring eller jakt kommer troligtvis inte att ha användning för en handsåg eller någon annan modell. I många fall kommer det till exempel räcka med en ordentlig kniv eller yxa.

Du bör därför också fundera på exakt vad du har för planer för den. Om du redan vet på en gång att den ska användas till många olika saker så kan det vara bra att köpa en mer mångsidig modell, exempelvis en lite större hopfällbar såg. Om du bara ska kapa lite nedfallna grenar för en eld i skogen eller som grillpinnar så räcker en mindre handsåg eller kanske en robust yxa istället.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel