Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

De bästa trailskorna för dam 2024

Trailskor kan användas både till löpning och vandring, och är en bra investering för dig som vill leva ett aktivt liv. Om du tillbringar mycket tid med att träna och springa är det väldigt viktigt att ha rätt skor. Här är trailskor för dam som är bäst i test och de bästa tipsen inför ditt köp.

Bäst i test trailskor för dam.
Trailskor är träningsskor anpassade för terränglöpning.

Vad är trailskor för dam? 

Trailskor för dam är träningsskor som passar dig som ska springa i tuffare terräng som i skogen på ojämn mark. Ett annat namn för dem är terrängskor. Jämfört med vanliga löparskor ger trailskor en skönare känsla eftersom de är mer anpassade till den här typen av underlag. 

Så väljer du rätt trailskor för dam

En trailsko behöver sitta bra på fötterna och ge dig rätt stöd för din löparstil. Skon bör ha rätt längd och bredd, ge tillräckligt stöd för hålfoten, passa bra runt hälen och även till hela fotens form. Det är bra om du ser till att tårna har bra utrymme, då traillöpning innebär mycket springande i kuperad terräng. Om skorna då inte sitter väl på foten kan du riskera att få blå tånaglar. Många väljer samma skostorlek som de vanligtvis använder, men om du ska hitta de bästa skorna är det bättre att välja en skostorlek större. Då får du ordentligt med utrymme för fötterna när du springer i nedförsbacke, och om fötterna sväller under träning.

Skillnaden mellan trailskor och vanliga löparskor

Du kan använda dina vanliga löparskor när du utför traillöpning, men skotyperna skiljer sig åt på flera punkter. Trailskor är utformade för att ge en bättre stabilitet och större stöd när du springer på ojämnt underlag. Den här sortens skor har en mer kompakt men samtidigt tunn mellansula vilket gör att du kommer närmare underlaget och får bättre kontakt med marken. Skor avsedda för terränglöpning har även en yttersula som skiljer sig från ordinära löparskor. I Sverige springer många bland stenar, grus, lera och rötter. Då behövs ett bra grepp för att kunna hänga med i tvära stopp och snabba svängar.

Trailskor har rätt dämpning

Skor avsedda för terränglöpning kommer med olika grad av dämpning. Om du väljer trailskor med maximal dämpning får du ett extra bra skydd för dina leder. Detta är att rekommendera om du tidigare har haft problem med knän eller höfter. När du springer landar fötterna i hårda stötar mot underlaget, vilket kräver god dämpning. Det finns dock nackdelar med att använda skor som har maximal dämpning då de kan kännas mer klumpiga.

Vanligtvis brukar denna typ av sko komma med en måttlig dämpning, vilket skapar en god komfort samtidigt som du springer smidigt i kuperad terräng. Om du vill känna av marken du springer på så mycket som möjligt kan du välja minimal dämpning, vilket gör det enklare att springa över rötter och stenar.

Vad är heel drop? 

Heel drop kallas också för "häl till tå dropp" och räknas i millimeter på den lutning som finns mellan tå och häl. Inner- mellan- och yttersula tas med i beräkningen.

  • Ju lägre är ditt heel drop, desto större chans har du att landa på framfoten eller mitt på foten i stegen. Det ger ett större flyt och bättre hastighet i ditt löpsteg.
  • Om du har ett högre heel drop har du istället en större risk att först landa på hälen. Det skapar en bromskloss i ditt löpsteg.
  • Nybörjare och de som vill avlasta sin vadmuskulatur rekommenderas att ha ett högre heel drop.

Så väljer du rätt yttersula på trailskorna

Om du tänker springa på mjukt underlag som rötter, lera och lös jord bör du välja en mer aggressiv sula. Traillöpning på hårt underlag som kompakt jord och stenslätter kräver slätare sulor. Trailskor har inte designats för att användas på hårdare underlag, såvida du inte väljer en hybrid.

De bästa trailskorna för olika miljöer

Vi har gått igenom vilka skor som är bäst i test för dig som söker terränglöparskor för dam. Du kan ha varierande behov beroende på vilka miljöer du kommer att använda skorna i, och ett test kan ge svar på frågan vilka skor som passar bäst för dig. Att löpträna i varierad svensk terräng kan ställa högre krav än i andra miljöer, då vi ofta behöver träna i vinterklimat. Här kan det vara bra att välja ett par skor vars sula har en inbyggd platta. Den skyddar dig mot vassa objekt som kan penetrera skon, vilket är särskilt bra under vintertid när sikten kan vara sämre på grund av snö eller mörker.

Vattensäkra trailskor

Trailskor brukar ha ett vattentätt membran för att skydda dina fötter när du springer genom lera, blött gräs och pölar. Detta extra lager som brukar ligga mellan övriga tyglager i skon transporterar också ut fukt och svett från innerskon. Alla skor är inte vattentäta, vilket kan vara viktigt att hålla koll på när du ska leta efter de bästa skorna för dina behov.

Vill du hellre ha trailskor för herr? Läs vår artikel om trailskor för herr som är bäst i test 

Läs också: Test av löparskor vinter


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel