Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Säker löpning med de bästa löparskorna för vintern

Även under den kalla årstiden är det skönt att ta en löptur utomhus. Men då behöver du också rejäla löparskor med eller utan dubb. Läs om de bästa skorna för vinterlöpning i vårt bäst i test.

Närbild på löparskor som tar ett steg så man ser den dubbade sulan på högerskon

Vinterlöpning ger många fördelar, motion, frisk luft och möjligheten att träna inför till exempel ett maratonlopp utan att vara tvungen att göra en paus under vintern för att det är för halt. Du vill naturligtvis kunna springa och ta ut stegen ordentligt utan att riskera att halka.

Hur ska du tänka när du köper vinterlöparskor?

Dubbade eller odubbade löparskor för vintern

Bland det viktigaste när du köper skor för löpning för vinterbruk är givetvis att de ser till att du inte halkar. Därför kan du köpa skor med dubbar som ger bättre fäste mot underlaget. Ska du dessutom springa i annan typ av terräng än på asfalt så är fästet ännu viktigare.

Om du emellertid tycker att dubbar är överskattade och kanske inte passar så bra där du bor för att det inte blir lika mycket halka om vintern, så kan du skaffa skor utan dubbar. Då gäller det istället att ha en grov gummisula med stora räfflor som ger ett ordentligt grepp. Dubbar kan ge ifrån sig ett irriterande ljud och är vintern inte speciellt lång hos dig räcker det oftast med en rejäl sula – utan några dubbar.

När ska man använda dubbade vinterlöparskor?

  • När du springer på is och i kraftig snömodd
  • När du springer i hal lera
  • När du springer på våta löv

Fundera över var du brukar springa, på vilken typ av underlag, och välj skor efter det. Springer du i stan eller är det ute i skogen eller i ett löpspår? Du kanske tror att trottoarerna i stan är säkrare men faktum är att det kan vara precis tvärtom. Det brukar ofta bli isigare på dem utan att du ser det. Med fel skor ligger du på backen efter bara några minuter.

Kraftiga ovandelar med slitstyrka

En bra löparsko för vinterbruk ska även ha en ordentlig ovandel som står emot slitage och fukt. Om du springer i skogen ska ovandelen även vara motståndskraftig mot kvistar, grenar och stenar så att skon inte går sönder eller rispas upp. Ju mer terräng du springer i desto viktigare är materialet i ovandelen. Kraftig Gore-Tex är exempelvis ett bra material som både transporterar bort fukt, är slitstarkt och håller dina fötter varma under vintern.

Under vintern är det inte bara ishalka och snödrivor som hindrar dig från att springa och jogga normalt. Det är även mycket vanligt med snöslask och lera. Du får vara beredd att tvätta dina skor ofta vilket också gör att dina löparskor måste kunna tåla att de ska tvättas och rengöras ganska ofta.

Stötdämpning och fjädring

I alla löparskor ska det vara bra stötdämpning och ordentlig fjädring så att de känns sköna när du springer. Om du dessutom behöver en trailsko är det ännu viktigare med de här egenskaperna. Riktigt bra löparskor för vintern har en teknologi som ger stor stötdämpning och samtidigt en bra fjädring – både i mellanfoten och i hälen.

Synlighet med reflex

Under vintern är det mörkt ganska stor del av dagen. Det betyder att om du springer utomhus så är det svårt för bilister och cyklister att se dig – om du inte har reflexer. Köp gärna vinterlöparskor med reflexer när du är ute och springer så syns du bättre.

Utöver bra skor för vinterlöpning bör du tänka på att skaffa följande saker för en bra löptur:

  • Ha även andra reflexer på kläderna så syns du ännu mer (reflexväst eller sele med reflexer)
  • Både skor och kläder bör vara vattentäta och samtidigt hålla värmen
  • Använd skor och kläder som är lättviktiga
  • Glöm inte att använda mössa och vantar
  • Tänk på att alltid använda underställ

Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel