Utvalda produkter hos rätt butiker
I lager med snabba leveranser

Så väljer vi produkter

Hitta bra skalbyxor till barn

Skalbyxor är ett plagg som kan användas av barn vid många olika tillfällen. De håller barnet både varmt och torrt oavsett väder. Se de bästa skalbyxorna för barn just nu och ta del av de bästa tipsen inför köpet i vår köpguide.

Bäst i testskalbyxor barn - bäst i test.
Skalbyxor för barn är både vind- och vattentäta och perfekta att använda på vår och höst.

Vi har tittat på vilka skalbyxor för barn som är bäst i test enligt andra jämförande tester, recensioner och kundomdömen. Men det är också viktigt att du köper skalbyxor som passar ditt barns behov och de bästa byxorna är förstås de som uppfyller just era krav. Förutom att presentera de skalbyxor vi tycker är bäst kommer vi därför här även att ge dig en guide på vad som är bra att tänka på när du handlar.

Vad är skalbyxor för barn? 

Skalbyxor är ett användbart plagg som är både vind- och vattentätt samtidigt som det andas mycket bättre än kläder i galon. Med rätt skalbyxor kommer ditt barn att kunna leka ute och hålla sig varmt och torrt oavsett väder.

Saker att tänka på när du köper skalbyxor för barn:

  • Vattentäthet
  • Värmehållning
  • Storlek
  • Passform

Titta på vattentätheten – mäts i vattenpelare

Vill du att ditt barn ska kunna använda sina skalbyxor även i regn och inte enbart i fuktigt väder behöver du titta på vattentätheten på byxorna. Vattentätheten mäts i något som kallas för vattenpelare och de riktigt bra skalbyxorna har vattenpelare mellan 5 000 mm och 28 000 mm. Ju högre siffran är desto mer väta kan de stå emot.

Skalkläder som är riktigt vattentäta brukar ligga i en högre prisklass och därför är det bra att fundera på vilka krav du ställer på skalbyxorna. Kommer skalbyxorna endast fungera som ett komplement till galonbyxor behöver de förstås vara lika vattentäta.

Hur varma ska skalbyxorna för barn vara?

De bästa kläderna är de som är anpassade precis utifrån hur ni tänker att de ska användas. Är det tänkt att plagget ska kunna användas både under höst och sommar exempelvis eller planerar ni att barnet ska använda dem mest under sommaren? Om skalbyxorna ska hålla värme kan det vara bra att välja ett par som är fodrade. Skalkläder för barn finns både med tjockt och tunt foder, och de varmaste kan till och med fungera under mildare vinterdagar.

Ska plagget användas mest under sommaren och varma dagar är det smart att välja ofodrade skalbyxor. Skulle det ändå kännas kyligt är det lätt att komplettera med ett par fleecebyxor under eller underställ. Därför är ofodrade byxor något mer flexibla.

Välj rätt storlek

Det är alltid lite klurigt att välja storlek när man handlar vinterkläder till barn. Å ena sidan vill man inte riskera att barnet hinner växa ur kläderna innan säsongen är över, men å andra sidan är för stora kläder ofta klumpiga och kan begränsa barnet i rörelse. Här gäller det därför att göra en avvägning om vad som blir den bästa storleken.

Ta även hänsyn till hur mycket kläder du vill att barnet ska kunna ha under sina byxor. Ska det finnas rum för fleecebyxor exempelvis kan ibland en större storlek behövas. Om barnet är mitt emellan två storlekar är det alltid bättre att välja den större storleken när det kommer till ytterkläder. Trånga ytterkläder är ofta mycket obekväma och gör det svårt för barnet att röra sig.

Hitta rätt passform på skalbyxorna

Storleken är inte det enda som är viktigt, utan även passformen är av stor betydelse. Byxorna måste sitta bekvämt på barnet och ska inte vara begränsande på något sätt. Du kan hitta plagg både med och utan hängslen och vilket som är bäst är helt beroende på vad ditt barn föredrar. Hängslen kan göra så att byxorna sitter uppe ordentligt utan att glida ner, men en del barn kan också tycka att de är obekväma och i vägen. Var noga med att byxorna inte sitter för hårt och trycker i midjan på barnet

Fundera på vilken aktivitet skalbyxorna ska användas till

För att avgöra vilka skalbyxor som är de rätta för er kan det vara avgörande att fundera på vilken aktivitet de ska användas till. Till exempel är det sällan ett par byxor som ska användas till skidåkning och ett par byxor som ska klara av utelekar i regn har samma krav på sig.

Självklart kan det vara bra att hitta byxor som fungerar i de flesta situationer för att slippa köpa hem flertalet olika plagg, som barnet ändå troligen snart kommer att växa ur. Men välj ändå byxor utifrån den aktivitet barnet kommer att utföra mest i sina byxor.

Skalkläder för barn passar till:

  • Utelek i blött väder
  • När det är blåsigt ute
  • Skidåkning
  • Som överdragsbyxor när endast ett par byxor är för kallt

Det är ett mycket användbart plagg som tål de flesta väder och aktiviteter.

Läs också våra artiklar om skaljacka för dam och skaljacka för herr


Redaktionen
Outdoor.se
Innehåll i denna artikel