Så hittar du ditt bästa underställ 2021


Oavsett om du bara ska ut på en kortare promenad eller göra diverse vinteraktiviteter kommer ett underställ hjälpa dig hålla värmen under vintern. Ett underställ känns kanske som en trist investering, men det kommer alltid till användning!


Underställets främsta uppgift är att hjälpa dig hålla värmen men det klarar så mycket mer. Stället hjälper till att kyla din kropp om den blir för varm och ser till att dina muskler inte blir överhettade. Därför passar det perfekt när du åker skidor eller utför någon annan form av vinteraktivitet.

Därför ska du köpa ett underställ

Den enkla anledningen är att du lättare kan hålla dig varm, speciellt under kalla vinterdagar. Dess huvudsakliga funktion är att reglera din kroppsvärme. Om du till exempel är ute och springer kommer din kropp snabbt bli nedkyld av svetten. Har du inget underställ kommer du snabbt bli kall och blöt vilket gör det svårt att prestera på topp.

Så vet du att understället passar

Understället bör sitta ganska tajt, så att du kan bära andra kläder över. Det ska inte kännas knöligt under de andra plaggen men det får inte heller sitta så tajt att du har svårt att röra dig. Du får prova dig fram med andra ord.

För att understället ska vara så effektivt som möjligt bör du klä dig efter lager-på-lager principen. Alla lager uppfyller en funktion för att du ska kunna hålla en behaglig kroppstemperatur. Dela upp det på följande sätt:

  • Ett underställ närmast kroppen som transporterar bort all fukt
  • Ett andra lager som också har som uppgift att transportera bort fukt. Fleecetröjor brukar passa perfekt som andra lager.
  • Ett sista lager i form av ett skyddande plagg, till exempel en skaljacka.

De bästa materialen

Underställ tillverkas i flera olika material. De har samtliga sina för- och nackdelar. Oftast är det bäst att välja material beroende på vilken form av aktivitet du ska göra.

Underställ i ull

Om du vill hålla dig så varm som möjligt är ull det överlägset bästa materialet. Den vanligaste typen av ull är merinoull eftersom det inte kliar mot huden. Ull frigör värme och absorberar svett vilket gör att det även passar vid träning.

Syntetiska material

Syntetiska material är mer effektiva när det kommer till att transportera bort svett. Därför passar dessa särskilt bra när du ska ägna dig åt fysisk aktivitet under en längre tid. Det finns även underställ som är tillverkade i en mix av båda materialen.

Så sköter du om ditt underställ på bästa sätt

Om du har ett ställ i ull räcker det ofta med att lufta plagget. Det behöver inte tvättas mellan varje användning. När du väljer tvättmedel bör du satsa på ett utan enzymer för att säkerställa att plaggets fiber inte skadas. Lägg gärna stället i en tvättpåse så du inte riskerar att det trasas sönder av dragkedjor från andra plagg. Om du har ett underställ i syntet bör du undvika sköljmedel eftersom det kommer förstöra plagget. Häng upp plagget så snart som möjligt efter tvätten är klar. Det är inte bra om det ligger hopskrynklat i en blöt hög någonstans.

Vilka underställ passar bäst för skidåkning?

Det beror lite på om du ska ägna dig åt längdskidåkning eller alpin utförsåkning. Om du ska åka längdskidor är det bäst att satsa på ett ställ som kan andas och som leder bort fukt. Här väljer du med fördel ett ställ som är tillverkat i syntet för bäst effekt. Särskilt eftersom du rör dig intensivt under lång tid.

Om du istället åker utför måste du tänka på att du sitter still i liften stora delar av tiden. Du måste alltså ha ett ställ som håller dig varm när du är stillasittande men som också kan leda bort fukt under själva åkningen. Då är det bäst att välja ett ställ i merinoull eftersom det kan göra båda delarna. En annan fördel med detta material är att det leder bort dålig lukt. Vad mer kan man önska sig när man är ute och sportar hela dagarna?


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel