Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Bästa stekpannan utomhus – kolbullepanna och jägarpanna 2024

Ska du campa, vandra, fiska eller på annat sätt njuta av friluftsliv? Maten är en stor del av upplevelsen och med en stekpanna för utomhus kan du laga varma måltider. Vi ger dig marknadens bästa kolbullepannor och jägarpannor.

Bäst i test
Muurikka
Muurikka jägarstekpanna 26 cm
stars
Jägarstekpanna i varmvalsat stål – perfekt för utomhusmatlagning.
Bästa i kolstål
Stabilotherm
Stabilotherm Jägarstekpanna Original Kolstål XL 28 cm
stars
Jägarstekpannan i kolstål med låg vikt och vikbart trähandtag.

Test av stekpanna utomhus, Muurikka.
Här lagar Outdoor.se kebab i Muurikka jägarstekpanna 26 cm. Stekpannan står på ett stativ – matlagningshällen Hob for Outdoor Pans från Muurika som underlättar matlagningen.

Bäst i test
Bäst i test

Muurikka
Muurikka jägarstekpanna 26 cm

Jägarstekpanna i varmvalsat stål – perfekt för utomhusmatlagning.
stars

Muurikka
Muurikka jägarstekpanna 26 cm

stars

Jägarstekpanna i varmvalsat stål – perfekt för utomhusmatlagning.

Se priser på Jägarstekpanna 26 cm

Produktegenskaper

 • 26 cm i diameter
 • Tillverkad i varmvalsat stål
 • Trähandtag

Produktöversikt

Muurikka är originalet från Finland som sedan 1970-talet har gjort det möjligt för dig att laga mat utomhus. Det är ett varumärke som tillverkar stekhällar och tillbehör som ger mer än bara en måltid – du får dessutom en upplevelse!

Muurikka Jägarstekpanna 26 cm är en stekpanna som kan användas för utflykten i skogen, båten, i stugan eller på fjället. Hos Outnorth är kundbetyget högt och många beskriver den som användarvänlig och bra resultat. Muurikka är ett populärt varumärke och håller hög kvalitet på alla sina produkter.

Jägarstekpannan är tillverkad i varmvalsat stål och har ett handtag i trä. Den har en diameter på 26 centimeter och en låg vikt på 1100 gram. När du är färdig kan du fälla ihop handtaget vilket underlättar både transporten och förvaringen hemma. Den praktiska skyddspåsen som följer med gör den enkel att bära med sig.

Redaktionen på Outdoor har själva testat att laga mat på stekpannan och upplevde den som användarvänlig. Du behöver bränna in den före första användning och detta gick smidigt över öppen eld. Vi gillade den låga vikten och att handtaget går att fälla ihop för att ta mindre plats i packningen. Den blev snabbt varm och kebaben vi lagade fick en fin och knaprig yta. 

Se priser på Jägarstekpanna 26 cm


Produktegenskaper

 • 21 cm i diameter
 • Tillverkad i varmvalsat stål
 • Vikbart trähandtag

Produktöversikt

Hällmark är ett svenskt varumärke som tillverkar stekhällar och stekpannor av hög kvalitet. De kan användas över öppen eld, med gasolbrännare eller på grillen och passar lika bra i trädgården som skogen.

Hällmark Jägarpanna är ett perfekt val för dig som vill ha med dig en stekpanna när du till exempel ska tälta eller på jakt. Med den kan du laga både frukost, lunch och middag – antingen över öppen eld eller gaslåga.

Jägarpannan är tillverkad i varmvalsat stål och väger endast 650 gram. Den är liten och smidig med en diameter på 21 centimeter. Trähandtaget går dessutom att vika ihop vilket gör att den får plats i ryggsäcken.


Produktegenskaper

 • 28 cm i diameter
 • Tillverkad i varmvalsat stål
 • Vikbart handtag i ek

Produktöversikt

Hällmark är ett svenskt varumärke som tillverkar stekhällar och stekpannor av hög kvalitet. De kan användas över öppen eld, med gasolbrännare eller på grillen och passar lika bra i trädgården som skogen.

Hällmark Kolarpanna är en stekpanna som du kan steka eller värma i – dessutom perfekt för en kolbulle. Den är allsidig och kan användas över grillen, gasolbrännaren eller öppen eld.

Pannan är tillverkad i högklassigt varmvalsat stål, har en diameter på 28 centimeter och väger cirka 1800 gram. Handtaget i trä går att vika ihop för att ta mindre plats.


Bästa i kolstål
Bästa i kolstål

Stabilotherm
Stabilotherm Jägarstekpanna Original Kolstål XL 28 cm

Jägarstekpannan i kolstål med låg vikt och vikbart trähandtag.
stars

Stabilotherm
Stabilotherm Jägarstekpanna Original Kolstål XL 28 cm

stars

Jägarstekpannan i kolstål med låg vikt och vikbart trähandtag.

Produktegenskaper

Produktöversikt

Stabilotherm är ett varumärke som sedan 1980-talet tillverkat jägarstekpannor, termosar och andra friluftstillbehör.

Stabilotherm Jägarstekpanna Original fällbart handtag är populär modell och vidareutveckling av originalmodellen. Den har bland annat fått högt kundbetyg hos Outnorth och enligt nöjda kunder är den välgjord, funktionell och enkel att hantera.

Jägarstekpannan är tillverkad i kallvalsat kolstål i fabrik i Ulricehamn och av hög kvalitet. Den har diameter på 28 centimeter och väger 1100 gram. Det långa trähandtag i björk går att vika ihop för att underlätta transporten. Det finns skyddspåse att köpa till.

Se priser på Jägarstekpanna Original Kolstål XL 28 cm


Bästa set
Bästa set

Stanley
Stanley All-In-One fry pan set

Perfekt stekpanneset för matlagning i det fria.
stars

Stanley
Stanley All-In-One fry pan set

stars

Perfekt stekpanneset för matlagning i det fria.

Produktegenskaper

Produktöversikt

Stanley grundades av den amerikanska fysikern William Stanley Jr. som upptäckte sambandet med att hålla drycker varma och vakuumisolering. Denna upptäckt gjorde att Stanley blev en pionjär inom området, sedan dess har de varit ett erkänt kvalitativt varumärke.

Är du ute efter ett komplett stekpanneset kan Stanley All-In-One fry pan set passa bra. Det består av nio olika delar och innehåller allt du behöver ha för att laga mat i det fria.

I setet ingår stekpanna på 0,94 liter med ett avtagbart handtag, skärbräda, två tallrikar med en diameter på 15,2 centimeter, två sporks, stekspade, skål och ett lock. Delarna förvaras inuti stekpannan och försluts med locket som följer med. Det gör att setet tar liten plats i ryggsäcken.

Stekpannan är tillverkad i rostfritt stål. Tallrikarna, sporksen och stekspaden är i plast. Alla delarna kan rengöras i diskmaskin.


Test av stekpanna utomhus - bästa kolbullepannan och jägarpannan.
Med en vildmarkspanna kan du laga mat ute i det fria direkt över eld. Här lagar vi halloumi och grönsaker i Muurikka jägarstekpanna 26 cm.

Det är en mysig upplevelse att laga mat ute i det fria ­– dessutom tycker många att mat utomhus smakar bättre! Det är en helt annan känsla att laga sin egen mat över öppen eld, än att ta fram några egenbredda smörgåsar. Med riktig mat håller du uppe energin ordentligt. Packa ner en stekpanna för utomhus så kan du laga både enklare och mer avancerade rätter i skogen.

Vad är en stekpanna för utomhus?

En stekpanna för utomhus är en vildmarkspanna som du lagar mat på när du ute ute i naturen. Med den kan du laga mat över öppen eld, gaslåga eller på en kolgrill. Du kan laga både frukost, lunch och middag – alla måltider som du vill äta varma.

I stekpannan kan du antingen värma på eller steka maten. Vad sägs som nyfångad fisk, egenplockad svamp, söta krabbelurer eller en smarrig kolbulle efter en lång dag med frisk luft? Det går lika bra att värma på en färdigköpt pyttipanna eller steka ägg. Kanske är detta året du blir en äkta vildmarkskock?

Läs också: Test av mattermos

Vi jämför tre olika stekpannor för utomhus.
Vi har använt tre olika stekpannor för utomhusbruk – Hällmark Kolarpanna 28 cm, Hällmark Jägarpanna 21 cm och Muurikka jägarstekpanna 26 cm.

Kallas för jägarpanna och kolbullepanna

När du ska köpa en stekpanna för utomhus kan de också gå under namnet jägarpanna eller kolbullepanna. De liknar en klassisk stekpanna, men är gjorda för utomhusanvändning. Kanterna är antingen något högre eller så är stekpannan skålformad. Den har ett längre handtag i trä.

Jämför egenskaperna för att välja rätt 

För att hitta rätt stekpanna för dig och ditt äventyr är det bra att jämföra de olika egenskaperna. Här är några saker du kan kika extra på om du vill testa på utematlagning.

Storlek – så stor är stekpannan

Jägarpannor och kolbullepannor har ofta en storlek på mellan 21 och 28 centimeter i diameter. En mindre storlek passar för en till två personer och den större passar för tre till fyra personer.

Vikt – så mycket väger den

Ju mer stekpannan väger desto tyngre blir packningen. Jägarpannor och kolbullepannor väger runt ett till två kilo, beroende på storlek och material.

Hopfällbart handtag för enklare transport

Vildmarkspannor har ett långt handtag i trä, som björk eller ek. Många modeller har ett handtag som går att fälla ihop vilket gör att stekpannan tar mindre plats vid transport och förvaring.

Test av stekpanna utomhus.
Här testar vi Hällmark Jägarpanna 21 cm, som kommer med höga kanter och långt handtag. Vi har placerat jägarpannan på en eldställning från Hällmark, redo för lägerelden.

Olika typer av material – kolstål, varmvalsat stål eller gjutjärn

Jägarpannor och kolbullepannor finns tillgängliga i flera olika material. Vad du väljer beror på tycke och smak.

Stekpanna i kolstål

Stekpannor i kallvalsat kolstål är tillverkade av en blandning av gjutjärn och non stick-material, som gör dem tåliga och slitstarka. Materialet är lättare än gjutjärn men är ungefär lika tåligt. Det tål höga temperaturer, ger en jämn värmefördelning och håller värmen länge. Ju mer du använder din kolstålspanna desto bättre stekegenskaper får den.

Stekpanna i varmvalsat stål

En stekpanna i varmvalsat stål är tunnare än kolstål eller gjutjärn. Den blir snabbt varm, men kallnar också fort om du inte passar elden. Värmen fördelas fint och det är lätt att laga maten.

Stekpanna i gjutjärn

En stekpanna i gjutjärn är tung, men tål höga temperaturer och är otroligt hållbar.

Test av stekpanna utomhus.
Kolbullepannor och jägarpannor kommer i flera olika material. Här är modeller från Muurikka och Hällmark tillverkade i varmvalsat stål.

När använder man vildmarkspannan?

Du använder den här typen av stekpanna när du ska leva friluftsliv ute i naturen – vilket kan innebära vid flera olika aktiviteter.

Då kan en vildmarkspanna användas:

 • När du går på skogspromenad
 • När du tältar
 • När du vandrar
 • I båten
 • Vid jakt
 • Vid fisketuren
Test av stekpanna utomhus.
Här har vi lagat kebab till redaktionen i en stekpanna för utomhusbruk.

Skötselråd – så tar du hand om din vildmarkspanna

När du har använt din stekpanna i kolstål, varmvalsat stål eller gjutjärn ska du torka av den med papper när den har svalnat. Behöver den rengöras mer ska du skölja rent den med vatten – använda aldrig diskmedel. Efter rengöring ska du smörja in pannan med fett så att den inte rostar. Använd till exempel rapsolja som tål höga temperaturer.

Så bränner du in stekpannan

Innan du använder din stekpanna i kolstål, varmvalsat stål eller gjutjärn för första gången behöver du bränna in den. Inbränningen ger en smart non stick-beläggning som gör att maten inte bränner vid lika lätt. Skruva bort trähandtaget, olja in stekpannan med ett tunt lager matolja och lägg den sedan rakt i elden. Låt den ligga där tills oljan börjar ryka och ändra färg. Sedan gör du detta tre till fem gånger. Notera att en del stekpannor kommer inbrända, så läs på innan du bränner in den.

Test av stekpanna för utomhus – vildmarkspanna.
En del stekpannor behöver brännas in före användning. Här bränner vi in en jägarstekpanna från Muurikka.

Vad är kolbulle?

Kolbulle är en nordisk rätt som tillagades förr i tiden av rallare, kolare och skogshuggare som jobbade långa perioder utan tillgång till färska råvaror. Det är en tjockare pannkaka av vatten, vetemjöl, salt med rimmat eller rökt fläsk. Du vispar ihop ingredienserna till en smet. Sedan tärnar och steker du fläsket knaprigt och häller på lite av smeten till första kolbullen. Stek varje sida i några minuter. Sedan gör du de andra bullarna på samma sätt. Rätten serveras tillsammans med lingonsylt.

Test av stekpanna utomhus, kolbullepanna.
Kolbulle är en pannkaka med vatten, vetemjöl, salt och rimmat sidfläsk.
Test av stekpanna utomhus, kolbullepanna.
Här gör Outdoor.se en kolbulle i en Hällmark Kolarpanna Ø28 cm.

Fler sätt att laga mat utomhus

Vill du laga mat utomhus finns det fler alternativ och här tipsar vi om andra produkter du köpa för att få varm mat.

Våffeljärn – efterrätt i naturen 

Det finns våffeljärn som du kan använda över öppen eld. De är ofta i gjutjärn, robusta och ger ett krispigt resultat. Handtaget är långt så att du inte riskerar att bränna dig på elden. 

Test av stekpanna, våffeljärn.
Vill du göra våfflor över öppen eld finns det våffeljärn som kan användas till detta.
Test av stekpanna, våffeljärn.
Hällmark har ett våffeljärn i gjutjärn som ger läckra våfflor.

Smörgåsjärn – läckra varma mackor

Vill du laga varma mackor över öppen eld kan du göra det med ett smörgåsjärn i gjutjärn. Handtaget är långt för att du inte ska bränna dig. 

Test av stekpannor utomhus – våffeljärn och smörgåsjärn.
Det går utmärkt att göra varma mackor över öppen eld. Det kan du till exempel göra med Hällmarks toastjärn.

Stekhäll – laga mat på öppen eld eller gasolbrännare

En stekhäll liknar en stor stekpanna och har en skålformad design. Den placeras ovanpå en gasolbrännare eller öppen eld. Med en stekhäll kan du laga mat till många personer samtidigt och det går att både koka och steka maten.

Portabel grill – liten och praktisk

Det finns många små och smidiga grillar som går att bära med sig ut i skogen. Välj gärna en lättare modell om du ska gå långt. Det finns både portabla gasolgillar och portabla kolgrillar.

Stormkök – stormsäker och lätt att använda

Ett stormkök är kanske det smidigaste sättet att laga varm mat på när du är på vandrig, utflykt eller campingturen. Det är stormsäkert, lätt att montera och tar liten plats i din packning.


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel