Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bäst i test längdskidor paket 2023

Att handla ett par nya längdskidor som är bäst i test är har aldrig varit lättare. För att maximera chanserna att hitta de bästa bör du hålla koll på faktorer som skidlängd, midjebredd, svängradie och terrängen du ska åka på.

Redaktörens val:

Bäst i test
Fischer
Rcr Classic
stars
Vallningsfria skidor som passar dig som tränar för ett lopp.
Bästa Premium
Salomon
RC 10 eSKIN Med+ Prolink Shift-In
stars
Skifta mellan träning och tävling utan att ta av skidan.
Bästa Prisvärda
Rossignol
X-Tour Escape R-Skin
stars
Skidorna som klarar allt
Bästa allround
Fischer
Fischer Twin Skin Pro
stars
Vallningsfria längdskidor i klassisk modell.

Längdskidor i Sälen
Här provar vi på Outdoor.se ett par Fischer i Lindvallen, Sälen.

Bäst i test
Bäst i test

Fischer
Rcr Classic

Vallningsfria skidor som passar dig som tränar för ett lopp.
stars

Fischer
Rcr Classic

stars

Vallningsfria skidor som passar dig som tränar för ett lopp.

Produktegenskaper

 • Passar både motionär och den mer avancerade åkaren
 • Låg vikt tack vare Core Basalite Pro-kärna
 • NIS bindningsplatta

Produktöversikt

Klassiska längdskidor från Fischers populära Twin Skin-serie. Konstruktionen bygger på två separata hudremsor, som ligger omlopp. Detta ger ett varierat djup som leder till ett balanserat och jämt glid. Konstruktionen gör skidorna extra bra på hårda och isiga underlag. Med en Core Basalite Pro-kärna, vilket gör skidorna mycket lätta samt ger en mycket skön känsla när du har dem på. Utrustade med NIS bindningsplatta.

Skidorna passare åkare som har medel till avancerad åkerfarenhet. Detta gör dem optimala till träning för exempelvis Vasaloppet, då det finns goda möjligheter till utveckling.


Bästa Premium
Bästa Premium

Salomon
RC 10 eSKIN Med+ Prolink Shift-In

Skifta mellan träning och tävling utan att ta av skidan.
stars

Salomon
RC 10 eSKIN Med+ Prolink Shift-In

stars

Skifta mellan träning och tävling utan att ta av skidan.

Produktegenskaper

 • Unisex
 • G5 världscupbelag
 • eSKINGRIP+ inlägget ger ett säkert och exakt grepp
 • Shift-In bindning som låter dig justera grepp och glid

Produktöversikt

En unisex längdskida från Salomon som sömlöst låter dig skifta mellan träning och tävling. Utrustade med ett eSKINGRIP+ inlägg som ger ett exakt, tyst och säkert grepp. Shift-In bindningar ger dig möjlighet att enkelt justera både grepp och glid utan att ens ta av dig skidorna. Vrider du dem åt höger får du ett bättre grepp, medan vänster ger dig mer glid. De kan också sättas i mittläget, och du får då en förstklassig kombination.

Tack vare en konstruktion i S/LAB Carbon Classic får skidorna både komfort och mångsidighet, samtidigt som du får en prestanda som påminner om skidorna på värlscupnivån. Med G5 världscupbelaget blir skidan också riktigt snabb. Skidorna väger 3000 g per par.


Bästa Prisvärda
Bästa Prisvärda

Rossignol
X-Tour Escape R-Skin

Skidorna som klarar allt
stars

Rossignol
X-Tour Escape R-Skin

stars

Skidorna som klarar allt

Produktegenskaper

 • Träkärna med luftkanaler för en lätt skida med hög stabilitet
 • Active Cap med medelstor sidecutt för en stabil skida
 • R-Skin bas som ger både bra grepp och glid

Produktöversikt

Längdskida från franska Rossignol. Tack vare sina dimensioner håller de inte bara måttet i spåret, utan går även att använda utanför utan problem. Activ Cap konstruktionen skänker skidorna stabilitet, och med den mediumstora sidecutten får du en stadig skida som funkar bra även utanför spåret.

Skidornas träkärna är utrustad med luftkanaler för en lättare skida, samtidigt som de bibehåller en otrolig stadighet. Med hjälp av R-Skin basen får du ett bra grepp när du trycker ifrån, samtidigt som det ger ett bra glid framåt och nedåt. Detta låter dig finputsa ditt åkande och njuta av turen.

Se priser på X-Tour Escape R-Skin


Bästa allround
Bästa allround

Fischer
Fischer Twin Skin Pro

Vallningsfria längdskidor i klassisk modell.
stars

Fischer
Fischer Twin Skin Pro

stars

Vallningsfria längdskidor i klassisk modell.

Produktegenskaper

 • Unisex - passar aktiva motionärer
 • Vallningsfria
 • Lätt kärnkonstruktion

Produktöversikt

Fischer Twin Skin Pro är klassiska längdskidor som är perfekta för allround-användning. De har placerats bra på test hos bland annat Aftonbladet Plus.

Skidorna har en unik skinkonstruktion som ger ett bra fäste och glid under åket. De har en lätt kärnkonstruktion och tävlingsbelaget World Cup Pro. Skinsmaterialet består av 70 % Mohair och 30 % syntet.


Bäst i test längdskidor - se testvinnande längdskidor.
Att köpa längdskidor kan vara svårt och här hjälper dig att välja rätt längdskidor.

Det finns goda nyheter för dig som letar efter längdskidor som är bäst i test - att hitta ett par nya längdskidor har aldrig varit lättare! Till din hjälp har du denna guide som kommer att hjälpa dig välja så bra som möjligt. Det finns ett antal faktorer som du bör tänka på för att välja det perfekta paret för dig. Genom att hålla koll på dessa faktorer maximerar du din skidåkningspotential och upplevelse.

Vill du köpa vallningsfria längdskidor rekommenderar vi dig att läsa vår artikeln om vallningsfria skidor

Här presenteras dessa faktorer för att du ska kunna göra bästa möjliga val av längdskidor, vilka är:

 • Skidlängd
 • Midjebredd
 • Svängradie
 • Typ av terräng

Läs också: Test om slalomskidor

Handla längdskidor med rätt längd

Faktum är att det är svårt att få den perfekta längden på skidorna eftersom det är så individuellt. Den bästa längden beror i hög grad på din egen kroppslängd och vikt. Vidare beror det också på dina mål och personliga preferenser, terräng du ska åka på samt vilken åkstil du har.

En tumregel är att välja en skidlängd som är någonstans mellan hakan och toppen av huvudet. Om du är en avancerad skidåkare kan du däremot välja en skidlängd som är en aning längre än huvudhöjden. Det är även lämpligt att välja en längre skidlängd om du gillar att åka snabbt eller är tyngre för din kroppslängd.

Är du nybörjare eller är det första gånger du ska åka skidor? I så fall väljer du skidor som är något kortare. Du väljer även en kortare skidlängd om du sällan åker snabbt eller väger mindre än genomsnittet för din kroppslängd.

Välj en lämplig midjebredd

Att välja vilken midjebredd du ska ha på dina skidor är i likhet med att välja längden mycket individuellt. En lämplig bredd beror på var du ska åka skidor och om du är nybörjare eller inte. Skidor med smalare midjebredd svänger snabbare från kant till kant och är lättare att manövrera för nybörjare. En bredare midjebredd har fördelen att ge mer stabilitet och gör det lättare att åka skidor utanför skidspåret. Ju mer tid du tillbringar utanför preparerade skidspår desto större nytta har du av bredare skidor.

Underskatta inte skidornas svängradie

Vid första anblick kan det verka som att svängradien inte är en så viktig faktor vid val av skidor. I själva verket har det en stor inverkan på din prestanda och upplevelse.

Precis som namnet antyder avser svängradie formen på skidans spets. Närmare bestämt beräknas svängradien utifrån spetsens förhållande till skidans midja och svansbredd. Den ideala svängradien beror på vilken typ av skidåkning du föredrar och hur skicklig du är.

En kortare svängradie gör att du kan svänga enklare och snabbare medan en längre svängradie är mer stabil och svänger långsammare. En längre svängradie har fördelen att vara mer stabil vid höga hastigheter och ojämn terräng. Om du åker på lös snö i vildmarken eller på skidspåret kommer du ha nytta av en längre svängradie. Å andra sidan är en kortare svängradie bättre om du ska åka mycket utförs för att kunna göra snabba snäva svängar. På skidanläggningar där din terräng och åkstil varierar mycket, som till exempel en snöpark, är det vanligtvis bäst att välja en mångsidig modell med en medellång svängradie.

En generell rekommendation är att nybörjare och långsamma skidåkare klarar sig bäst med en kort till medellång svängradie. För mer avancerade skidåkare passar det bättre med en medellång till lång svängradie.

Bilder föreställer en kvinna som är ute och åker längdskidor. Bilden är tagen snett nedifrån, och man kan se att hon ler. Hon bär svarta byxor och en vinröd jacka. Solen skiner över ett snötäckt landskap.
En kortare svängradie gör att du kan svänga enklare och snabbare medan en längre svängradie är mer stabil och svänger långsammare

Granska terrängen du ska åka på

Det är inte bara dina personliga preferenser och åkstil som avgör vilka skidor som passar dig bäst. Nyckeln är att veta vilken typ av terräng som du kommer att tillbringa den större delen av din tid på. Den goda nyheten är att många skidor idag är tillräckligt mångsidiga för att klara av varierade förhållanden.

Den faktor som mest av alla påverkar vilken terräng ett par skidor passar bäst för är midjebredden. Följande mått indikerar vilken terräng skidorna passar bäst för:

 • Mindre än 85 millimeter - Skidor med en midjebredd på under 85 millimeter är perfekta för nybörjare som spenderar nästan all sin tid på preparerade skidspår. De är smidiga och lättare att kontrollera än bredare motsvarigheter.
 • 85 till 100 millimeter - Om du mestadels ska åka på berget där terrängen är brant med tung snö och is är det bäst med breda skidor på mellan 85 och 100 millimeter. De är väldigt mångsidiga när det kommer till olika typer av terränger och funkar även bra på preparerade skidspår.
 • 100 millimeter och uppåt - För avancerade skidåkare som tillbringar mest av sin tid i vildmark och djup snö utanför de preparerade skidspåren, så kommer extra breda skidor vara den smidigaste lösningen.
Bäst i test längdskidor - se testvinnande längdskidor.
Vilken terräng det är spelar också stor roll i val av längdskidor.

Längdskidor paket

Väljer du att köpa ett längdskidpaket ingår skidor, bindningar och pjäxor till dam och pjäxor till herr – då ofta till ett rabatterat pris. Många butiker erbjuder både längdskidor och paket så att du själv kan välja vad som passar dig bäst. Kom ihåg att skidstavar alltid köps separat.

Längdskidor stavar - så långa ska stavarna till längdskidor vara 

När du har valt längdskidor är det dags att köpa stavar – och det är en fördel om de är av hög kvalitet eftersom de hela tiden används när du tar dig framåt. För klassisk skidåkning ska stavarna nå dig till axlarna. Du kan även multiplicera din kroppslängd i centimeter med 0,83 för att få fram exakt längd. Är du mellan storlekar rekommenderar experterna att du väljer den större storleken.

Längdskidor barn

Ska du köpa längdskidor till ditt barn finns det storlekar anpassade för barn. Fundera då på vilken typ av längdskidor du ska ha, rätt storlek och längd och skidor som matchar barnets skidnivå.

Läs också: Test av skidryggsäck

Du kanske även är intresserad av:


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel