Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Vattentät väska bäst i test

Vill du ha en väska som tål vatten ska du köpa en vattentät väska. Det finns många olika vattentäta väskor att välja mellan - här har vi samlat de bästa modellerna och tipsen.

Bäst i test vattentät väska - se bästa vattentäta väskan.

Det är inte bara materialet i vattentäta väskor som ska hålla måttet, även öppningar och botten måste vara komplett vattentäta så det inte råkar sippra in något vatten någonstans. För vem vill riskera sin dyra mobiltelefon, dator eller andra ömtåliga ägodelar? Lita på att din packning inte tar emot en enda droppe – med den bästa vattentäta väskan!

Vad är en vattentät väska? 

En vattentät väska ska enligt test tåla att helt sänkas i vatten, inte bara hålla fukt borta när regnet vräker ner. Vattentäta väskor är tänkta att vara mer under vattenytan än över den och kan alltså inte jämföras med vattenavvisande eller vattenbeständiga. Den är perfekt när du är ute på vattenäventyr såsom vid SUP, långfärdssimning eller ute i båten.

Rätt storlek på väskan

Något att ta i beaktning vid val av väskor som står emot vatten är storleken. Även om du vill ta med dig många saker i väskan riskerar en fullpackad väska att både tyngas ner för mycket och även ta upp för mycket plats.

Beroende på var du ska ta med väskan måste du vara extra noggrann med storleken. På en SUP-bräda måste du ha en mindre väska som bara tar dina viktigaste ägodelar som nycklar, kort och mobiltelefon. Ska du ut på en båt kan väskan med fördel vara lite större men inte så den är skrymmande. Man brukar säga att en väska om 60L är perfekt för större äventyr.

Var är facken placerade på en vattentät väska? 

Du önskar förmodligen en vattentät väska som har många fack. Dock behöver du veta att ju fler fack på utsidan som finns, desto mindre vattentäta kommer de att vara. Undvik därför att köpa en väska med facken på utsidan, så tillvida att det du ska lägga in där tål vatten.

Hur du bär väskan avgör designen

En mindre väska som du bara ska använda när du är ute och SUP:ar, kitesurfar eller paddlar kajak, kan vara en magväska så du har händerna fria. Ska du däremot bära en väska längre sträckor bör du satsa på en ryggsäcksmodell som även har bekväma axelremmar och midjerem. Då fördelar du vikten bättre och slipper bli trött för snabbt.

Vattentät väska med rulltopp eller dragkedja

Den vattentäta väskan finns i två varianter:

  • Den som har rulltop och rullas ihop
  • Den som stängs med dragkedja

Rulltoppen anses vara mer vattentät eftersom den helt enkelt rullas ihop och kan också justeras beroende på hur mycket packning som ryms i väskan. Väskan med dragkedja riskerar att ta in lite vatten om dragkedjan inte är helt och fullt vattentät. Satsa alltid på vattentäta YKK-dragkedjor om så är fallet. Dragkedjan ska alltså inte vara vattenbeständig utan helt vattentät; som en torrdräktsdragkedja.

Korta eller längre nedsänkningar

Ska du kunna sänka ner väskan i vatten en kort stund eller måste din väska stå emot vatten en längre tid? Vid det första alternativet kan du välja väskor som skyddar mot vatten snarare än att de är gjorda för att befinna sig i vatten under flera timmar. Dessa passar vid följande sporter:

  • Kajakpaddling
  • SUP-boarding
  • Lättare segling
  • Skidåkning (slalom och långfärd)
  • Vid cykling, orientering och vandring

En väska som ska klara långa nedsänkningar och som ska hålla helt tätt passar vid följande aktiviteter:

  • Dykning
  • Surfing
  • Fiske
  • Långsim
  • Tuffare sportevenemang
  • För festivaler där packning ofta riskerar att hamna på blött underlag under långa stunder

Så ska en vattentät väska vara gjord

Oftast består en vattentät väska av en beläggning av polyuretan på väskans insida, medans utsidan oftast består av en packduk av nylon. Kolla hur många Denier den är gjord av; ofta kan du läsa 220 eller 420. Materialen lamineras och bildar ett vattentätt skikt som är både hållbart, slitstarkt och förhindrar vattengenomträngning.

Läs också: Test av drygbag


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel