Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta rätt slalomskidor 2024

Valet av slalomskidor är mycket avgörande för att kunna njuta i backen. När de passar perfekt blir de nästan som en förlängning av kroppen och gör att du får en härlig känsla i åkningen. Idag finns det så många modeller på marknaden att det kan kännas överväldigande, men vi har tagit fram skidorna som är bäst i test och ger dig flera smarta tips för att hitta det perfekta paret.

Redaktörens val:

Bäst i test
K2 Skis
Mindbender 90 TI
stars
All mountain-skida som passar både på pisten och till freeride.
Bästa för barn
Fischer
Rc4 Race Jr
stars
Flexibla skidor utformade för att skapa åkglädje.
Bästa Topptursskidorna
Black Diamond
Helio Carbon 104 Skis
stars
För dig som vill få ut det mesta av pudersnön.

Bäst i test slalomskidor.
Med rätt slalomskidor för dig blir du som en kung i skidbacken!

Bäst i test
Bäst i test

K2 Skis
Mindbender 90 TI

All mountain-skida som passar både på pisten och till freeride.
stars

K2 Skis
Mindbender 90 TI

stars

All mountain-skida som passar både på pisten och till freeride.

Produktegenskaper

 • Titanförstärkning i Y-beam design ger optimalt kantgrepp
 • 0,5 cm uppbyggd kant med Powerwall
 • Träkärna i lönn och asp som ger kvickhet till skidorna
 • All terrain rocker både framtill och baktill
 • Snabba kant till kant med en svängradie på 17,9 m

Produktöversikt

Slalomskidor för den mer rutinerade åkaren, från amerikanska K2. Skidorna klassas som en all mountain-skida, och funkar lika bra i pisten som till freeride. Designen på skidorna ger dig möjlighet till att både sladda och drifta, utan att utesluta carving. 

Tack vare en titanförstärkning i Y-beam design får skidorna ett riktigt bra kantgrepp, utan att det blir huggiga. Kanterna har en 0,5 cm uppbyggnad i form av Powerwall, och trät har ersatts med ABS för en mer stabil och kraftfull känsla. Med en träkärna av lönn och asp får skidorna en poppighet och och kvickhet när du åker. Detta gör skidorna passande i alla pister, från riktigt hårdpackade till slaskiga våreftermiddagar. 

Med sin all terrain-rocker både framtill och baktill blir skidorna mycket mångsidiga, och rockern framme på skidorna ger möjligheten att trycka in i kortsväng, och förhindrar dem att dyka ner i mjuk snö. Det gör dem mycket snabba kant till kant, och svängradien ligger på 17,9 meter.

Se priser på Mindbender 90 TI


Bästa för barn
Bästa för barn

Fischer
Rc4 Race Jr

Flexibla skidor utformade för att skapa åkglädje.
stars

Fischer
Rc4 Race Jr

stars

Flexibla skidor utformade för att skapa åkglädje.

Produktegenskaper

 • Vikt per skida: 750 g
 • Bredd bakände: 80 mm
 • Bredd midja: 69 mm
 • Bredd nos: 98 mm

Produktöversikt

Skidor från Fischer för barn som känner sig bekväma i backen och vill ha roligt när de åker. Konstruktionen bygger på en kärna med låg densitet vilket inte gör att skidorna har lägsta möjliga vikt. I dess mellanlager finner du ett specialnätverk som utgörs av glasfiber. Detta ger skidorna harmoniska flexegenskaper, och de får därmed en god svängförmåga. Svängegenskaperna förbättras ytterligare av att dess On-Piste rocker, vilket ger skidorna en mindre kontaktyta med underlaget, och gör därmed att de kan svänga fortare.

Utrustad med stålkanter och belag som slipats med högsta precision för att ge skidorna riktigt bra glidegenskaper. Båda komponenter är också utformade för att ge lång hållbarhet och klara av frekvent slipning. Svängradien ligger på 9,4 meter.

Se priser på Rc4 Race Jr Inkl Bindning Slr 4.5, No Colour, 100, Skidor


Bästa Topptursskidorna
Bästa Topptursskidorna

Black Diamond
Helio Carbon 104 Skis

För dig som vill få ut det mesta av pudersnön.
stars

Black Diamond
Helio Carbon 104 Skis

stars

För dig som vill få ut det mesta av pudersnön.

Se priser på Helio Carbon 104 Skis

Produktegenskaper

 • Topptursskidor med lätt vikt och teknisk precision
 • Kärna av paulowniaträ - gör skidorna lätta och väldampade
 • Flex som ger en surfig känsla i pudersnö
 • Kolfiberkonstruktion på ovansidan som ger vidstvhet
 • Bindningsförstärkningar i titan

Produktöversikt

Vill du åka på de riktigt pudriga topparna är dessa skidor från Black Diamond perfekta. Genom en perfekt balans av lätt vikt och teknisk precision, ger de dig att allt som behövs för att ge sig ut i en tuff miljö med varierande förhållanden.

Med en kärna av paulowniaträ blir skidorna både lätta och väldampade. Flexet blir också mycket följsamt och ger en surfig känsla i puder, men låter dig samtidigt driva på i uppåkt eller stökig snö. Kolfiberkostruktionen på ovansidan på skidorna ger en vridstyvhet som resulterar i ett mycket bra grepp även på hårt underlag. Svängradien varierar utifrån vilken längd du väljer, men ligger på mellan 20 - 23 m.

Sidväggar på 0,5 cm i ABS gör skidorna robusta nog att du kan fokusera på åkningen, och inte oroa dig för vad du utsätter dem för. Tack vare en bindningsförstärkning i titan kan du vara säker på att de sitter på plats även under tuffa åkningar.

Se priser på Helio Carbon 104 Skis


Bäst i test slalomskidor - se bästa slalomskidor för dam och herr.
Det finns många olika slalomskidor att välja mellan - i vår köpguide hjälper vi dig att hitta rätt.

Slalomskidor dam, herr och barn

Ska du på skidsemester och behöver köpa slalomskidor för att kunna bli kung i skidbacken? Det finns slalomskidor för dam, slalomskidor för herr och slalomskidor för barn. Här hjälper vi dig att hitta rätt bland slalomskidorna. 

Olika typer av slalomskidor

Ett bra första steg är att fundera över vilken typ av åkning som du ska använda skidorna till. 

Det finns flera olika skidtyper:

 • All mountain - Mångsidiga skidor för alla snötyper och för hela berget. Bra när du ska göra pist, men vill ha möjligheten att även kunna köra på mjukare underlag.
 • Pistskidor - Den klassiska typen av slalomskidor som är utformade för att köra pist. Skidtypen ger bra bett på hårda och släta underlag. Går även att specialisera för korta och tvära svängar eller för längre och mer svepande svängar som i storslalom.
 • Freeride - Perfekta skidor för dig som vill åka offpist i pudersnö. Skidtypen är utformad för att kunna surfa ovanpå underlaget, men är inget för nybörjaren.
 • Parkskidor - En typ av skidor som passar för den som vill kunna åka lekfullt och göra olika trick i backen. Är utformad för att kunna sätta landningar enklare, både fram- och baklänges.

Övriga viktiga faktorer som bör styra ditt val är skidlängd, flex och pris. Ibland kan man behöva testa sig fram och din egna kropp och åkstil är vad som bör styra ditt köpbeslut allra mest.

För bästa skidupplevelsen behöver du köpa rätt skidtillbehör - läs vår köpguide om skidbyxor dam och vår köpguide skidbyxor herr.  

Ta gärna del av vår artikel om de bästa pjäxorna för dam och pjäxorna för herr.

Bäst i test slalomskidor.
Längden på slalomskidorna beror både på din storlek, hur van du är och vilken typ av skidåkare du är.

Längd för slalomskidor

Det finns ingen exakt regel att skidorna måste vara en viss längd beroende på din egen kroppslängd, men det är ändå klokt att följa vissa tumregler.

Slalomskidor som räcker ungefär till näsan är lämpligt om:

 • Du är en ovan åkare eller nybörjare inom slalom.
 • Du föredrar korta och snabba svängar
 • Du är relativt lätt i förhållande till din kroppslängd
 • Skidorna ska främst användas i pistade banor

Slalomskidor som är din egen längd eller över är lämpligt om:

 • Du har en aggressiv och kraftfull åkstil
 • Du vill att skidorna ska vara stabila i hög fart
 • Du är tung i förhållande till din kroppslängd
 • Skidorna ska användas offpist (ger bättre bärighet i lös snö)

En annan sak som spelar in är hur mycket rocker skidan har. Med det menas hur böjd den är antingen fram eller bak. Ju mer böjd den är, desto mer längd brukar behövas för att skidorna ska prestera bra i backen. Samtidigt bör du komma ihåg att längre slalomskidor ställer högre krav på dig som åkare. Korta skidor är lättare att hantera som nybörjare. Därför är ett tips att börja med lite kortare slalomskidor, och gå upp i längd när du vill åka snabbare eller överlag blivit en mer avancerad slalomåkare.

Bilden föreställer ett par skidor som ligger på en snötäckt mark. Bredvid skidorna står ett par skidstavar nedstoppade i snön.
Att hitta rätt längd på skidorna är viktigt för att få ut det mesta av din åkning. Det är inte bara din egna längd som spelar roll utan även saker som vikt, erfarenhet och vilken typ av skidåkning du vill hålla på med är också viktigt när man bestämmer längden på skidorna.

Flex för slalomskidor

Flex eller styvhet är en annan faktor att väga in när du ska välja slalomskidor. Hur styva de ska vara baseras på din vikt och hur skicklig du är som åkare. Ju styvare skidor, desto mer potential finns att föra över kraft till underlaget. Det kan ge mer acceleration och snabbare svängar. Å andra sidan kan inte vem som helst utnyttja den typen av flex. Endast en skicklig slalomåkare får ut maximalt av riktigt styva skidor.

För en vanlig slalomåkare som kanske bara vill ha roligt och inte bryr sig så mycket om att slå personligt rekord nedför backen, passar det bäst med något mjukare skidor. De ställer inte lika höga krav på tekniken och är dessutom mer bekväma att åka med om du vill hålla på länge. Glöm heller inte att kroppsvikten påverkar valet av flex. En tung åkare med dålig teknik kan behöva ungefär samma flex som en lättare åkare med bra teknik. Utöver det spelar även den personliga preferensen in där vissa helt enkelt föredrar antingen lite styvare eller lite mjukare skidor.

Stor prisskillnad för slalomskidor

Hur mycket du ska spendera på dina skidor beror till stor del på hur mycket de ska användas. Om du bara åker slalom någon eller några enstaka gånger om året är det knappast motiverat att gå för den dyraste prisklassen. Faktum är att slalomskidor i mellanprisklassen räcket gott för nästan alla behov. Egentligen är det bara motiverat att gå för nya modeller från dyra varumärken om du satsar professionellt eller absolut vill ha den allra bästa utrustningen. Tveka inte att läsa recensioner och kontrollera vilka skidor som placerat sig bäst i test. Med lite tur kan du lägga beslag på ett par riktigt prisvärda slalomskidor som tar din åkning till nästa nivå.

Är du mer intresserad av längdskidor? Då ska du ta del av vår köpguide om längdskidor

Förutom skidor behöver du ha en bra skidjacka, skidbyxor, skidhjälm och en skidryggsäck att packa dina saker i. 


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel