Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Trailskor herr bäst i test - träningsskor för terränglöpning

Oavsett om du redan är en erfaren löpare i varierad terräng eller är ny inom den här typen av löpning har du hittat rätt. I den här artikeln får du nämligen bra tips på hur du köper de bästa skorna till träningen. Här kan du läsa mer om faktorer som är viktiga att tänka på när du är på jakt efter skor till terränglöpning.

Bäst i test trailskor för herr.

Hur ser bäst i test modellerna ut <YEAR>? Vad innebär ett mönster på sulan? Häng med så får du alla svar du behöver när du ska välja trailskor för herr. 

Vad är trailskor för herr? 

Terrängskor eller trailskor för herr är träningsskor som är anpassade för dig som ska springa i tuffare terräng och ojämn mark. Det är skönare och ger ett bättre stöd att springa med trailskor eftersom sulan är mer anpassad för underlaget.

Anpassade skor för terränglöpning

För dig som gillar att springa finns det många alternativ att variera din träning. Att springa i tuffare terräng kan vara en ny utmaning för dig som tidigare bara löptränat på asfalt i stadsmiljö. De bästa skomodellerna för terränglöpning har utmärkta egenskaper för att springa på ojämnt underlag.

  • Lägre skaft
  • Grövre sula
  • Funktionsmaterial

Det finns fler egenskaper som du kan jämföra för att hitta rätt modell. Generellt sett är de flesta trailskor för herr av lägre modell och de har en mer robust sula än vanliga löparskor. Däremot är typen av sula och material viktiga faktorer som är avgörande när det gäller att utse bäst modell i olika test.

Bra skor på fötterna gör löpningen bekväm och lätt oavsett om du springer i kuperad skogsterräng eller på ojämn grusväg. Vanliga träningsskor kan gå att använda, men du får en helt klart bättre upplevelse när du använder anpassade skor för terränglöpning. Just därför är det alltid ett smart val att satsa på ett par kvalitetsskor för den här typen av tuffare träning.

Bäst i test skor - optimala egenskaper

En gemensam nämnare för trailskor som ofta hamnar överst i test av terrängskor är ett starkt och tåligt material i sulan. Om du letar efter den bästa modellen är det alltid en fördel att satsa på en trailsko med bra mönster som ger dig bra grepp mot alla typer av underlag. Gärna en sula med mindre dubbar som gör att du inte halkar när det till exempel är mycket modd eller lera.

Eftersom den här typen av löparsko är lägre än vanliga träningsskor får du ett lättare steg. Det kommer nämligen inte in lika mycket vatten eller fukt i skorna som om de vore normalhöga. På så sätt slipper du risken att springa med tunga skor på fötterna.

Avslutningsvis spelar också materialet en viktig roll och här vinner alltid modeller med slitstarkt material på ovansidan. Den typen av design skyddar nämligen mot små faror längs skogsvägen som till exempel lösa stenar eller vassa föremål.

Tips inför köp av trailskor herr

Att träna terränglöpning är kul på många plan och framför allt bidrar det till att du blir bättre på att springa. Det vill säga att du får träna mer på att springa rätt och på ett tekniskt korrekt sätt. Allt handlar inte om att springa så fort som möjligt när du är ute i tuff terräng utan även om att planera löpningen. Skog och natur har fullt av hinder som gör att du måste vara 100 procent fokuserad och använda dina fötter på ett klokt sätt. Med bra terrängskor blir dina förutsättningar betydligt bättre och löpningen kommer dessutom att bli roligare. I branschen brukar den här typen av träningsskor delas in i olika kategorier:

  • Lättviktsskor
  • Löparskor (vanliga)
  • Väldämpade pronationsskor
  • Kombinerade skor

Det är viktigt att du väljer rätt när du ska köpa nya skor för terränglöpning. Faktorerna som har nämnts tidigare i texten bör du ha i åtanke, men det är också av stor vikt att du utgår från dina fötter och andra individuella förutsättningar.

Hur ska trailskor för herr sitta?

En bra modell sitter bekvämt och rejält på foten utan att trycka för hårt. Du får aldrig känna att foten glider runt i skon, men å andra sidan måste du kunna röra tårna. Tänk på att ägna tid åt att prova skorna innan köpet och du har faktiskt 14 dagars ångerrätt. Prova dina nya trailskor i lugn och ro.

Hur bör sulans mönster se ut?

Mönstret syftar till att ge dig ett bra grepp när du springer i svår terräng, men det gäller både mjukt och lite hårdare underlag. Springer du i lerig terräng bör du välja en sko med ett djupare mönster och här kan det vara bra med mer utrymme mellan dubbarna, nästan som en fotbollssko om du ser den framför dig. På hårdare underlag, som till exempel ojämna grusvägar, springer du däremot bättre med en sula som har fler dubbar som sitter mer tätt.

Vilket material bör terrängskor ha?

Det är alltid bra att välja trailskomodeller som är vattentäta eller åtminstone inte drar åt sig fukt för att undvika tung löpning. Här finns det olika tekniska material och det bästa du kan göra är att ta hjälp av en erfaren säljare. Tänk även på att skorna bör ha någon form av skydd på den främre delen av foten. Tår och framfot är särskilt utsatta under terränglöpning och därför har många modeller ett anpassat skydd för de här partierna.

Vill du hellre ha trailskor för dam? Läs vår artikel om trailskor för dam som är bäst i test

Läs också: Test av löparskor vinter


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel