Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Varm och torr i backen med de bästa skidbyxorna för dam

Dags för en ny tur i skidbacken snart? Då behöver du kanske investera i nya skidbyxor för dam. Vi har tagit fram skidbyxorna som är bäst i test och reder ut vad som krävs för att du ska kunna röra dig bra och ha så kul i backarna som möjligt.

Redaktörens val:

Bäst i test
Haglöfs
Niva Pant Women
stars
Smidiga skidbyxor som passar fartfylld skidåkning.
Bästa premium
Houdini
Women's Rollercoaster Pants
stars
Vind- och vattentäta skidbyxor av hög kvalitet.
Bäst för Snowboard
Burton
Burton Women's Avalon Bib
stars
Praktiska bib-byxor med dropp-sätes funktion.
Bästa prisvärda
Dobsom
Dobsom Vemdalen Skipants Woman
stars
Skön och smidig byxa med prisvärda kvaliteter.
Bäst i test
Bäst i test

Haglöfs
Niva Pant Women

Smidiga skidbyxor som passar fartfylld skidåkning.
stars

Haglöfs
Niva Pant Women

stars

Smidiga skidbyxor som passar fartfylld skidåkning.

Produktegenskaper

 • Vattentäta
 • Vattenpelare på 20 000 mm
 • Andningsförmåga 15 000 gram/m2/24h
 • Inbyggda damasker med sillikon
 • Förstärkta benslut
 • Öppningsbara ventilationshål

Produktöversikt

Fodrad skidbyxa från Haglöfs med smal siluett. Byxan är smidig och har en lättare vaddering som gör att de passar extra bra om du tycker om att åka fort eller behöver behöver stor rörlighet. Knäna är förböjda för att ge dig bättre rörelsefrihet. 
Byxornas yta är fri från flourkarbon och DWR-behandlad, vilket gör dem vattentäta med en vattenpelare på 20 000 mm. Tack vare en membran av 2-lagers-typ får byxorna en andningsförmåga på 15 000 gram/m2/24h.

Byxorna har snölås och inbyggda damasker i bensluten, utrustade med silikongrepp för att ge bästa möjliga fäste. Bensluten är också förstärkta för att tåla mer påfrestning.
Tack vare öppningsbara ventilationshål med dragkedja i sidorna, har du också möjlighet att släppa ut överskottsvärme på ett effektivt sätt. Byxorna har tre stycken fickor.


Bästa premium
Bästa premium

Houdini
Women's Rollercoaster Pants

Vind- och vattentäta skidbyxor av hög kvalitet.
stars

Houdini
Women's Rollercoaster Pants

stars

Vind- och vattentäta skidbyxor av hög kvalitet.

Produktegenskaper

 • Vind- och vattentäta skidbyxor
 • Rymliga fickor
 • Bekväma och enkla att justera

Produktöversikt

Houdini är ett svenskt varumärke som skapar hållbara, högkvalitativa produkter för outdoorliv. Typiskt för deras plagg är att de är minimalistiska och har gott om smarta funktioner. 

Women's Rollercoaster Pants är ett par vind- och vattentäta skidbyxor för dam. Byxorna är gjorda i ett slitstarkt material som består till 70 procent av återvunnen polyester. De har bland annat vattenavstötande dragkedjor och rymliga fickor på benen. Du kan på ett smidigt sätt justera byxorna i benslutet och i midjan för bästa passform.


Bäst för Snowboard
Bäst för Snowboard

Burton
Burton Women's Avalon Bib

Praktiska bib-byxor med dropp-sätes funktion.
stars

Burton
Burton Women's Avalon Bib

stars

Praktiska bib-byxor med dropp-sätes funktion.

Produktegenskaper

 • Bib-modell
 • Vattenpelare på 10 000 mm
 • Hängslen med stretchparti i ryggen
 • Dragkedjesförsedda ventilationshål
 • Fodrade fickor
 • Dropp-sätes funktion

Produktöversikt

Fodrade skidbyxor i bib-modell från amerikanska Burton. Byxorna är varmt vadderade och tack vare bib-delen får du extra värme över mage och bröst. Byxorna har tejpade sömmar och är vattentäta med en vattenpelare på 10 000 mm. Andningsförmågan ligger på10 000 gram/m2/24h, och de är utrustad med ventilationsdragkedjor på insidan låren om du behöver extra ventilation.
Byxorna har flera fickor, bland annat bröstficka och fleecefodrade fickor som låter dig både förvara saker och värma händerna. Hängslena är försedda med ett stretchparti i ryggen för att ge god rörelsefrihet och försäkra att snö inte letar sig in i byxorna. Smart med dessa byxor är att de har dropp-sätes funktion som gör det lättare att besöka toaletten.


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Dobsom
Dobsom Vemdalen Skipants Woman

Skön och smidig byxa med prisvärda kvaliteter.
stars

Dobsom
Dobsom Vemdalen Skipants Woman

stars

Skön och smidig byxa med prisvärda kvaliteter.

Produktegenskaper

 • Vattenpelare på 5000 mm
 • Andningsförmåga 5000 gr/m2/24h
 • Avtag- och justerbara hängslen
 • Elastisk midja
 • Snölås med antiglid
 • Enkelstorlekar 36 - 48

Produktöversikt

Fodrade thermobyxor från svenska Dobsom. Byxorna har en skön och smidig känsla och har förböjda knän för att ge bättre rörelsefrihet. Byxorna har tejpade sömmar och är vattentäta med en vattenpelare på 5000 mm. De är behandlade med flourkarbon-fri impregnering, som förutom vatten även står emot smuts. Andningsförmågan ligger på 5000 gr/m2/24h.
Utrustade med avtagbara och justerbara hängslen, samt elastisk midja som också kan justeras. Byxorna har två fickor och snölås med antiglid i bensluten. Byxorna kommer i enkeltstorlekar mellan 36 - 48. 


Bilden föreställer en kvinna som i hög fart åker ned för en backe med skidor. Hon är klädd i mörkgrå skidbyxor och hennes jacka är röd, vit och mörkgrå. Hon bär också hjälm och skidglasögon.

Det är riktigt härligt att susa fram i backarna. Men med skidåkning, oavsett om det är längdskidor  eller alpint, så vill du nog inte bli blöt eller kall. Ett par riktigt bra skidbyxor är sköna, håller värmen och gör dig inte blöt. De ska även ha god ventilation. Tillsammans med ett underställ och bra skidbyxor får du bästa skidupplevelsen. 

Olika typer av skidbyxor för dam

I ett test av bästa skidbyxan så är det bra att ha olika modeller att välja mellan. Även i kategorin skidbyxor finns det flera varianter beroende på vad du ska ha dem till.

 • Skalbyxor.
 • Fodrade skidbyxor.
 • Bib-skidbyxor.

Skidbyxor – skalbyxor

Skalbyxor utan foder som står emot vind och väta. De är dock kallare men funkar bra i backen och vid toppturer om du klär dig varmt under vill säga.

Fodrade skidbyxor

Fodrade skidbyxor är bra om det är riktigt kallt där du åker eller om du inte är så aktiv i pisten. De kan dock kännas lite otympliga så välj en modell som känns så lätt som möjligt.

Bib-skidbyxor

Bib-skidbyxor är extra långa skidbyxor som går upp nästan till bröstkorgen och har hängslen. Dessa är speciellt sköna för barn men även för dig som vuxen. De är dock jobbiga när du ska gå på toaletten men håller emellertid värmen rejält.

  Hitta rätt storlek - stretch och längd

  En del kvinnor har tendens att använda fel storlek när de köper kläder. Ibland köper man för små för att man hoppas komma i storleken, andra gånger blir allt för stort för att man vill kunna ha många lager innanför ytterkläderna.

  Med ett par skidbyxor är det viktigt att det blir en lagom storlek där du både behåller rörligheten men samtidigt inte flyter omkring i byxan. Du vill inte att de åker ner i midjan när du rör dig och heller inte att du får svårt att utföra de väsentliga rörelserna för att de är för små. Dock är det bättre att köpa en storlek för stora än för små, då du alltid kan använda skärp eller liknande i midjan. Vissa föredrar skidbyxor med stretch och andra gillar skidbyxor med hög midja eller vill ha skidbyxor med kort benlängd. 

  TIPS!

  • Låt skidbyxan ha rätt längd i bensluten så de inte är för långa och irriterar eller för korta och släpper in snö.
  • Skidbyxor ska sitta perfekt och inte vara för tighta någonstans eller ramla av när du rör dig. Köp gärna skidbyxor med justerbar midja och benslut så du kan reglera själv.

  När du köper dina skidbyxor kan det vara bra att köpa ett par med fickor och förstärkningar om du vill ha allt i en och samma byxa. Fickor gör det enkelt att stoppa i pengar eller något viktigt och förstärkningar gör att skidbyxan håller längre.

  Allt har att göra med funktion och design och här är det din smak och dina behov som avgör vad som är snyggt och vad som är viktigt när du är ute och åker skidor.

  Välj alltid skidbyxor för dam som är tillräckligt breda i bensluten så att de går att trä över pjäxorna. I annat fall får du byxor som korvar sig och det är varken snyggt eller bekvämt. De får också gärna ha silikonband eller damasker vid bensluten så att det inte läcker in någon snö.

  God andningsförmåga i skidbyxor för längdåkning

  För toppturer eller längdskidåkning gäller det att ha skidbyxor som ventilerar och transporterar bort fukten samtidigt som de håller värmen. Du kan till exempel hitta modeller med ventilationsöppningar eller använda ett par skalbyxor. Byxor med till exempel Gore-Tex-membran håller ofta vattentätt samtidigt som de låter byxorna andas och släpper igenom överskottsvärme.

  Fungerar täckbyxor lika bra?

  Man kan tro att täckbyxor har samma funktion som skidbyxor men normalt sett så håller de värmen extra bra men transporterar inte bort fukten lika snabbt. Skidbyxor för dam och herr, och inte minst barn, är framtagna för att främja rörelseförmågan och hålla dig varm men också hålla svetten borta så du inte pendlar i temperatur när du ömsom svettas och ömsom blir kall.

  Vill du ha skidbyxor till herr? Ta del av vår artikel om bästa skidbyxorna till herr

  Läs också: Test av termobyxor till barn 


  Redaktionen
  Outdoor.se
  Innehåll i denna artikel