Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Var beredd med den bästa krislådan

En kris kan komma när som helst. Med en välutrustad krislåda kan du och dina nära klara svåra situationer som exempelvis elavbrott, krig, oväder eller lockdowns. Här har vi samlat saker du behöver ha i en krislåda och som kan användas vid många olika tillfällen.

Bäst i test krislåda - detta ska du ha i en krislåda.
Köpa en färdig krislåda eller fyll en egen med de sakerna du har mest behov av.

Vad är en krislåda?

En krislåda är en låda som du fyller med nödvändig utrustning för att du ska kunna klara dig igenom en kris under ett visst antal dagar. Du behöver värme, näring , ljus och möjlighet till information och kommunikation. Beroende på var du befinner dig, till exempel i en lägenhet i stan eller i ett hus på landet, kan du behöva lite olika saker.

Det viktigaste innehållet för en krislåda

Oavsett vilken typ av låda du väljer är det viktigt att den innehåller de mest grundläggande medlen för överlevnad. Du behöver följande innehåll: vevradio, stormkök, termos, ficklampa och sovsäck men också vatten och mat.

Förbered dig väl med en checklista

De krislådor som är bäst i test innehåller allt du behöver i form av redskap och utrustning om krisen kommer. Det är också fördelaktigt att göra en lista på allt övrigt du bör ha redo vid en kris, exempelvis:

Välj den bästa krislådan

Eftersom det finns många olika sorters krislådor på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är bäst. De krislådor som blivit bäst i test har alla den mest grundläggande utrustningen, men vissa har mer innehåll än andra. En liten låda kan förse dig med fotogenlykta, vevradio, gasolkök och vattenreningstabletter medan en stor låda även kan innehålla saker som avfallspåsar, första hjälpen-kit och spel för att få tiden att gå. Du kan även göra dig en egen krislåda och lägga i det som passar dig bäst. 

Skaffa rätt storlek på krislådan

Storleken på krislådan beror dels på hur många olika saker den innehåller, dels på hur många personer den är ämnad för. Det finns fördelar med både små och stora lådor. Vill du inte köpa den största och dyraste rekommenderar vi att du skaffar en låda som innehåller all nödvändig utrustning och att du sedan kompletterar själv med extra bränsle, livsmedel och batterier. En bra tumregel är att du ska ha tillräckligt med mat, dryck och bränsle för att klara dig i minst en vecka.

Krislådor för alla tillfällen

En kris kan inträffa när- och var som helst. Av den anledningen är det klokt att ha krislådor för varje tillfälle och plats. Om du gillar att vara ute i naturen, till sjöss eller på landstället bör du ha all nödvändig utrustning även där. Av förklarliga själ har du inte alltid så mycket utrymme tillhanda, och därför rekommenderar vi att du har en stor låda hemma och några mindre i bilen, i båten eller i tältet.

För utomhusbruk

För dig som är friluftsmänniska är det A och O att vara utrustad med allt som kan skydda dig mot plötsliga oväder och desorientering. En kompass och en nödfilt kan rädda ditt liv om du går vilse i skogen och ett kit med stormkök, tändare, ficklampa och vevradio är ett måste under campingturen. Vattenreningstabletter låter dig dricka sjö- och bäckvatten utan att bli sjuk.

I bilen

Får du motorstopp, fastnar i en snöstorm eller kör av vägen mitt ute i ingenstans kan en krislåda utgöra skillnaden på liv och död. Du kanske inte får plats med den största lådan i din bil, men en mindre variant som ger dig möjlighet att hålla dig varm och hydrerad är ett måste. Fastnar du i en enorm bilkö under gassande sol behöver du mycket vätska och gärna något att uträtta dina behov i - kanske inte livsavgörande, men ändå välkommet under en mini-kris.

I båten

För din båt behöver du i princip samma utrustning som när du campar, eftersom stormar och bensinstopp kan lämna dig strandad till havs. Ett överlevnadskit till båt bör också innehålla en nödsignalsats och VHF-radio.

Krisutrustning för utlandssemestern

Att ta med en krislåda på utlandssemestern är kanske inte det mest realistiska men det finns vissa saker du kan tänka på. Ska du till ett jordbävnings-land kan det vara bra att ta med en visselpipa och att alltid ha socker och vatten vid sängen. Det finns också mini-kit för första hjälpen och en power bank med extra kapacitet gör det möjligt att kunna ringa efter hjälp.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel