Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bästa yxan för vandring och friluftsliv 2024

En yxa kan vara otroligt användbar när du ska ut i vildmarken, oavsett om det är en vandringstur eller camping som det handlar om. Det finns däremot väldigt många yxor på marknaden och det är inte lätt att lista ut vilken som är rätt för just dig, därför har vi nedan vår köpguide som hjälper dig med det.

Bäst i test
Hultafors
Ågelsjön Mini Hatchet
stars
Den perfekta yxan att ha med sig på vandringen.
Bästa premium
EKA
Axeblade W1
stars
Liten och smidig lättviktare med extrem skärpa.
Bästa allround
EKA
Hatchblade W1 Wood
stars
Välbalanserad, allsidig yxa med bältesfäste och kydex fodral.

Bäst i test yxa - se testvinnande ytor för vandring och friluftsliv.
Yxa för vandring och friluftsliv - här klyver redaktionen ved med en större yxa för att kunna grilla.

Produktegenskaper

 • Handsmidd yxa
 • Kort och smidigt skaft
 • Låg vikt på 775 gram

Produktöversikt

Hultafors är ett ledande varumärke inom handverktyg av hög kvalitet. Ågelsjön Mini Hatchetär en mindre handyxa som är perfekt för friluftsliv och vandring. Den är enkel att använda och ha med sig. Yxan har ett kort skaft och en låg vikt på endast 775 gram.

Yxan är handsmidd och tillverkad av svenskt yxstål. Skaftet är gjort av linoljebehandlad amerikansk hickory. När du köper denna yxa får du också med ett eggskydd av läder. 


Bästa premium
Bästa premium

EKA
Axeblade W1

Liten och smidig lättviktare med extrem skärpa.
stars

EKA
Axeblade W1

stars

Liten och smidig lättviktare med extrem skärpa.

Produktegenskaper

 • Bladlängd: 165 mm
 • Totallängd: 290 mm
 • Ergonomiskt handtag
 • Bladtjocklek: 4 mm
 • Hål för fästen
 • Vikt: 315 g

Produktöversikt

EKA har tillverkar knivskarp hantverkstradition i Eskilstuna sedan 1882. De har gjort sig kända över hela världen för elegant, funktionell design och förstklassigt material. EKA har skapat Axeblade W1 - ett universellt allt-i-allo skärverktyg. Axeblade W1 är effektiv och lätt att bära med sig. Bladet har en svepande, konkav design. Ovansidan har en skärning, och även en böjning för ett nära kontrollerat grepp. Det gör den perfekt att använda för finare uppgifter. Du utför enkelt mindre jobb som lättare klyvning, göra egna tältpinnar, hugga tändved och mycket mer. Kniven har ett skandinaviskt slipat blad för extrem skärpa och hållbarhet, stentvättad yta, ett ergonomiskt designat handtag och hål för fästen. Levereras med kydex-fodral med bälteshållare.


  Bästa allround
  Bästa allround

  EKA
  Hatchblade W1 Wood

  Välbalanserad, allsidig yxa med bältesfäste och kydex fodral.
  stars

  EKA
  Hatchblade W1 Wood

  stars

  Välbalanserad, allsidig yxa med bältesfäste och kydex fodral.

  Produktegenskaper

  • Bladlängd: 80 mm
  • Totallängd: 320 mm
  • Skandinavisk slipning
  • Ergonomiskt handtag
  • Vikt: 680 g

  Produktöversikt

  Mycket smidig och kompakt yxa från Eka. Yxan är välbalanserad och väl vässad. Längden på endast 320 mm gör den lätt att packa och bära med sig i princip överallt. Användbar i de flesta situationer och en bra kompanjon för alla slags friluftsaktiviteter. Trähandtaget är bekvämt och särskilt ergonomiskt utformat för att bara bekvämt i handen så du får maximal kraft när du klyver eller hugger ved. Den har plan baksida för att du ska kunna hamra det du behöver. En säkerhetsspärr finns vid fodralets ovansida, så att du kan koppla av och vara säker. Modellen finns i tre färger - trä, orange och svart.


  Bäst för jakt
  Bäst för jakt

  Hultafors
  Ekelund Hunting Axe

  Stadig yxa som är optimal för jägare.
  stars

  Hultafors
  Ekelund Hunting Axe

  stars

  Stadig yxa som är optimal för jägare.

  Produktegenskaper

  • Slipad nacke som kan användas till att flå skinn
  • Egg med konvex slipning
  • Klarar av lättare skogsarbete och röjning
  • Skaft av linoljebehandlad hickory

  Produktöversikt

  Yxa från Hultafors som är speciellt utvecklad för jakt. Tack vare en slipad nacke är den idealisk för jägare som till exempel flår skinn, och inte vill skada det. Yxan kan också användas till lättare skogsarbete samt till röjning. 

  Tillverkad av svenskt yxstål som har behandlas med 40 - 60 slag. Detta som ger stålet ökad täthet och gör yxan med hållbar. Handsmidd med konvex slipning av eggen. Eggen är både färdigslipad och blankpolerad, vilken gör den färdig att användas med en gång. Skaftet är gjort av amerikansk hickory-trä som är linoljebehandlat. Hela yxan väger 1210g och levereras med ett eggskydd av läder.


  Produktegenskaper

  • Skaftlängd: 750 mm
  • Konvex slipning av egg
  • Klyver större stockar och ved
  • Träskaft av amerikansk hickory
  • Eggskydd av läder
  • Vikt: 2020 g

  Produktöversikt

  Hultafors Hult Splitting Axe är ämnad för tyngre uppgifter, såsom att klyva större stockar och ved. Yxan är handsmidd och tillverkad av svenskt yxstål i Hults Bruk enligt tradition sedan år 1697. Det är en rejäl klyvyxa med ett huvud på 1500 g, skaftlängd på 750 mm/30" och ett rakt träskaft av amerikansk hickory.  Skallens utformning tillsammans med den svagt konvexa slipningen gör att skallen spräcker isär veden. Stålet har bearbetas med 40-60 slag som ökar stålets täthet, och därmed yxans hållbarhet. Hultafors borgar för kvalitet och hantverk, därför ges livstids garanti på yxskallen.   Yxa med trähandtag som sitter i en trädstam.
   Outdoor.se har testat bland annat den minsta modellen av Karseuandoyxan. Karesuando Unna Aksu som endast är 23 cm, här i brunt.

   Det här använder du yxan till

   Rent generellt så tänker man på att hugga ved när man talar om yxor. Det är sant att du kan använda den till det, vilket kan vara användbart när du ska ut och campa och behöver kunna göra ved för en eld. Det är däremot inte det enda användningsområdet för yxor.

   Med en tillräckligt vass yxa så går det att använda den för att tälja, vilket kan vara användbart om du till exempel ska förbereda ett par grillpinnar eller något sådant. Men det går inte med yxor som är för grova, eftersom bladet inte är tillräckligt smidigt. Sämre modeller har inte heller tillräckligt med skärpa. Vi hjälper dig att välja rätt vildmarksyxa!

   Ett annat bra tillbehör att ta med på campingen eller vandringen är ett multiverktyg som kan användas på flera olika sätt. 

   Olika yxor duger för olika saker

   En yxa kan se ganska olika ut beroende på modellen. Det är däremot ingen bra idé att blint köpa en yxa och sedan nöja sig med det, det kan sluta med onödiga besvär eller att du inte ens kan använda den.

   Saker du bland annat bör tänka på är:

   • Storleken
   • Vad den ska användas till
   • Vikten

   Det viktiga kommer att vara användningsområdet. Om yxan ska användas till camping så är det ofta bättre med en större medan en yxa för vandringsturer eller träarbete gärna ska vara lite mindre.

   En bra yxa för camping

   Om du ska ut till en campingplats så kommer det ofta vara bra med en lite större yxa. Denna kan enkelt klyva ved och utföra andra lite tyngre uppgifter. Det här är viktigare om du ska till en campingplats där du antagligen inte kommer att behöva utföra finare uppgifter som att tälja något smått, utan det är troligtvis kraft du är ute efter.

   Det du däremot måste tänka på är att en större yxa också innebär mer vikt. Om din campingplats är en bra bit in i skogen så kan det bli jobbigt att släpa på en tung yxa, du ska trots allt också bära med all annan packning.

   Test av yxa, bäst i test
   När du ska till en campingplats är det bra att ta med en större yxa för att lättare klyva veden. 

   Liten yxa – mindre yxor krävs för vandring

   Som sagt så är det ingen bra idé att ta med sig en tung och stor yxa om du ska gå långa sträckor. Det kommer att bli väldigt tungt tillsammans med all annan packning och det här kan blir ett onödigt hinder.

   En mellanstor yxa kommer att vara mer lämplig i dessa fall. Den kommer fortfarande att kunna klyva ved om det skulle behövas, men det kan vara lite svårare med en mindre yxa. Om du däremot inte ska hugga ned ett träd så kommer det troligtvis att räcka gott och väl.

   En liten yxa kan ofta också användas till att tälja, men beroende på storleken kan det vara svårt med finare täljarbeten. Du kommer däremot lätt kunna tälja grillpinnar eller liknande saker.

   Bäst i test yxa - se testvinannde yxor på outdoor.se.
   Här testar redaktionen Helko Werk som är ett tyskt varumärke som gör populära vildmarksyxor perfekta för vandring.

   Så väljer du rätt modell för ditt äventyr

   Listan vi gick igenom ovanför är det du bör tänka på när du ska välja din nya yxa. Det finns många olika modeller att välja bland och i slutändan kommer det viktigaste vara att veta hur den ska användas.

   Om du till exempel ska förvara den i bilen så kommer det antagligen inte att spela någon större roll hur tung den är eller vilken storlek den har. Anpassa vikten efter hur mycket du ska bära den med andra ord.

   Hög kvalitet är väldigt viktigt hos yxor

   Det vanligaste är att man använder en yxa för att hugga saker. På grund av det så är det väldigt viktigt med bra kvalitet, annars kan det sluta illa. En riktigt dålig yxa som är dåligt tillverkad kommer i bästa fall att inte få jobbet gjort, i värsta fall kan den gå sönder när du ska använda den.

   Bra yxor finns det gott om och det går ofta att anpassa efter din budget, så det finns ingen ursäkt till att köpa en dålig modell som i värsta fall leder till att någon skadar sig.

   Populära varumärken

   Det finns många populära varumärken att välja mellan – här är några exempel.

   Hultafors

   Hultafors är ett gammalt och anrikt företag som grundades i Stockholm 1883. De erbjuder handverktyg för att mäta, märka, såga och hamra. Deras yxor är handgjorda i svenskt stål i smedjan på Hults Bruk i Östergötland och de är omtyckta världen över.

   Gränsfors

   Gränsfors Bruk har i mer än 100 år tillverkat handsmidda yxor och de har stor fokus på kvalitet och miljöansvar. Deras yxor är indelade i de fyra kategorierna skogsyxor, klyvyxor, timrings- och slöjdverktyg samt dubbeleggade yxor.

   Fiskars

   Fiskars är ett finskt företag som grundades 1649 och de är ett av de världens äldsta företagen i västvärlden. I generationer har hantverkare använt yxor och i utbudet finns yxor i flera storlekar och ändamål.


   Redaktionen
   Outdoor.se
   Innehåll i denna artikel