Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bästa längdskidorna för barn

Att köpa längdskidor som är bäst i test kommer garanterat motivera ditt barn att vilja vara fysiskt aktiv. Några faktorer att tänka på vid köp är typ av längdskidor, längd och storlek på skidorna samt barnets skidnivå. I köpguiden får du veta exakt hur du ska tänka för att hitta rätt.

Redaktörens val:

Bäst i test
Fischer
Twin Skin Sprint Mtd
stars
Vallningsfria skidor som gör det enkelt att komma igång med åkningen.
Bäst för nybörjare
Edsbyn
Snow Skidset
stars
Perfekta nybörjarskidor som kan användas med vanliga kängor.
Populärt val
Madshus
Madshus Race Pro Skate Jr Längdskidor
stars
Lättåkt skate-skida som främjar barnens utveckling.
Bra val
Edsbyn
Snow Cross Country Set
stars
Prisvärda skidor med låg vikt och bra glid.
Bäst i test
Bäst i test

Fischer
Twin Skin Sprint Mtd

Vallningsfria skidor som gör det enkelt att komma igång med åkningen.
stars

Fischer
Twin Skin Sprint Mtd

stars

Vallningsfria skidor som gör det enkelt att komma igång med åkningen.

Produktegenskaper

 • Twin Skin konstruktion som ger fäste och glid utan vallning
 • Låg vikt
 • Slitstark konstruktion

Produktöversikt

En lättåkt skida för klassisk åkning från Fischer. Tillverkaren unika Twin Skin-konstruktion gör att skidorna får ett får både ett bra glid och fäste i alla fören. Det är inte heller nödvändigt att valla klister/fäste för att få en effektiv åkning. Skidorna har trots en låg vikt, en mycket slitstark konstruktion som är stabil och gör det lätt att komma igång med sin skidåkning. Kommer med förmonterad bindning som är lätt att ta sig både in och ur ifrån. 

Fischer startades 1924 i Österrike som tillverkare av bland annat slädar och skidor av trä. Idag är de den ledande tillverkaren av längdskidor, och en av de ledande inom alpint, och företaget ägs fortfarande av den ursprungliga familjen. 

Se priser på Twin Skin Sprint Mtd, No Colour, 130, Längdskidor


Bäst för nybörjare
Bäst för nybörjare

Edsbyn
Snow Skidset

Perfekta nybörjarskidor som kan användas med vanliga kängor.
stars

Edsbyn
Snow Skidset

stars

Perfekta nybörjarskidor som kan användas med vanliga kängor.

Produktegenskaper

 • Låter barnen bekanta sig med längdskidåkning
 • Kabelbindningar som passar med vinterskor
 • Stavar med handledsrem medföljer

Produktöversikt

Detta skidpaket med stavar från Edsbyn passar perfekt när barnen för första gången ska prova på att stå på skidor. Du behöver inte ens pjäxor, då kabelbindningarna gör att barnen kan har på sig sina vanliga vinterkängor när de åker. Stavarna som följer med har en enkel handledsrem, och gör barnen vana vid hur det känns att åka med stavar utan att krångla till det.

När du ska välja längd på dessa skidor gäller detta:

∙Upp till fyra år - skidan skall vara lika lång som barnet
∙Över fyra år - skidan ska vara ca 10 - 20 cm längre är barnets kroppslängd 

Se priser på Snow Skidset


Populärt val
Populärt val

Madshus
Madshus Race Pro Skate Jr Längdskidor

Lättåkt skate-skida som främjar barnens utveckling.
stars

Madshus
Madshus Race Pro Skate Jr Längdskidor

stars

Lättåkt skate-skida som främjar barnens utveckling.

Produktegenskaper

 • Samma design och sammansättning som vuxenmodellen
 • Lätt kärna
 • Karbonförstärkt spann

Produktöversikt

Stabila längdskidor för juniorer från Madshus. Skidorna är av skate-modell och passar bra till barn som håller på att bekanta sig lite mer med längdskidåkning. Konstruktionen och sammansättningen är densamma som i företagets vuxenskidor, men med en anpassad geometri för de yngre åkarna. Extra hänsyn har också tagits för att skapa en stabil skida då detta bättre främjar lärande, kontroll och åkglädje hos de som inte än är fullfjädrade långfärdsåkare.

Skidorna har en lätt kärna med ett karbonförstärkt spann, vars hårdhet gör att modellen liknar de dyrare modellerna fast med ett mycket lägre pris. De lämpar sig både hårda och mjuka underlag, och tack vare den smarta konstruktionen passar de ett viktintervall. Finns i längderna 172, 177, 182, 187, och 192 cm. 

Se priser på Madshus Race Pro Skate Jr Längdskidor


Bra val
Bra val

Edsbyn
Snow Cross Country Set

Prisvärda skidor med låg vikt och bra glid.
stars

Edsbyn
Snow Cross Country Set

stars

Prisvärda skidor med låg vikt och bra glid.

Produktegenskaper

 • Vallningsfria skidor
 • SNS-bindningar

Produktöversikt

Snow Cross Country Set från Edsbyn är, precis som namnet vittnar om, ett set med skidor och stavar som passar perfekt för snöiga dagar med barnen. Dessa längdskidor är vallningsfria. Bindningarna är SNS, vilket innebär att skidorna endast passar med pjäxor som har SNS-fästen. 

Observera att längdskidorna kommer i fyra olika längder – 120, 130, 140 och 150 centimeter. 

Se priser på Snow Cross Country Set with SNS Kids


Bilden föreställer ett barn som är ute och åker på längdskidor. Barnet har ryggen vänd mot kameran, och är klädd i svarta skidbyxor och en svart och gul skidjacka. Barnet befinner sig i en snötäckt skog, med nedhängande grenar täckta med snö. En av grenarna hänger till och med ned i spåret hen åker på.

Trots experternas och myndigheternas rekommendationer om att barn bör vara fysiskt aktiva i minst 60 minuter varje dag, så uppnår de flesta barn inte denna nivå. Oroa dig inte, ett sätt att motivera barn att vara aktiva är att köpa ett par längdskidor! Köp bra pjäxorskidjacka och skidbyxor av hög kvalitet och sedan är barnet redo att ge sig ut i skidspåret. 

Ska du ha längdskidor till vuxen? Här kan du läsa om de bästa längdskidorna.

Tänk på att köpa rätt

Faktum är att det finns få saker som är så roligt och spännande för barn som att åka längdskidor. När ditt barn börjar med denna spännande sport är det bara viktigt att tänka på att du köper rätt utrustning. Att hitta rätt par längdskidor som är bäst i test garanterar att skidåkningen blir säker för barnet.

Tänk också på att det är avgörande för ett barn att använda den bästa utrustningen för att kunna bli en professionell skidåkare. Rätt par längdskidor gör det möjligt utvecklas på bästa sätt och viktigast av allt ha kul! Med hjälp av denna köpguide får du veta hur du väljer de bästa längdskidorna som matchar barnets ålder och förmåga.

Tre av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du väljer längdskidor för ditt barn är följande:

1. Typ av längdskidor.

2. Rätt storlek och längd.

3. Skidor som matchar barnets skidnivå.

1. Välj rätt typ av längdskidor

Det är oftast bäst att välja längdskidor som främjar barnets lärande och utveckling av färdigheter. Att välja ett par som är lämpliga för priset är därför det bästa valet eftersom denna plats är idealisk för nybörjare.

Det finns olika typer av längdskidor att välja mellan, dock är två av de bästa typerna pistskidor och all mountain-skidor:

 • Pistskidor - Pistskidor är en perfekt typ av längdskidor för barn som är nybörjare för att träna grunderna på preparerade spår. Med sin smala design fungerar de också bra för att förfina tekniken eftersom detta ger maximalt grepp och kontroll.
 • All mountain-skidor - Det här är utan tvekan de bästa allroundskidorna för barn. All mountain-skidor är perfekta för både nybörjare och för lite äventyrliga barn som åker lite offpist. Med dessa skidor kan ditt barn hantera svängarna i djup snö lättare.

2. Välj rätt storlek och längd på längdskidor

Genom att välja rätt storlek och längd bidrar du till att ditt barn lär sig snabbare. Du får rätt storlek genom att mäta barnets längd och vikt. Med tanke på att de flesta barn har en proportionerlig vikt blir den avgörande faktorn att mäta längden.

En bra längd på skidorna ska gå från tårna upp till mellan bröstet och ögonbrynen, gärna till brösthöjd om barnet ska åka för första gången eller är lättviktig för sin längd. Om ditt barn är en avancerad skidåkare är det bättre med en längd upp till hakan eller näsan.

Välj kortare skidor för ditt barn under följande förutsättningar:

 • Ditt barn väger mindre än idealvikten.
 • Ditt barn är nybörjare eller har aldrig åkt skidor.
 • Ditt barn har svårt med balansen och åker försiktigt.
 • Ditt barn gör emellanåt snabba rörelser och svängar.
 • Ditt har problem med att vända.

Om inget av ovanstående stämmer på ditt barn kan längre skidor vara perfekta om:

 • Ditt barn är duktig på att åka skidor.
 • Ditt barn gillar att åka snabbt.
 • Ditt barn väger lite mer än idealvikten.

Tänk på att barnet med tiden blir längre och vid en längd på över 160 centimeter kan du börja välja vuxenskidor.

3. Välj skidor som matchar barnets skidnivå

En vanlig missuppfattning är att det finns skidor som passar alla skidnivåer. I själva verket är det tvärtom eftersom skidor för avancerade skidåkare kan försvåra ditt barns inlärningsprocess. Därför är det viktigt att veta vilken erfarenhet och skidnivå ditt barn har innan du väljer ett par längdskidor.

Längdskidor för nybörjare kommer att vara mjukare och lättare jämfört med mer avancerade modeller. De gör det lättare för barnet att svänga snabbt med lite teknik. Vidare kommer barnets skidnivå påverka vilken skidstorlek som är adekvat.

Läs också vår artikel om vallningsfria skidor

Välj en längre längd när barnen blir bättre åkare

Barn som är nybörjare eller som bara åkt några gånger behöver åka med kortare skidor som inte är avsedda för höga hastigheter.

Om ditt barn är en avancerad skidåkare med erfarenhet bör du välja lite längre modeller. Ju längre skidan är desto mer ökar prestandan samtidigt som det krävs bättre teknik och kontroll. Välja gärna en längd upp till ögonbrynshöjd om ditt barn är en expert med mycket erfarenhet.

Läs också: Test av vinterskor barn


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel