Så hittar du den bästa yxan för camping & friluftsliv


En yxa kan vara otroligt användbar när du ska ut i vildmarken, oavsett om det är en vandringstur eller camping som det handlar om. Det finns däremot väldigt många yxor på marknaden och det är inte lätt att lista ut vilken som är rätt för just dig, därför har vi nedan vår köpguide som hjälper dig med det.

Det här använder du yxan till

Rent generellt så tänker man på att hugga ved när man talar om yxor. Det är sant att du kan använda den till det, vilket kan vara användbart när du ska ut och campa och behöver kunna göra ved för en eld. Det är däremot inte det enda användningsområdet för yxor.

Med en tillräckligt vass yxa så går det att använda den för att tälja, vilket kan vara användbart om du till exempel ska förbereda ett par grillpinnar eller något sådant. Men det går inte med yxor som är för grova, eftersom bladet inte är tillräckligt smidigt. Sämre modeller har inte heller tillräckligt med skärpa.

Olika yxor duger för olika saker

En yxa kan se ganska olika ut beroende på modellen. Det är däremot ingen bra idé att blint köpa en yxa och sedan nöja sig med det, det kan sluta med onödiga besvär eller att du inte ens kan använda den.

Saker du bland annat bör tänka på är:

  • Storleken
  • Vad den ska användas till
  • Vikten

Det viktiga kommer att vara användningsområdet. Om yxan ska användas till camping så är det ofta bättre med en större medan en yxa för vandringsturer eller träarbete gärna ska vara lite mindre.

En bra yxa för camping

Om du ska ut till en campingplats så kommer det ofta vara bra med en lite större yxa. Denna kan enkelt klyva ved och utföra andra lite tyngre uppgifter. Det här är viktigare om du ska till en campingplats där du antagligen inte kommer att behöva utföra finare uppgifter som att tälja något smått, utan det är troligtvis kraft du är ute efter.

Det du däremot måste tänka på är att en större yxa också innebär mer vikt. Om din campingplats är en bra bit in i skogen så kan det bli jobbigt att släpa på en tung yxa, du ska trots allt också bära med all annan packning.

Mindre yxor krävs för vandring

Som sagt så är det ingen bra idé att ta med sig en tung och stor yxa om du ska gå långa sträckor. Det kommer att bli väldigt tungt tillsammans med all annan packning och det här kan blir ett onödigt hinder.

En mellanstor yxa kommer att vara mer lämplig i dessa fall. Den kommer fortfarande att kunna klyva ved om det skulle behövas, men det kan vara lite svårare med en mindre yxa. Om du däremot inte ska hugga ned ett träd så kommer det troligtvis att räcka gott och väl.

En mindre yxa kan ofta också användas till att tälja, men beroende på storleken kan det vara svårt med finare täljarbeten. Du kommer däremot lätt kunna tälja grillpinnar eller liknande saker.

Så väljer du rätt modell för ditt äventyr

Listan vi gick igenom ovanför är det du bör tänka på när du ska välja din nya yxa. Det finns många olika modeller att välja bland och i slutändan kommer det viktigaste vara att veta hur den ska användas.

Om du till exempel ska förvara den i bilen så kommer det antagligen inte att spela någon större roll hur tung den är eller vilken storlek den har. Anpassa vikten efter hur mycket du ska bära den med andra ord.

Hög kvalitet är väldigt viktigt hos yxor

Det vanligaste är att man använder en yxa för att hugga saker. På grund av det så är det väldigt viktigt med bra kvalitet, annars kan det sluta illa. En riktigt dålig yxa som är dåligt tillverkad kommer i bästa fall att inte få jobbet gjort, i värsta fall kan den gå sönder när du ska använda den.

Bra yxor finns det gott om och det går ofta att anpassa efter din budget, så det finns ingen ursäkt till att köpa en dålig modell som i värsta fall leder till att någon skadar sig.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel